Λιγότεροι φόροι στις επιχειρήσεις

Αθήνα.- Λιγότεροι κατά περίπου 2 δισ. ευρώ (στα 1,5-1,6 δισ., έναντι 3,5 δισ. πέρυσι) είναι οι φόροι που καλούνται να καταβάλουν φέτος οι ελληνικές επιχειρήσεις, χάρη στο όφελος που προκύπτει από μέτρα όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και της προκαταβολής φόρου, επισήμανε στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός τόνισε ότι ενδεικτικά, στην Κεντρική Μακεδονία, στο πεδίο της ρευστότητας, από το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, έχουν επωφεληθεί 85.252 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, από τις οποίες οι 49.054 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν λάβει 315,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, περίπου, τα 240 εκατ. ευρώ δόθηκαν στους δύο κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιπλέον, όσον αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, έχουν εγκριθεί 2.574 αιτήσεις, συνολικού ύψους 675,8 εκατ. ευρώ.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκριθεί 1.635 αιτήσεις, ύψους 426 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από όλα τα ανωτέρω εργαλεία έχει ήδη χορηγηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία.

Όσον αφορά στο κομμάτι της απασχόλησης, 135.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 101.000 στη Θεσσαλονίκη, που τέθηκαν σε αναστολή, έλαβαν το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Ενώ, από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, 6.015 δικαιούχοι έλαβαν 1,6 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού, 8.926 εργαζόμενοι έλαβαν περίπου 6 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

«Πλέον, η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η στροφή της οικονομίας προς ένα νέο, έξυπνο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο. Προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίζεται ένα ολιστικό, αναλυτικό Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα συζητηθεί και θα συνδιαμορφωθεί με τους παραγωγικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία» υπογράμμισε.

naftemporiki gr και με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ