ΓΝΩΜΗ: Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία φράση, από την χθεσινοβραδυνή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  στον “Σκάι”, μας δίνει την αφορμή να επανέλθουμε σε ορισμένα θέματα της ομογενειακής επικαιρότητας. Την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού. Την απογραφή των κατοικιών των Ελλήνων του εξωτερικού στις εφορίες και την τύχη της Γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Τέσσερα θέματα με ιδιαίτερη βαρύτητα για την ίδια την ομογένεια, αλλά και για την ανάπτυξη και πρόοδο της πρώτης πατρίδας.

Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Τίποτε το καινούργιο. Τίποτε το άγνωστο. Αλλά συχνά παραγνωρισμένο και παραγκωνισμένο. Μία φράση που έδειξε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο Απόδημος Ελληνισμός. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ελληνισμός της Αμερικής. Και, ακόμη ειδικότερα, οι Ελληνικής καταγωγής επιστήμονες της Αμερικής και του κόσμου. Που μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους συγκροτούν τον πολιορκητικό κριό, αλλά,  ταυτόχρονα, και την ασπίδα του έθνους.

Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πανδημία του Κοροναϊού και στην μελλοντική κατάσταση: ” … τα πιο λαμπρά μυαλά δουλεύουν για να βρουν φάρμακα και εμβόλια. Δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμα αλλά υπάρχει μία πρωτοφανής κινητοποίηση της επιστημονικής Κοινότητας. Και θέλω εδώ πέρα να τονίσω και έχει νομίζω τη σημασία του,  είναι πως έχουμε εξαιρετικά διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς στον τομέα της βιοτεχνολογίας στην Αμερική. Σε πάρα πολύ σημαντικές εταιρείες, έχω επικοινωνήσει σχεδόν με όλους, είναι μεγάλη προίκα για τη χώρα το γεγονός ότι έχουμε πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία και μπορεί αύριο να χρειαστεί να έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα ή και σε εμβόλια”.

Τόσο η αναγνώριση εκ μέρους του Πρωθυπουργού του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, (“λαμπρά μυαλά” τους αποκαλούν οι ξένοι συνάδελφοί τους) όσο και η “αποκάλυψη” της επικοινωνίας του πρωθυπουργού μαζί τους, δίνουν το στίγμα του πόσο καθοριστικά αποφασιστική μπορεί να είναι η παρουσία Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής Επιστημόνων στο εξωτερικό και πόσο καθοριστικό ρόλο μπορούν να παίξουν σε συγκεκριμένες περιστάσεις υπέρ της γενέτειρας.  Άλλωστε η ομογένεια ως σύνολο, πάντα στήριξε αποφασιστικά την πατρίδα σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της.

Δεν θα κάνουμε γκρίνια, ούτε θα μακρηγορήσουμε. Απλώς θα υπενθυμίσουμε ότι το πολύτιμο αυτό Κεφάλαιο που λέγεται Απόδημος Ελληνισμός, ούτε να το σπαταλάμε πρέπει μήτε να το αποκαρδιώνουμε. Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στον Απόδημο ελληνισμό όφειλε να είναι διαχρονικά φιλική, ανταποδοτική και ενισχυτική των δεσμών και των σχέσεων του Μητροπολιτικού κέντρου με την Αποδημία. Και, δυστυχώς, δεν είναι πάντα τέτοια.

Ελπίζουμε η αναγνώριση από τα πρωθυπουργικά χείλη να αποτελέσει την αφορμή να ξαναδεί η κυβέρνηση την πολιτική της απέναντι στους Απόδημους. Επαναλαμβάνουμε, δεν θα κάνουμε σήμερα γκρίνια. Δεν μπορούμε, όμως, να μην επισημάνουμε δυο-τρία πράγματα.

  1. Πολλοί από τους “Ελληνοαμερικανούς επιστήμονες” στους οποίους προσβλέπει σήμερα η κυβέρνηση “αν χρειαστεί”,  τους έχει αποκλείσει ο Νόμος από τη δυνατότητα να ψηφίζουν από το Εξωτερικό, γιατί “δεν έχουν επαφή με την Ελλάδα”!!!
  2. Ένα σωστά δομημένο και αυτο-οργανωμένο ΣΑΕ πέραν των άλλων θα είχε και ισχυρό δίκτυο ελληνικής καταγωγής Επιστημόνων του εξωτερικού, με όσα ευεργετικά αποτελέσματα για τη γενέτειρα αυτό θα συνεπάγονταν.
  3. Μια ανεξάρτητη, οικονομικά ισχυρή και στελεχιακά  άρτια δομημένη ΓΓΑΕ, θα εξασφάλιζε Προγράμματα, Συνδέσεις και Επικοινωνία με το σύνολο της Ομογένειας. Και, τέλος,
  4. Μία δίκαιη φορολογική πολιτική μαζί με μία πολιτική κινήτρων θα έδινε στην ομογένεια την δημιουργική ώθηση για αξιοποίηση στην γενέτειρα μέρους του περισσεύματός της.

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ας αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και κοντόφθαλμες θεωρήσεις.