Άσκηση Ελλήνων – Αμερικανών

Μία ξαφνική άσκηση – Αστραπή των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ με την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Δευτέρα με Τετάρτη στην Ελευσίνα και τα Μέγαρα. H ΔΔΕΕ είναι η νέα μονάδα κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει συγκεντρώσει τους καλύτερους των καλυτέρων από όλες τις ομάδες ειδικών δυνάμεων που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η εντολή της άσκησης δόθηκε από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, κατόπιν συνεννόησης σε πολύ υψηλό επίπεδο με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Έτσι, την Δευτέρα, σήμανε ξαφνικός συναγερμός στην Ελευσίνα με την άφιξη ενός C130J της USAF με κλιμάκιο των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, που ολοκλήρωνε την παρουσία του στην βάση της Σούδας. Πραγματοποίησαν ρίψεις προσωπικού και φορτίων, ελαφρών και μέσων. Η άσκηση αυτή ήταν ένα τεστ ετοιμότητας των στελεχών της ΔΔΕΕ. Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του ελέγχου ετοιμότητας ήταν η εμπλοκή του 865 ΤΕΝΕΦ (Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού) το οποίο πλέον, βάσει του νέου σχεδιασμού, έχει υπαχθεί στην ΔΔΕΕ, ως τμήμα των κορυφαίων από τους κορυφαίους των Ειδικών Δυνάμεων. Τα στελέχη του ΤΕΝΕΦ πρωτοστάτησαν σε τμήμα της Άσκησης – Αστραπή σε ενέργειες με Έλληνες ρίπτες, που συνεργάστηκαν με την σειρά τους με τα αμερικανικά πληρώματα.

Έλληνες και Αμερικανοί επικεφαλής των ομάδων έμειναν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τον βαθμό ετοιμότητας κι ανταπόκρισης των εμπλεκομένων σε μη προγραμματισμένη συνεργασία και διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε αεραποβατικές κινήσεις των δυνάμεων.

Το enikos.gr εξασφάλισε αποκλειστικές φωτογραφίες από την άσκηση. Αυτή που εντυπωσίασε είναι το αυτοκόλλητο που είχαν οι Αμερικανοί μες στο αεροσκάφος τους C130J, με έμβλημα την σπαρτιάτικη περικεφαλαία και την αναγραφή του ονόματος του Λεωνίδα με φόντο την αστερόεσσα. Κάτι που δείχνει τους βαθείς δεσμούς που έχουν Ελλάδα και ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα.

Πηγή: enikos.gr