Τσίπρας: Δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε για το Ταμείο Ανάπτυξης

Ως “θετική εξέλιξη” χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στην τηλεόραση του Alpha, προειδοποιώνντας παράλληλα ότι “δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε”. Όπως είπε, από την “εμπειρία” του στις Συνόδους Κορυφής, “δεν είναι εύκολο” να καταλήξουν οι “27” σε αποφάσεις “κοινής αποδοχής”.

Σε γενικές γραμμές, όμως, είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν “θετική εξέλιξη” κυρίως για το Νότο της ΕΕ, καθώς μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου που έφτανε στο 1,5 τρισ. αλλά διατηρεί κάποια “ποιοτικά στοιχεία” των διεκδικήσεων. Αυτά, εξήγησε, αφορούν την αμοιβαιοποίηση “κάποιου είδους” χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί “πάγια δικδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου”.

Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το “σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο” και η “σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας” Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας “συστημικός κινδύνος” από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη “διάσπαση” της ΕΕ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, “Μένουμε Όρθιοι 2” σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων”, τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας “σήμερα και όχι αύριο που θα είναι αργά”.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας

“Ξεχάσατε ένα «μη» εμείς λέμε «μη» επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση” ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα . Αυτό που δίνει η κυβέρνηση δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους.»

«Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μου είπατε για το ΦΠΑ. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορωνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%.»

«Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα στην κρίση η παρακαταθήκη του «μαξιλαριού» και μάλιστα τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ. Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί διότι όπως πρόσθεσε μεταξύ άλλων, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε άμεσα, με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, η ύφεση θα είναι στο μισό.

Εθνική γραμμή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όχι αμηχανία

Ανήσυχος δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. “Θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική γραμμή αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η αμηχανία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας παρέχει η συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα κυρώσεων. Πέρσι με τον κ. Αναστασιάδη το είχαμε κερδίσει αυτό” ανέφερε σχετικά προσθέτοντας ότι:

“Το τελευταίο επεισόδιο στον Έβρο με την λεγόμενη «κινητικότητα» στα σύνορα δεν είναι καλό σημάδι. Δεν κάνεις διάβημα γιατί υπήρξε «κινητικότητα» αλλά γιατί οι Τούρκοι πέρασαν από εδώ. Να το κρύβεις και να μετακινείς και λίγο πιο δω το φράχτη για να μην ενοχλείς δεν είναι η ορθή στρατηγική,..”

Πηγή: skai.gr