Αποφοίτηση σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος»

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιουλίου κάτω από τον Παντοκράτορα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ η 37η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνο – Αμερικανικού Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”.

Τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις και φορώντας μάσκες, γονείς, δάσκαλοι και παράγοντες της κοινότητας ήταν εκεί για να χειροκροτήσουν τους 36 μαθητές για την αποφοίτησή τους – παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας- και για τα βραβεία και τις υποτροφίες που απέσπασαν, καθώς ετοιμάζονται να φοιτήσουν σε ορισμένα από τα πιο γνωστά Λύκεια της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους τα St.Francis Prep, Archbishop Molloy HS, Bronx Science HS και Francis Lewis HS.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε -μαζί με τον π. Ανδρέα Χούπο- ο ιερατικώς προϊστάμενος π. Παύλος Παλεστίδης, συγχαίροντας τα παιδιά και καλώντας τα να μην ξεχνούν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου “όταν ο Θεός είναι με το μέρος μας, ποιος μπορεί να είναι εναντίον μας”, προτρέποντας τους να αναζητούν στις Γραφές την ισορροπία στη ζωή τους.

Με συμβουλές και νουθεσίες αποχαιρέτησαν τους αποφοίτους η πρόεδρος του PTA Μαρία Σιακαβέλλα, η η υποδιευθύντρια του σχολείου, Γεωργία Κακιβέλη και ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πολ Μίσθος.

Αμέσως μετά ο π. Παύλος απένειμε τα “Pastor’s Awards” σε γονείς – μέλη του Συλλόγου Γονέων και Διδασκάλων που ολοκληρώνουν τη θητεία τους στο PTΑ, από τους οποίους ζήτησε να μείνουν κοντά στην κοινότητα.

Στην Τάξη του 2020 μίλησε ο αριστεύσας του 2016, Γιώργος Κοντόπουλος, ο οποίος αποφοίτησε φέτος από το Bronx Science HS.

Ο Valedictorian Γιάννης Μέτης κάλεσε τους φίλους και συμμαθητές του να θυμούνται ότι “σε τούτο το ευλογημένο σχολείο μπήκαν τα θεμέλια της γνώσης και της επιτυχίας”.

“Εδώ είναι που έμαθα ποιός είμαι, από πού κατάγομαι και πού πρέπει να φτάσω. Εδώ είναι που διδάχθηκα, που έμαθα ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου και των επιστημών. Είναι η γλώσσα του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι η γλώσσα που εμπνέει και καθοδηγεί την ανθρώπινη σκέψη. Εδώ είναι που έμαθα αυτά που δεν είναι γραμμένα στα σχολικά μας βιβλία. Είναι μέσα στις καρδιές των δασκάλων μου και τους ευγνωμονώ…. Εδώ είναι που έμαθα ότι τίποτα σπουδαίο δεν γίνεται γρήγορα και εύκολα. Εδώ με διδάξατε ότι πετυχαίνεις μόνο όταν είσαι αποφασισμένος να πετύχεις και επιμένεις μέχρι να το καταφέρεις…. Εδώ είναι που έμαθα να σέβομαι, να εκτιμώ και να υπολογίζω τους ανθρώπους…. Εδώ είναι που γνώρισα τη δύναμη της φιλίας και της αλληλεγγύης”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

O Salutatorian Δημήτρης Σιακαβέλλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “όταν φοιτείς σε ένα μικρό ιδιωτικό σχολείο, νιώθεις να ανήκεις σε μια μεγάλη οικογένεια. Εχεις επίσης την ευλογία να σε καθοδηγούν πνευματικά οι ιερείς της κοινότητας, οι πνευματικοί μας πατέρες που από τα πρώτα μας σχολικά χρόνια μας δίδαξαν τις αρχές της Ελληνορθόδοξης πίστης μας”, και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους δασκάλους, τη διεύθυνση του σχολείου και τους συμμαθητές του, οι οποίοι έγιναν φίλοι.

“Ο κόσμος πέρα από τους τοίχους του σχολείου μας είναι μεγάλος και ενίοτε τρομακτικός. Και ως κοινωνία ζήσαμε αυτή την μεγάλη αναστάτωση του προηγούμενους μήνες και ανησυχήσαμε και φοβηθήκαμε και λυπηθήκαμε για την κατάσταση εκεί έξω. Ομως αυτό που με κάνει να νιώθω καλύτερα και με γεμίζει ελπίδα, είναι ότι ξέρω πώς πάντοτε μπορώ να προστρέχω σε σας, αγαπημένοι μου συμμαθητές, δάσκαλοι, διευθυντές, ιερείς και κοινότητα του Αγίου Νικολάου για βοήθεια και παρηγοριά”, πρόσθεσε.

Την Τάξη του 2020 παρουσίασε η διευθύντρια του σχολείου Μαίρη Τζάλλα συγχαίροντας τους μαθητές της για τις επιτυχίες τους και καλώντας τους να θέτουν πάντα υψηλούς στόχους, πιστοί στις ελληνορθόδοξες αξίες και τα ιδεώδη μέσα στα οποία έχουν μεγαλώσει.

“Αγαπημένα μου παιδιά, είστε ό,τι πολυτιμότερο έχει αναδείξει το σχολείο μας και μέσα από αυτές τις δύσκολες μέρες που περάσατε έχει αποδειχθεί ήρωες, εμπνευστές, πρότυπα για μικρούς και μεγάλους. Σας θαυμάζω και σας συγχαίρω. Κρατήστε αυτά τα χαρίσματά σας και όσα έχετε διδαχθεί σ’ αυτό το Ελληνικό Ορθόδοξο Σχολείο σας και χρησιμοποιήστε τα να κάνετε τον κόσμο μας πιο καλό, πιο όμορφο, πιο δίκαιο. Αγωνιστείτε για ειρήνη, για πίστη, για αγάπη, για ελευθερία, για ισότητα. Σας αγαπώ πολύ. Συγχαρητήρια. Η Παναγία μαζί σας και εις ανώτερα”, τόνισε -μεταξύ άλλων- η κ. Τζάλλα.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων και των επαίνων κατά μάθημα από τον π. Παύλο και τους δασκάλους της 8ης, Γεωργία Κακιβέλη, Μαρία Ροντήρη, Μαρία Τεγερίδη, Πέγκυ Βασιλοπούλου, Πέπη Βολίκα, Βίκυ Σιόλα, Στυλιανή Βασιλειάδου, Βάλερι Γκίζα, Χριστίνα Μπαλή, Αποστόλη Μπακάλη, Ολγα Μιχαηλίδη – Κατάκη και Αντιγόνη Βλαχογιάννη, οι οποίοι αποχαιρέτησαν τους μαθητές τους με συγχαρητήρια και πολύτιμες συμβουλές.

“Να παραμείνετε προσηλωμένοι στις πανανθρώπινες αξίες της φυλής μας”, προέτρεψε τα παιδιά η δασκάλα των Ελληνικών κ. Πέπη Βολίκα.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση οι μαθητές τραγούδησαν μαζί για τελευταία φορά το τραγούδι του σχολείου τους “Ο Σπυρόπουλος” μέσα στα θερμά χειροκροτήματα των παρισταμένων, ενώ ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του πάρκινγκ της κοινότητας, την οποία επιμελήθηκαν η κ. Ελένη Κουτσογιάννη και οι μητέρες της 7ης τάξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της τελετής έγινε η αλλαγή σημαιοφόρων με τη σκυτάλη να περνά στους αριστούχους της 7ης τάξης που θα αποτελέσουν την 8η της νέας σχολικής χρονιάς.

πηγή: greeknewsonline.com