ΗΠΑ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές

 

Ένταση επικράτησε στο Σιάτλ των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ.

Οδηγός έριξε αυτοκίνητο σε πλήθος διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του Τζόρτζ Φλόιντ και πυροβόλησε έναν εξ αυτών.

Κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που ο άνδρας οδηγεί το αυτοκίνητο πάνω σε οδόφραγμα με τους διαδηλωτές να ορμούν προς το ΙΧ και να αρχίζουν να χτυπούν τον οδηγό πριν αυτός ανοίξει πυρ από το παράθυρο του οχήματος.

Στη συνέχεια, βγαίνει από το αυτοκίνητο με προτεταμένο το όπλο, οι διαδηλωτές κάνουν πίσω και τελικά τον συλλαμβάνει η αστυνομία.

Προσοχή. Οι εικόνες είναι σκληρές

Ο άνδρας που «έσπασε» το οδόφραγμα της αστυνομίας και στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε τουλάχιστον έναν άνθρωπο έχει συλληφθεί ήδη. Τα στοιχεία αλλά και τα κίνητρα του οποίου δεν είναι γνωστά ακόμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία τραυματίας είναι ένας 26χρονος άνδρας.

Σε ένα video που ανέβασε στο twitter ο φωτορεπόρτερ Άλεξ Γκάρλαντ, ο 26χρονος, όπως αναφέρει και το RT, περιγράφει στο video πως έγιναν όλα.

«Τον έπιασα, τον χτύπησα στο πρόσωπο. Άκουσα έναν πυροβολισμό στον ώμο μου. Όλα έγιναν για να προστατεύσω αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο νεαρός καθώς υποβασταζόμενος απομακρυνόταν από το σημείο.

Μινεάπολις : Το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύτηκε για τη «διάλυση» της αστυνομίας

Η αστυνομία στη Μινεάπολη πρόκειται να «διαλυθεί», δεσμεύθηκαν χθες Κυριακή τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης όπου έχασε τη ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο εναντίον του ρατσισμού των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

«Δεσμευόμαστε να διαλύσουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας όπως τις γνωρίζουμε στη Μινεάπολη και να οικοδομήσουμε από κοινού με τους πολίτες μας νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας που θα εγγυάται αληθινά την ασφάλεια του πληθυσμού μας», δήλωσε η Λίσα Μπέντερ, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στο CNN.

Τα εννιά από τα 12 μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Μινεάπολης τάχθηκαν χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) υπέρ της διάλυσης της αστυνομίας, ανέφεραν ΜΜΕ.

Η Μπέντερ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου πήγαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αρχίσουν τη «διάλυση» της αστυνομίας της Μινεάπολης μέσω διαδικασίας αποεπένδυσης κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star Tribune, η ανακοίνωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιθανότατα μακράς και περίπλοκης σύγκρουσης για την τύχη της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης μετά τον θάνατο του Φλόιντ.

Ο δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης, αλλά όχι της διάλυσης της αστυνομίας, που κατηγορείται για ενδημικό ρατσισμό.