Σε ποιους τομείς θα έχουμε κρίση το φθινόπωρο

Πλησιάζει η ρεβάνς του ντέρμπι μεταξύ της κυβέρνησης και της οικονομίας, όπου οι αρμόδιοι υπουργοί και η ειδική «ομάδα των πέντε» προπονούνται ήδη για έναν απαιτητικό «αγώνα» το φθινόπωρο, κατά το οποίο αναμένονται να φανούν οι βαθιές ουλές της υγειονομικής κρίσης.

Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές το «στρατηγείο» γυρνά για σκληρή προετοιμασία προκειμένου να διανύσει έναν διαφορετικό, από τα συνηθισμένα, Σεπτέμβριο, προμηνύοντας ένα τρίμηνο σκληρού ροκ έως το τέλος του έτους, με πολλά αγκάθια και προκλήσεις.

Το πρώτο δύσκολο ραντεβού προγραμματίζεται για τις 4 Σεπτεμβρίου, όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο και οι ενδείξεις δείχνουν πως η ύφεση θα είναι βαθιά. Αυτό ξυπνά ανησυχίες για την πορεία στην αγορά εργασίας, ενώ η μείωση στον τζίρο, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται μεγάλη για εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα, ακόμα και τον Ιούλιο, τον μήνα που η οικονομία και ο τουρισμός είχαν ανοίξει, με τις ελπίδες να εναποτίθενται στον Αύγουστο.

Θέσεις εργασίας και ύφεση

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάσχεση της αύξησης της ανεργίας (προβλέψεις για 19%). Ο συνδυασμός με τα σενάρια ύφεσης, κοντά στο 10%, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στις μισθολογικές απολαβές. Η αγωνία είναι μεγάλη για τον κόσμο του τουρισμού και της εστίασης, αφού έχουν πληγεί περισσότερο με αποτέλεσμα οι απώλειες των θέσεων εργασίας να φανούν από τον Οκτώβριο.

Κρίσιμο για το πώς θα στηριχθεί η εργασία και φυσικά πώς θα ενισχυθούν τα προγράμματα απασχόλησης, ενώ από Σεπτέμβριο η Ελλάδα αναμένει τα πρώτα χρήματα από το ευρω-πρόγραμμα SURE, με τους συνολικούς πόρους να ανέρχονται στα περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Μόνο για το β’ εξάμηνο, η ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 16% περίπου, από εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 13,5%.

Δημοσιονομικά

Τα έσοδα, η ταμειακή ρευστότητα και τα μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης θα μπουν, μεταξύ άλλων, στη βαλίτσα του οικονομικού επιτελείου, το οποίο ξεκινά φθινοπωρινά ραντεβού με τις Βρυξέλλες (Eurogroup κ.λπ.).

Εκείνο δε το διάστημα αναμένεται η έναρξη συζητήσεων για τη δημοσιονομική ευελιξία στην Ευρωζώνη, με την Αθήνα να επιδιώκει τη μείωση των στόχων.

Επίσης, η αναστολή συμβάσεων, η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση των τζίρων θα οδηγήσουν στη μείωση των δημόσιων εσόδων το 2021, ενώ η πανδημία έχει ήδη διευρύνει την απόκλιση του προϋπολογισμού που εμφανίζει «τρύπα» 6,4 δισ. ευρώ το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Φοροελαφρύνσεις και ΔΕΘ

Η κυβέρνηση δίνει ραντεβού με τους πολίτες τον Σεπτέμβριο και αφορά, κυρίως, το εξαγγελθέν «συνδυαστικό» πακέτο στήριξης, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει – πέραν των έκτακτων μέτρων – και μονιμοποίηση παρεμβάσεων, όπως η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στο τουριστικό πακέτο.

Πριν από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικό χώρο 2 δισ. ευρώ για να ανασύρει από το συρτάρι τον φάκελο «μειώσεις φόρων» για το 2021.

Η πανδημία έβαλε τρικλοποδιά και στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.