Κορονοϊός: Πάνω από 200.000 τα κρούσματα της πανδημίας στην Αραβική χερσόνησο

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στα έξι αραβικά κράτη του Κόλπου διπλασιάστηκε σε λιγότερο από ένα μήνα για να ξεπεράσει τα 200.000 σήμερα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, σε μια χρονική περίοδο που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής προχωρούν στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας.

Οι μολύνσεις από κορονοϊό στην περιοχή παραγωγής ενέργειας, που ξεπέρασαν τις 100.000 στις 11 Μαΐου, είχαν αρχικά συνδεθεί με ταξίδια, αλλά στη συνέχεια ο ιός εξαπλώθηκε μεταξύ μεταναστών εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες, ωθώντας τις αρχές να αυξήσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις για την Covid-19.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις, ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν σε τρεις φάσεις που θα ολοκληρωθούν με την λήξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση την ιερή πόλη της Μέκκας.

Οι σαουδαραβικές αερογραμμές θα πραγματοποιούν ορισμένες εσωτερικές πτήσεις από την Κυριακή. Η προσέλευση στον χώρο εργασίας στις κυβερνητικές υπηρεσίες, η οποία είχε ανασταλεί από τις 16 Μαρτίου, θα αρχίσει σταδιακά στις 31 Μαΐου και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να επιστρέψουν στο γραφείο.

Τα προσκυνήματα Χατζ και Ούμρα, που προσελκύουν εκατομμύρια μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο, παραμένουν σε αναστολή.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο του Ντουμπάι ήρε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ 6:00 π.μ. και 11:00 μ.μ. Επέτρεψε να ανοίξουν οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και ορισμένοι χώροι ψυχαγωγίας, καθώς είχε επιτρέψει την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των εστιατορίων τον περασμένο μήνα. Η προσέλευση στο χώρο εργασίας στο Ντουμπάι επιτρέπεται τώρα σε ποσοστό 50%.

Η πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Αμπού Ντάμπι, έχει διατηρήσει μέχρι τώρα την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο από τις 8:00 μ.μ. έως τις 6:00 π.μ., αλλά έχει επιτρέψει στα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια να λειτουργούν με όριο χωρητικότητας.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ μπορεί να επιτρέψει τουλάχιστον το 30% της προσέλευσης στο χώρο εργασίας σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, Αρχές και ιδρύματα, από τις 31 Μαΐου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα κάνουν άλλες χώρες του Κόλπου που έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς. Το Κατάρ, το οποίο έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, διέκοψε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες από τις 19 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου. Το Κουβέιτ επέβαλε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 Μαΐου, αλλά ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει σε μερική απαγόρευση στα τέλη Μαΐου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, enikos,gr