Γνώμη: Η ώρα του Πρωθυπουργού!

Γνώμη:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Η επιστολή που απεύθυναν προς τον Υπουργό των Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, οι τρεις μεγαλύτερες Κοινότητες Ελλήνων Αυστραλίας, στο «παρά πέντε» της Δημόσιας Διαβούλευσης, υπογεγραμμένη από τους Προέδρους: Βασίλη Παπαστεργιάδη,  Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης & Βικτώριας, Χάρη Δανάλη, Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ και  Βασίλη Γκόνη, Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, με την οποία ζητούν από τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια:

*Να αναβάλει τη συγχώνευση της ΓΓΑΕ με την Δημόσια Διπλωματία και άλλες Διευθύνσεις και να ξεκινήσει διάλογο με την Ομογένεια.

Θέλουμε να ευελπιστούμε ότι θα τύχουν της προσοχής του κ. Υπουργού. Και ότι θα προχωρήσει, επιτέλους, σ΄ αυτό που και η Panhellenic post έχει εξ αρχής ζητήσει με την επίμονη αρθρογραφία της επί του θέματος. Στη έναρξη διαλόγου με την ομογένεια για την τύχη της ΓΓΑΕ, αλλά και για κάθε μέτρο της Κυβέρνησης (π.χ. επαναλειτουργία ΣΑΕ) που την αφορά.

Ασφαλώς και ο κ. Υπουργός έχει την ευχέρεια να μην λαμβάνει υπόψη του άρθρα, γνώμες και εισηγήσεις εφημερίδων, είτε ελληνικών είτε ομογενειακών.  Αλλά,

  1. Μετά και την επιστολή των 3ων ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.
  2. Μετά την ομόφωνη απόρριψη από το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΣΑΕ)  Ωκεανίας και Απω Ανατολής (το οποίο, ως απέδειξε η προχθεσινή Γενική του Συνέλευση, εξακολουθεί να είναι ενεργό) της συγχώνευσης της ΓΓΑΕ.
  3. Μετά την επίσης απορριπτική επιστολή των πέντε εθνικοτοπικών οργανώσεων, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ, ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ  ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΧΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ.
  4. Μετά την αποστολή επίσης ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ από τις Κοινότητες του ΚΑΝΑΔΑ και της ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ Αμερικής, καθώς και από ιδιώτες επώνυμους ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ.

Αποψή μας είναι πως η Κυβέρνηση, εμμένουσα ενδεχομένως στην κατάργηση της αυτοτέλειας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, αρνούμενη ακόμη και τον διάλογο με την οργανωμένη Ομογένεια, θα ευρεθεί αντιμέτωπη πλέον με την καθολική αποστασιοποίηση των Αποδήμων Ελλήνων από τις επιλογές της.

Πολύ περισσότερο καθώς, όπως επισημαίνουν οι τρεις πρόεδροι των Κοινοτήτων, «…ο διάλογος με ομογενειακές οργανώσεις, ζητώντας και τις δικές τους απόψεις, θα ήταν άκρως ωφέλιμος για οποιαδήποτε θέματα τα οποία τις αφορούν άμεσα, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του ζητήματος αυτού».

Θα προσθέσουμε μία ακόμη πρόταση από την επιστολή των τριών Προέδρων, για ενίσχυση του δικού μας ισχυρισμού. Λένε οι επιστολογράφοι Πρόεδροι: «Από τις έως τώρα επαφές που έχουμε και εμείς οι ίδιοι με άλλους ομογενειακούς φορείς της Αυστραλίας, αλλά και άλλες χώρες του Οικουμενικού Ελληνισμού, είμαστε πεπεισμένοι πως αυτή μας η έκκληση, όπως την αιτιολογούμε, εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του Ομογενειακού Ελληνισμού».

Επομένως ευρισκόμεθα ενώπιον  ενός εν παντί απευκταίου κινδύνου διάρρηξης των σχέσεων Ομογένειας – Εθνικού Κέντρου.

ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ Ή ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Και, μάλιστα, σε ώρες κρίσιμες για την ελληνική πατρίδα εξαιτίας των ανιστόρητων προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα έπρεπε ΟΛΕΣ οι δυνάμεις του ελληνισμού, εντός και εκτός, να είναι ενωμένες ως μία γροθιά!

Γνώμη μας είναι πως αυτό,  ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Στην ευθυκρισία του οποίου έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.