Τι δεν είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στο εκτεταμένο, είναι αλήθεια,  μήνυμα που  δημοσιοποίησε μέσω της σελίδας του στο facebook, ο Δήμαρχος του Πόρου Γιάννης Δημητριάδης και το οποίο δημοσίευσε αυτούσιο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά η Panhellenic Post στις 8 Αυγούστου 2o20, αλλά και όσα υποστήριξε και σε πρόσφατες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις στην ΕΡΤ και σε πολλά ιδιωτικά κανάλια, ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε μια όντως αναλυτική εικόνα της κατάστασης και των όσων ο Δήμος έπραξε για να διασφαλίσει μια,  χωρίς Κοροναϊούς θερινή περίοδο για το νησί.

Φευ, όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Και ο κ. Δήμαρχος επέρριψε το κύριο βάρος της ευθύνης για την αρνητική εξέλιξη στον «απομακρυθέντα» Διοικητή του ΑΤ Πόρου, τον οποίο κατηγόρησε για μη ελέγχους τήρησης των σχετικών με τα μέτρα της πολιτείας για τον περιορισμό του Κοροναϊου. Κατά τον κ. Δημητριάδη αυτό εξηγεί γιατί ο Πόρος, από νησί υπόδειγμα απόκρουσης του Κορονοϊνού έφτασε από τέλος Ιουλίου έως και πρώτη εβδομάδα Αυγούστου να μετρά περισσότερα από 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ εκκρεμούν ακόμη τα αποτελέσματα και πολλών άλλων τεστ που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στις 5 Αυγούστου.  Και, από τις 7 Αυγούστου 2020, να είναι το πρώτο νησί στο οποίο επιβλήθηκαν από την Πολιτεία ειδικά περιοριστικά μέτρα!

Δύσκολη, όντος, προσπάθεια, όταν, μάλιστα, υποστηρίζεις ότι όλα ο Δήμος τα έκανε σωστά και ότι άσκησε και πιέσεις στον Διοικητή της αστυνομίας να κάνει και κείνος σωστά τη δουλειά του! Βέβαια στο σημείο αυτό εγείρονται ορισμένες ενστάσεις από τους  από πρώτο χέρι γνωρίζοντας εντοπίους κατοίκους.  Ενστάσεις που κυρίως αφορούν σ το εάν και καταπόσο  ο κ. Δημητριάδης εξάντλησε όλη την «γκάμα» που είχε στη διάθεσή του, όπως να απευθυνθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας καταγγέλλοντας εγκαίρως τον Αστυνομικό Διοικητή για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, ώστε να προλάβει τα χειρότερα.  Σε σχετικό ερώτημα που του υποβλήθηκε από την τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Δήμαρχος απάντησε μάλλον γενικόλογα.

Ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ένα γεγονός που υπέπεσε στην αντίληψή μας κοιτάζοντας (όπως συχνά εκ καθήκοντος άλλωστε πράττουμε) ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ Α.Δ.Α.: Πόρος 28 Ιουλίου 2020,  όπου με την μορφή «κατεπείγοντος» αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Δήμου Πόρου την «παράταση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2020 εντός του Κ.Υ.Ε. με την επωνυμία …….του κ ………………, έως ώρα ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠOΡΟΥ 90/2020»… (Τα ονόματα είναι αναρτημένα στην «Διαύγεια»).

Υπενθυμίζεται ότι  : «(1)Γιά να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας μουσικής σε Κ.Υ.Ε. θα πρέπει το κατάστημα να λειτουργεί νόμιμα. (2)Το ωράριο λειτουργίας μουσικής καθορίζεται από την παρ.3 του άρθρου 3 της 3/96 Αστυνομικής Διάταξης και έχει ως εξής: Γιά τη χειμερινή περίοδο μέχρι την 22:00 ώρα. Γιά τη θερινή περίοδο μέχρι την 23:00 ώρα και μπορεί να παραταθεί: Μέχρι την 03:00 ώρα γιά τα καταστήματα που λειτουργού σε κλειστό χώρο. Μέχρι την 02:00 ώρα για τα καταστήματα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο. Η παράταση δίνεται εφόσον το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβανομένων υπόψη της θέσεως του κατ/τος σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, το είδος των μουσικών οργάνων και με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων» όπως περιγράφεται στην ανάρτηση του Δήμου.

Περίοικοι, ωστόσο καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο κατάστημα, που βρίσκεται στην κεντρική παραλιακή οδό του νησιού, λειτουργεί με άδεια cafe, δεν έχει προβεί σε εργασίες ηχομόνωσης και συχνά γίνεται στόχος παραπόνων για ηχορύπανση που τους κρατά ξάγρυπνους καθημερινά, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες,

Εδώ να σημειώσει κανείς ότι η μόνη προϋπόθεση που έθεσε το ΔΣ του Δήμου για να εγκρίνει την παράταση λειτουργίας μέχρι τις 3 το πρωί στο συγκεκριμένο «Καφενείο»  ήταν «να έχει εξοφλήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις του στον Δήμο και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου»!

Η άδεια παράτασης δόθηκε 28 Ιουλίου, όταν ήδη στο νησί κυκλοφορούσαν από πολύ νωρίτερα φήμες για «κρυφά» κρούσματα και ενώ μόλις εννιά μέρες αργότερα ο Δήμαρχος με ανάρτησή του – στις 6 Αυγούστου 2020- υποχρεώνονταν υπό το βάρος των επισήμως πλέον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ,  προς αποφυγήν συνάθροισης κοινού, να αναρτήσει στο ιστολόγιό του «α) ανακαλούνται όλες οι άδειες παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων μετά τις 11:00μμ σε καφέ-μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία…» Την επόμενη ημέρα, 7/8/2020 είχαμε τα έκτακτα μέτρα…

Κι όμως, ήδη από την Τρίτη 4 Αυγούστου επισκέφτηκε τον Πόρο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργήσει τεστ κορωνοϊού covid-19 και, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Πόρου, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά!   «Είναι η δεύτερη φορά από τις αρχές Ιουνίου που κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί τεστ σε όλο το προσωπικό του Δήμου. Σημειώνεται ότι τα τεστ που είχαν διενεργηθεί στα τέλη Ιουνίου ήταν στο σύνολό τους αρνητικά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει περιέλθει με κανέναν επίσημο τρόπο σε γνώση του Δήμου η ύπαρξή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νησί».

Και όχι μόνο αυτό, Αλλά , πρόσθετε ο Δήμαρχος στην ίδια ανάρτηση: «Συνεπώς, ο Δήμος μας βρίσκεται σε αναμονή ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των σημερινών ελέγχων. Και φυσικά παραμένει ασφαλής, αφού σταθερά τηρούνται στο νησί μας, όχι μόνο οι προβλεπόμενοι από την Πολιτεία κανόνες, αλλά και ειδικά μέτρα που έχει καθορίσει ο Δήμος σε τοπικό επίπεδο.»

Και γενάτε το ερώτημα, μετά την παραδοχή ότι  «…σταθερά τηρούνται στο νησί μας, όχι μόνο οι προβλεπόμενοι από την Πολιτεία κανόνες» πως μπορεί σήμερα να υποστηρίζει πάλι σε δική του ανακοίνωση (9 Αυγούστου 2020) ότι «Στην περίπτωσή μας, ο επιτηρητής της τάξης (σ.σ.  ο καταγγελλόμενος από τον ίδιο αστυνομικός Διοικητής ΑΤ Πόρου) επέτρεψε τους συνωστισμούς στα μπαρ κάθε βράδυ, την κοσμοσυρροή στα καφενεία όταν είχε ποδόσφαιρο, τα party με λάθος μηνύματα …  Και για να το θέσω σε νομική βάση, στον τομέα της εστίασης το Α.Τ. δεν εφάρμοσε ποτέ (ούτε μία φορά κυριολεκτικά!) τις Υπουργικές Αποφάσεις για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού»;

Τελικά, ας μας επιτραπεί ακόμη ένα ερώτημα, πότε ο κ. Δήμαρχος  παρουσιάζει πραγματικά γεγονότα;  Στις 4 Αυγούστου όταν διαβεβαίωνε ότι «τηρούνται  οι από την πολιτεία οι προβλεπόμενοι κανόνες» ή στις 9 Αυγούστου όταν υποστήριζε ότι το Α.Τ. δεν εφάρμοσε ποτέ τις Υπουργικές Αποφάσεις για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού»;

Μήγαρις άλλωστε το ότι «μόνο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες για επιβεβαιωμένα κρούσματα “, όπως έγραφε ο κ. Δημητριάδης, είναι, επαρκής δικαιολογία για την χορήγηση άδειας μουσικής σε χώρο αμφίβολης -για την συγκεκριμένη λειτουργία-  νομιμότητας και , μάλιστα, σε παράταση μέχρι τις τρεις το πρωί αφού υπήραχαν έντονα διαβήματα περιοίκων και αφού ήδη από μηνών υπήρχε θέμα με επαναλαμβανόμενα <πάρτι νεολαίας > σε μπαρ και σε πισίνες και  είχαν διενεργηθεί τεστ στον Πόρο για κρούσματα Κοροναϊου, ανεξαρτήτως του εάν είχαν βρεθεί οι εξετασθέντες υπάλληλοι του Δήμου (ιδιώτες και υπάλληλοι καταστημάτων, αλήθεια, είχαν εξετασθεί;)  από τον ΕΟΔΥ αρνητικοί;

Σ ΄αυτά δεν έδωσε απαντήσεις ο κ. Δήμαρχος. Και είναι καίριας σημασίας θέματα για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και για μας τους εποχικούς επισκέπτες,  που φέραμε και φέτος ξέγνοιαστοί τις οικογένειές μας για λίγες μέρες ανάπαυλας, γιατί κανείς δεν μας είχε ενημερώσει ότι από τον Ιούνιο υπόβοσκαν οι φήμες για κρούσματα Κοροναϊού στο νησί που ταυτοποιήθηκαν, μάλιστα, ώρες μετά την άφιξή μας στο νησί…

ΣΗΜ: Από τυπογραφικό λάθος η ημερομηνία δημοσίευσης στυην Panhellenic Post, της ανακοίνωσης του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη στο FB, στις πρώτες αναρτήσεις εμφανίστηκε ως η  8η Αυγούστου 2929. Επειδή ακόμη έχουμε …μπόλικο καιρό μέχρι τους επόμενους εννιά αιώνες, διορθώσαμε στο σωστό, 6 Αυγούστου 2020. Ζητούμε συγγνώμη για το λάθος.