Η Ελλάδα μπαίνει σε «κόκκινο συναγερμό»

Την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μακρά περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού, και με το εμβόλιο να χρειάζεται μήνες για να χρησιμοποιηθεί, η Ελλάδα ζει ημέρες… Απριλίου.

Η χώρα γύρισε 100 ημέρες πίσω, όταν η πανδημία ήταν σε όλο τον κόσμο στα… φόρτε της. Αυτό που ζούμε πλέον είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δεύτερης φάσης της πανδημίας.

Ολοι οι επιστήμονες το έλεγαν σε όλους τους τόνους: Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι έκρηξη των κρουσμάτων.

Τα σχεδόν 200 κρούσματα μόλις σε δύο 24ωρα απλά επιβεβαιώνουν τους λοιμωξιολόγους που είχαν τις αντιρρήσεις τους στο γενικό άνοιγμα των συνόρων προκειμένου να ανακάμψει ο τουρισμός και η οικονομία.

Τους επιβεβαιώνουν, επίσης, και για τις εκκλήσεις που έκαναν να μην χαλαρώσει η κοινωνία και να μην πιστέψει ότι ξεμπερδέψαμε με τον κοροναϊό επειδή είναι καλοκαίρι και κάνει ζέστη.

Ο συνδυασμός της μαζικής έλευσης τουριστών στην πρώτη φάση χαλάρωσης, κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, και της αδιαφορίας των πολιτών για τους κανόνες υγιεινής, προκάλεσε την έκρηξη των κρουσμάτων που ζούμε όλοι.

Και που οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επόμενες ημέρες ενδεχομένως να είναι το ίδιο κακές. Ο μαγικός αριθμός «100» κρούσματα, αν συνεχίσει να σπάει κάθε μέρα τότε θα υπάρξει και η αντίστοιχη αύξηση του δείκτη R, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον συναγερμό που θα σημάνει.

 

πηγή: in.gr