Task Force για τα 72 δισ. από Μητσοτάκη

Οι προτάσεις της επιτροπής για το ασφαλιστικό, τους φόρους και τις μεταρρυθμίσεις. Κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, η ενίσχυση της εργασίας.

Μήνυμα επιτάχυνσης των προσπαθειών της κυβέρνησης για την πλήρη αξιοποίηση όλων των κονδυλίων που θα λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ καθώς επίσης και του νέου ΕΣΠΑ έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης πριν από τη θερινή ανάπαυλα.

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφές: «Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό», είπε χαρακτηριστικά και προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε πως την προσεχή Δευτέρα, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, η οποία συγκροτείται από Πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους, εντός και εκτός των συνόρων, υπό την προεδρία του νομπελίστα κ. Πισσαρίδη, που «έχουν υποβάλει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάκαμψης».

Task Force για το Σχέδιο Πισσαρίδη – Ποιοι θα τρέχουν την εκπόνηση των υπό-σχεδίων

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπής στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού, η οποία και θα επιβλέπει την πορεία εφαρμογής του σχεδίου.

Όπως εξήγησε δε ο πρωθυπουργός, το σχέδιο αυτό «θα υπόκειται, προφανώς, σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και προσαρμογές. Ακούγοντας πάντα τα μηνύματα της κοινωνίας, τις προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων, τις απόψεις των κομμάτων, φιλοδοξούμε να είναι μία χρήσιμη, απαραίτητη θα έλεγα, πυξίδα για την ασφαλή πορεία της χώρας στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «οι σταθμίσεις και οι αποφάσεις για τις κατευθύνσεις της εθνικής οικονομίας υπαγορεύονται πάντα από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης».

Παράλληλα με την task force στο Μαξίμου, θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης».

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Πισσαρίδη

Υπενθυμίζεται ότι το Newpost, πρόσφατα παρουσίασε τα βασικά σημεία της ενδιάμεσης έκθεσης της επιτροπής Πισσαρίδη. Κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, η ενίσχυση της εργασίας.

Μεγάλο βάρος δίνεται στις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, μέσα από ένα πλέγμα αναπτυξιακών δράσεων.

Αυτό που αγγίζει περισσότερο και άμεσα εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά και θα προκαλέσει και πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι η αμιγώς φιλελεύθερη στόχευση   στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και οι πληροφορίες για το φορολογικό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση της επιβάρυνσης μισθωτής εργασίας από φόρο εισοδήματος, αλλά κυρίως η σταδιακή δρομολόγηση της φορολόγησης εισοδημάτων σε κοινή κλίμακα ανεξαρτήτως πηγής. Έτσι το φορολογικό σύστημα θα γίνει απλούστερο, με χαμηλότερους και λιγότερους φορολογικούς συντελεστές. Αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, θα σημαίνει μια μεγάλη αλλαγή για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα εξίσου σημαντική θα είναι η μετάβαση των συντάξεων σε σύστημα τριών πυλώνων, με μείωση εισφορών και ενισχυμένους βαθμούς ελευθερίας των νοικοκυριών στη διαχείριση των χρημάτων που πληρώνουν. Η κύρια σύνταξη θα είναι απολύτως εγγυημένη από το κράτος, όπως σήμερα, οι επικουρικές θα μεταβούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και η ιδιωτική ασφάλιση θα αναλάβει τα επαγγελματικά ταμεία.

Ωστόσο το τελικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο και όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν θα αποτελέσει από μόνο του το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά θα συνδυαστεί με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση.

Η Επιτροπή Πισσαρίδη επισημαίνει τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που χαρακτηρίζονται από υστέρηση στην παραγωγικότητα και από χαμηλή συμμετοχή των παραγωγικών συντελεστών:

  • Τον κλειστό χαρακτήρα των αγορών και τη χαμηλή ένταση ανταγωνισμού και καινοτομίας.
  • Το υπέρμετρα μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων και της απασχόλησης που κινείται στον χώρο χαμηλής τεχνολογίας και των μη διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς οργάνωση, ενώ παραμένει υψηλό το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης και της άτυπης οικονομίας.

Μάλιστα καταλογίζει και ευθύνες που θυμίζουν τα επιχειρήματα των δανειστών επί εποχής μνημονίων, ότι οι κυβερνήσεις, οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία δεν ανέλαβαν ποτέ την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων και έτσι δεν έγινε αποδεκτό το επιχείρημα ότι ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει την κοινωνία στο σύνολό της. Επιπλέον οι μεταρρυθμίσεις έγιναν αποσπασματικά, χωρίς συνοχή. Τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν ότι «χρειάζεται μια καθολική θεώρηση και εφαρμογή, διαφορετικά μια φαινομενικά μικρή παράλειψη μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για όλο το οικοδόμημα».

Σε 15 βασικούς άξονες αναπτυξιακής πολιτικής  βασίζεται η ενδιάμεση έκθεση για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που παρουσίασε στην κυβέρνηση την Τρίτη η «Επιτροπή Πισσαρίδη», σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

Όπως τονίζεται σε σχετική κυβερνητική ενημέρωση, κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, η ενίσχυση της εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, στις 151 σελίδες του, το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία ακουμπάει όλες τις πτυχές της, με συγκεκριμένες προτάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

  1. Να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθάει ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά μετά από 6 μήνες, να καλούνται να συμμετέχουν σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, ακολουθούμενη από πρακτική άσκηση στην αγορά την οποία θα βρίσκει για τον εκπαιδευόμενο το κέντρο κατάρτισης. Η εκπαίδευση να είναι ουσιαστική και να οδηγεί σε συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να πιστοποιηθούν. Δηλαδή, να μετατραπεί το σημερινό σύστημα που κατά κάποιο τρόπο θεωρεί τον άνεργο καταδικασμένο στο μόνιμο περιθώριο, σ’ ένα που τον αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει εργαζόμενο και τον θωρακίζει.
  2. Να επεκταθεί το σύστημα μητρικής άδειας και στους πατέρες που θα είναι υπόχρεοι κάποιας πατρικής άδειας. Παράλληλα, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο πότε μία γυναίκα θα ξεκινήσει και θα τελειώσει την άδεια τοκετού. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι περιορισμοί και διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών και την αγορά εργασίας.
  3. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως υπάρχουν σε χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία, και η Ιταλία. Να καταργηθεί ο φόρος 1% επί των μετοχικών κεφαλαίων που αντλούν εταιρείες από το ΧΑ.
  4. Να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης, τις οικονομίες κλίμακος και την προώθηση της συνεργασίας. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές.
  5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση, στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με προεδρεύοντες ειδικά καταρτισμένους δικαστές (που θα μπορούν ενδεχομένως να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν γνωμοδότησης εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων).

Οι οικονομικές προτεραιότητες του σχεδίου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, περιλαμβάνουν:

  • την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ,
  • την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας,
  • την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση,
  • την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων,
  • την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης,
  • την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων,
  • την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Οι καθηγητές προτείνουν 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής:

  1. Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.
  2. Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.
  3. Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας.
  4. Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.
  5. Υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
  6. Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.
  7. Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.
  8. Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.
  9. Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.
  10. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
  11. Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.
  12. Σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.
  13. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
  14. Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.
  15. Ανάπτυξη υποδομών.