ΗΠΑ: Οργιάζουν οι φήμες για καρατόμηση του υπ. Άμυνας επειδή διαφώνησε με τον Τραμπ για τον στρατό στους δρόμους

Οργιάζουν οι φήμες στην Ουάσινγκτον, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα καρατομήσει τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την επίκληση του Νόμου περί Εξέγερσης ώστε να αναπτυχθούν εν ενεργεία στρατιώτες για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.

«Μέχρι τώρα ο υπουργός Έσπερ παραμένει υπουργός Έσπερ και αν ο πρόεδρος χάσει την εμπιστοσύνη του θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον», είπε η ΜακΕνάνι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την επίκληση του Νόμου περί Εξέγερσης ώστε να αναπτυχθούν εν ενεργεία στρατιώτες για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Είπε επίσης ότι δεν γνώριζε ότι θα μετείχε και ο ίδιος στην φωτογράφιση του Τραμπ μπροστά από μια εκκλησία, που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση τις τελευταίες ημέρες.

Η ΜακΕνάνι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Εξέγερσης, αν χρειαστεί.

Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο, την Δευτέρα. «Ήταν νωρίς το απόγευμα. Παρατήρησε ότι δεν είχε γίνει, έδωσε την εντολή», είπε, αναφερόμενη στη βίαιη εκδίωξη των διαδηλωτών από την Πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν ζήτησε εκείνος να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές.

Κόντρα στον Τραμπ και οι κυβερνήτες

Ο Τραμπ την Τρίτη αποδοκίμασε τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών που δεν αποδέχθηκαν την πρότασή του να στείλει τον αμερικανικό στρατό για να καταστείλει τις ταραχές.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απείλησε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να καταστείλει τις ταραχές, που εκτυλίσσονται για δεύτερη εβδομάδα και ειρωνεύτηκε τις τοπικές αρχές, μεταξύ αυτών τους Αμερικανούς κυβερνήτες, για την απάντησή τους στις βίαιες διαδηλώσεις.

«Η Νέα Υόρκη χάθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων. Οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι αριστεροί βρίσκονται πίσω από τις ταραχές, που συγκλονίζουν αμερικανικές πόλεις.

Όγδοη μέρα ταραχών

Για όγδοη συνεχόμενη μέρα η κατάσταση στις ΗΠΑ μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου, καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις και οι ταραχές μαίνονται. Η μία νύχτα χάους, διαδέχεται την άλλη, με τους διαδηλωτές να αγνοούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Μινεάπολη και να κατακλύζουν τους δρόμους και να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής.

Τα άγρια επεισόδια εδώ και ημέρες μεταφέρονται από την μία πόλη στην άλλη και από τη μία Πολιτεία στην άλλη και τροφοδοτούνται από τη διαχρονική καταπάτηση των δικαιωμάτων της αφροαμερικανικής κοινότητας που σε συνδυασμό με τις πολιτικές προκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα.

Σημειώνεται πως σε πολλές περιπτώσεις ειρηνικών διαμαρτυριών, μια μικρή μερίδα ατόμων προχωρά σε λεηλασίες και βανδαλισμούς, με την αστυνομία να επιδίδεται σε υπερβολική χρήση δακρυγόνων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε τουλάχιστον 13 πολιτείες η Εθνική Φρουρά έχει αναλάβει την επαναφορά της τάξης.

Χάος στη Νέα Υόρκη – Νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Μπρούκλιν

Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη και σαν να μην έφτανε αυτό αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες Τρίτη άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ στη συνοικία Μπρούκλιν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές. Ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) είχαν γίνει τουλάχιστον 40 συλλήψεις και μικρής έντασης επεισόδια στην προσπάθεια της αστυνομίας να απομακρύνει το πλήθος που διαδήλωνε.

Χιλιάδες αστυνομικοί μετακινούσαν από τους κεντρικούς δρόμους τους διαδηλωτές και μία μεγάλη μερίδα από αυτούς «αποκλείστηκε» στην γέφυρα του Μπρούκλιν όπου και από τις δύο πλευρές υπάρχουν δυνάμεις της αστυνομίας που προς το παρόν τους παρατηρούν και δεν έχουν γίνει επεισόδια.

Μάλιστα, οι εικόνες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τα ξημερώματα της Τετάρτης έγραψε στο twitter «χάος, ανομία και καταστροφές έχουν καταλάβει τη Νέα Υόρκη. Πότε θα καλέσει ο κυβερνήτης Κουόμο για βοήθεια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση;».

Ξανά σε κλοιό διαδηλωτών ο Λευκός Οίκος – 1.600 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για άλλο ένα απόγευμα έξω από τον Λευκό Οίκο μολονότι όταν ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας οι περισσότεροι διαλύθηκαν χωρίς να υπάρξουν εντάσεις.

Επεισόδια αντίθετα σημειώθηκαν στο Μιλγουόκι με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην Ουάσινγκτον στη βάση από την οποία απογειώνεται το Air Force One και βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από τον Λευκό Οίκο.

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

πηγή:newpost.gr