Αντιδράσεις στην Αθήνα για απόφαση Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία μετά την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Σε δήλωσή του, μετά το διάγγελμα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και το σόου που στήθηκε έξω από τον ναό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κίνηση αυτή επηρεάζει τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, καθώς και τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

»Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της.

»Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού.

»Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά.

»Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.»

ΔΕΝΔΙΑΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο.

ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Κατρούγκαλος: Προκλητική και απαράδεκτη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία – Η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Αγία Σοφία, πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για εμάς τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO. Οποιαδήποτε απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα της μέσω μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί ευθεία πρόκληση, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα υπονομεύσει το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών.  Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα. Ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και τώρα, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία».

ΑΠΟ Ο ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Κατάπτυστη η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Μόλις 17 λεπτά χρειάστηκε το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ και με ένα βιαστικό κι σαν έτοιμο από καιρό διάταγμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία, σύμβολο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς από την Unesco, υφίσταται σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες του άκρατου εθνικισμού και του αλόγιστου αναθεωρητισμού που χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η παγκόσμια κοινότητα, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες, για να μη τεθεί σε εφαρμογή και να ακυρωθεί στην πράξη η κατάπτυστη αυτή απόφαση για τη βίαιη αλλαγή του status quo του διαπολιτισμικού αυτού συμβόλου.

Απόφαση, η οποία δεν αποτελεί απλώς μία ακόμα έκφραση της στρατηγικής επιλογής της Τουρκίας για την περιφρόνηση των διεθνών κανόνων, αθετεί δεσμεύσεις, αλλά έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες για τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα και την προστασία του οικουμενικού αυτού Μνημείου.

Αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17-18 Ιουλίου, να λάβουν πρακτικές αποφάσεις – πλαίσιο, που θα απαντούν σε αυτή την ακραία πρόκληση της Τουρκίας.

Αγία Σοφία: Επιστολή στην Ε.Ε. Ψηφίστε !

Με το άκουσμα της είδησης πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934

που την μετέτρεψε σε μουσείο, εστάλη προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen και τον Ύπατο Εκπρόσωπο/ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borrell Fontelles,

επιστολή / ψήφισμα (βρίσκεται σε εξέλιξη).

Στην επιστολή, την οποία ήδη έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά  χιλιάδες πολίτες, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- πως η μεγαλοπρέπεια της Αγίας Σοφίας και η αναγνώρισή της ως μνημείο Οικουμενικού

και όχι εθνικού ενδιαφέροντος δεν δύναται να επιτρέψει σε κανέναν να την αντιμετωπίζει σαν λάφυρο ούτε και σαν πιόνι χάριν πολιτικών – γεωπολιτικών παιχνιδιών, ενώ η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται:

Α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε η Τουρκία ως υπό ένταξη μέλος της να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και θρησκευτικές αρχές που την διέπουν;

Β) Θα εξακολουθήσει ο μηχανισμός προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ) και μια σειρά κοινοτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών μέσων να παρέχουν στην Τουρκία

πρόσβαση σε κονδύλια, αλλά και να υπογράφονται δηλώσεις (βλέπε «Κοινή Δήλωση» Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό κ.α), όταν η ίδια απομακρύνεται από τις επιταγές του

Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού μνημείων προστατευόμενης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ;