Υπέγραψε το διάταγμα για Τζαμί ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέγραψε το διάταγμα για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Το σκεπτικό της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Έκτακτο διάγγελμα από τον πρόεδρο της Τουρκίας στις 20:53.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγιά Σοφιά μετατρέπεται σε τζαμί, έπειτα από την σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Έτσι, η Αγιά Σοφιά ανοίγει πλέον ως χώρος θρησκευτικής λατρείας για τους μουσουλμάνους. Για το ζήτημα θα κάνει διάγγελμα ο ίδιος ο Ερντογάν σήμερα το βράδυ στις 20:53.

«Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν

Η απόφαση του δικαστηρίου

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 (από τον Κεμάλ Ατατούρκ) ήταν παράνομη. Το σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με την Hurriyet είναι ότι η Αγία Σοφία ήταν ιδιοκτησία του Ιδρύματος Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και είχε οριστεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως τζαμί. Η απόφαση να δοθεί μουσειακό καθεστώς στην Αγιά Σοφιά ελήφθη από τον πρώην πρόεδρο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τώρα ότι η κυβέρνηση του 1934 δεν είχε την δικαιοδοσία να αλλάξει το καθεστώς μιας «θρησκευτικής δομής».

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek«Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Αγία Σοφία όπως… Παναγία των Παρισίων, λέει εκπρόσωπος του Ερντογάν

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη του δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν αναιρεί ότι θα συνεχίσει να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ άνοιξε και συζήτηση για τις χριστιανικές εικόνες. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων, η οποία, όπως είπε, είναι εκκλησία, αλλά την επισκέπτονται και τουρίστες.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα της λειτουργίας πηγαίνουν χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Το ίδιο και στην εκκλησία Sacre-Coeur στο Παρίσι. Δεν υπάρχει εμπόδιο σε αυτό. Και η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρος λατρείας δεν είναι εμπόδιο επίσκεψης ξένων και ντόπιων τουριστών. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα να χάσει κάτι από την παγκόσμια κληρονομιά της. Η ιστορία της Αγιάς Σοφιάς έχει ξεκινήσει ως εκκλησία, συνέχισε ως τζαμί και έπειτα ως Μουσείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Συμπλήρωσε δε ότι «ακριβώς όπως οι πρόγονοί μας διατήρησαν τις χριστιανικές εικόνες, το ίδιο θα διατηρηθούν εφεξής, θα ανοίξουν σε επίσκεψη και θα γίνουν σχετικές μελέτες. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο», προκαταλαμβάνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου.