«Εικονική ναυμαχία» στην Ανατολική Μεσόγειο

Μία από τις ελληνικές φρεγάτες που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, την πλησίασαν τα τουρκικά πλοία και την στοχοποίησαν, την εγκλώβισαν ουσιαστικά με τα ραντάρ των όπλων τους.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα ο Alpha  αποκάλυψε ένα άγνωστο περιστατικό το οποίο δείχνει πως επιδιώκουν οι Τούρκοι να συμβεί ένα θερμό επεισόδιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα 48ωρο μεγάλης έντασης όταν είχαμε τις παρενοχλήσεις του ελληνικού Super Puma στη Χάλκη αλλά και τις παρενοχλήσεις των ελληνικών μαχητικών που επέστρεφαν από την Κύπρο όταν έκαναν την άσκηση.

Έγινε στην περιοχή νότια του Καστελόριζου όπου βρίσκεται το Oruc Reis και ο στόλος των τουρκικών πλοίων. Εκεί βρίσκονται και ελληνικές φρεγάτες που παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων.

Μία από αυτές τις ελληνικές φρεγάτες, την πλησίασαν τα τουρκικά πλοία και την στοχοποίησαν, την εγκλώβισαν ουσιαστικά με τα ραντάρ των όπλων τους. Είναι μία προκλητική και επιθετική κίνηση στη θάλασσα.

Το ελληνικό πλήρωμα αντιλήφθηκε αμέσως την κατάσταση και αντέδρασαν ψύχραιμα και αποφασιστικά.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ανάλογο με αυτό που έκαναν οι Τούρκοι ανοιχτά της Λιβύης με την τουρκική φρεγάτα να σημαδεύει και να εγκλωβίζει γαλλική φρεγάτα, γεγονός που προκάλεσε την οργή των Γάλλων.

Παρέμβαση Πομπέο: Να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε να «μειωθούν οι εντάσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε σήμερα την Ελλάδα και την Τουρκία να «μειώσουν τις εντάσεις» για να σταματήσει η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε σχέση με την μερική άρση του εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο, ο Πομπέο δήλωσε: «Ξέρουμε ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε ενώ οι εντάσεις οξύνονται στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πιστεύαμε ότι αυτό ήταν που έπρεπε να γίνει και αποφάσισα να προχωρήσω περισσότερο».

Σε σχέση με τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πομπέο δήλωσε:

«Πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις. Είναι ανώφελο να αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή, αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά πράγματα».

Έχει η Ευρώπη plan b σε περίπτωση «ατυχήματος» στην Αν. Μεσόγειο;

Η ΕΕ εστιάζει στην εξεύρεση λύσης η οποία θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν υπάρχει σχέδιο Β, σε περίπτωση «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Στάνο σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «η πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις πάντα ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α. Το σχέδιο Β είναι επί της ουσίας να αποφεύγουμε να έχουμε σχέδιο Β ή να αποφεύγουμε την κατάσταση στην οποία χρειάζεται σχέδιο Β».

«Εστιάζουμε λοιπόν – πρόσθεσε – στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια και την προσοχή, στο να επιτύχουμε μία λύση και να αποφύγουμε να κλιμακωθεί μία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάτι που κανείς δεν θέλει να δει. Γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ένα ατυχές γεγονός. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποκλιμάκωση και το διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε.

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε