Από αδιαφορία μέχρι οργή για Σ/Ν για ΓΓΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με αφορμή την ανάρτηση στο Opengon  (http://www.opengov.gr/ypex/) σε Δημόσια Διαβούλευση  μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 και ώρα 14.00 (ώρα Ελλάδος) το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών» τα άρθρα του οποίου από το 85 μέχρι και το 96 αφορούν στον Απόδημο Ελληνισμό και τις αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΞ με τη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Δημόσια Διπλωματία και άλλες Διευθύνσεις, οι διεργασίες στην Ομογένεια ποικίλουν. Από αδιαφορία μέχρι οργισμένη αντίδραση (των πολύ ολίγων), ομογενών.

Ο πρ. Βουλευτής της Σουηδικής Βουλής και επίτιμο μέλος της Πα.Δ.Ε.Ε., Σωτήρης Δελής, σε σύντομες, αλλά περιεκτικές, δηλώσεις του στην Panhellenic Post εξέφρασε την πικρία του επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

 «Η Ομογένεια ήταν, είναι και θα είναι το μεγαλύτερο και μέχρι τώρα αναξιοποίητο κεφάλαιο της Μητροπολιτικής Ελλάδας.
Ο λόγος δε που παραμένει αναξιοποίητο είναι κατά κύριο λόγο η έλλειψη σεβασμού, θέλησης, παραδοχής και αποδοχής, εκτός από παχιά λόγια, από τις μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις προς την Ομογένεια.

Μια Ομογένεια που κρατούσε, κρατά και θα συνεχίζει να κρατά τις αξίες του Ελληνισμού όπου και να βρίσκεται. Η συμπεριφορά της Μητρόπολης μέσω των κυβερνήσεων της μέχρι τώρα στην Ομογένεια αποτελεί για μένα όνειδος και τίποτε παραπάνω».

Ένας άλλος σημαντικός ομογενειακός παράγοντας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτός, μας έστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα το οποίο και δημοσιεύουμε χωρίς να αναφέρουμε το όνομά του, αφού δεν μας το ζήτησε, ειδικά. Μας γράφει για την ίδια πάντα αιτία της υπονόμευσης του Απόδημου Ελληνισμού, δια της συγχωνεύσεώς του κάτω από την ίδια Γενική Γραμματεία με άλλες Γραμματείες και Διευθύνσεις. Μας γράφει:

«Χρήστο,

Τι να την κάνεις την διαβούλευση τώρα; Τα πράγματα είναι τελειωμένα ήδη! Χθες ήμουν σε μια τηλεδιάσκεψη του …………………………………. και είχε λάβει μέρος και ο ΓΓΑΕ Χρυσουλάκης! Τώρα τελευταία τον βλέπω και βρίσκεται παντού, γιατί φαίνεται πως θέλει να κρατήσει την δουλειά στην νέα ΓΓ!».

Έτσι σκέπτονται οι πολλοί Ομογενείς, λυπημένοι και απογοητευμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να τους «τσουβαλιάσει» σε μία Γραμματεία με τη Δημόσια Διπλωματία στην οποία και θα υπάγονται ακόμη οι Διευθύνσεις της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και Της Διοίκησης του Αγίου Όρους!

Γιατί να ασχοληθούμε να γράψουμε απόψεις που θα τις πετάξουν στο καλάθι των άχρηστων“, μας είπε ηγετικό στέλεχος του ΣΑΕ Ωκεανίας το οποίο ετοιμάζει για τους προσεχείς μήνες τη δική του Γενική Συνέλευση “για ένα νέο ξεκίνημα”!

Αλλά και από την Ιταλία τα μηνύματα είναι “θυμωμένα”.  “Ο …………. προβάλλει κόσμο που δεν πάτησε ποτέ σε μια ομογενειακή πρωτοβουλία, και μας ζητάνε τι; Να τους παραδώσουμε και την ανεξαρτησία της μόνης νομικής δομής που συνδέει τον Απόδημο Ελληνισμό με την Ομογένεια;”  Η άποψη προέρχεται, να σημειώσουμε, από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα της πέραν του Ιουνίου φίλης χώρας…

Ίσως κάποιοι καρεκλοκένταυροι της Κυβέρνησης, πουν: Και ποιος δίνει σημασία, σε κάποιους ρομαντικούς Απόδημους Έλληνες;

Δεν είναι έτσι.  Σ΄αυτούς στηρίζεστε για να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως η Ελλάδα! Και σ΄αυτούς και στον πολιτισμό που κουβαλούν, υπολογίζουν ξένες κυβερνήσεις για να διαμορφώσουν καλύτερες κοινωνίες! Ανεξαρτήτως αυτού, για παράδειγμα, τυχαία και από τρίτη πηγή έπεσε στα χέρια μας  το  τηλεγράφημα στον Σωτήρη Δελή, την ημέρα της ονομαστικής του εορτής,  από τον πρέσβη μας στην Σουηδία. Του γράφει:

«ΑΓΑΠΗΤΕ Κ. ΔΕΛΗ,

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΕΟΡΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ.

ΔΡΑΤΤΟΜΑΙ ΤΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΣΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΤΟ ΑΔΙΑΠΤΩΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ.

ΝΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ».

Δεν ήταν ο μόνος που τον θυμήθηκε του Σωτήρος. Από την Ελλάδα μάθαμε ότι μεταξύ άλλων του ευχήθηκαν ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Θοδωρής  Φορτσάκης, και η …έκπληξη, Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλιδης,  βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, που, απ΄ ό,τι περιήλθε σε γνώση μας, του είπε ήταν ήταν ο μόνος υπολογίσιμος «αντίπαλος» από την Πα.Δ.Ε.Ε…

Φυσικά δεν άκουσε τίποτα από την ίδια την Πα.Δ.Ε.Ε, αλλά έτσι κι αλλιώς τα τελευταία λίγα χρόνια είναι ουσιαστικά και τυπικά ανύπαρκτη! (Το τελευταίο το σημειώνουμε με πραγματικό πόνο ψυχής).

Επομένως, το ότι για τους δικούς της λόγους οι ελληνικές Κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις θέσεις και τις απόψεις των Αποδήμων και της οργανωμένης ομογένειας, δεν είναι γιατί οι ξενιτεμένοι μας δεν χρίζουν τις εκτίμησης και την υπόληψης τόσο των Ελλήνων διπλωματών στο εξωτερικό όσο και των ξένων πολιτικών αρχηγών και κυβερνήσεων. Αλλά χρειαζόμαστε μία πτυχιακή εργασία για να εξιστορήσουμε το πώς και το γιατί της αθηνοκεντρικής πατρίδας. Και ο χώρος εδώ δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο.  Ίσως αργότερα αποτελέσει το θέμα αυτό μέρος  ύλης βιβλίου μας.

Επί του θέματος, η συμμετοχή των Αποδήμων στην Δημόσια Διαβούλευση, αν δεν συμβεί κάτι συναταρκτικό, θα είναι μάλλον -και δυστυχώς- “πτωχή”! Ευχαριστεί αυτό την Κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου;