Το καθήκον της Ομογένειας τη δύσκολη ώρα

ΓΝΩΜΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καθώς οι προκλήσεις της Τουρκίας, οι «τρικλοποδιές» του ΝΑΤΟ και οι «διστακτικότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  καθιστούν, μέρα με τη μέρα, την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επικίνδυνα «δυναμική» με απρόβλεπτη εξέλιξη, άρχισαν και οι εκκλήσεις προς την Ομογένεια για Οικονομική στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας.

Δημοσιεύματα, που ξεκίνησαν από τον «Νέο Κόσμο» Μελβούρνης, με τίτλο «Μια φρεγάτα από τον Ομογενειακό Ελληνισμό για τη μάνα Ελλάδα – Πώς να βοηθήσετε!» γρήγορα εξαπλώθηκαν και σε άλλα ομογενειακά site (φυσικά και στην Panhellenic Post) με παρεμφερείς τίτλους όπως: «Η ομογένεια καλείται να προσφέρει μια φρεγάτα στην Ελλάδα» ή «Μια φρεγάτα από τον Ελληνισμό για την μάνα Ελλάδα».

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν, μάλιστα, ότι  «σε λίγες μέρες η ελληνική πολιτεία θα κάνει γνωστό τον τραπεζικό λογαριασμό όπου ο Ελληνισμός της διασποράς (sic) θα μπορεί να καταθέσει χρήματα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας»

Για όσους γνωρίζουν την ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, η μέθοδος να ανοίξει η Πατρίδα (το Υπουργείο Εξωτερικών;) τραπεζικό λογαριασμό, για να δεχθεί τη βοήθεια των ξενιτεμένων της παιδιών, είναι ασυνήθιστη. Κατά κανόνα, σε ανάλογες περιστάσεις –όπως π.χ. στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- συγκαλείται συγκέντρωση ηγετικών στελεχών της τοπικής Ομογένειας, με τη συμμετοχή και κορυφαίων εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, με την σύμπραξη της Εκκλησίας και των Ελλήνων Πρεσβευτών. Από κοινού, ιδρύουν Επιτροπές Εράνου με τη συμμετοχή στο διοικητικό τους Συμβούλιο, σπουδαίων προσωπικοτήτων των τοπικών και ομογενειακών κοινωνιών. Συστήνονται, μάλιστα, σε μεγάλες πόλεις παραρτήματα των οργανώσεων με τη συμβολή και των “Αχέπανς”.

Ξαφνιάζει επομένως, η «νέα» μέθοδος. Αλλά το ίδιο παράδοξο είναι και το γεγονός ότι πριν καν υπάρξουν «πολεμικά» γεγονότα, ζητείται η προσφορά της Ομογένειας.

Φυσικά δεν θα σταθεί κανείς σε αυτά. Όπως κανένας Απόδημος Έλληνας δεν θα σταθεί στην εξέλιξη της ψήφου για τους Απόδημους ή στην τύχη της ΓΓΑΕ ή σε άλλες «στενοκεφαλιές» του αθηνοκεντρικού Κράτους.

Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και, γενικά, η έμπρακτη συμπαράσταση της Ομογένειας στη χρεία της πατρίδας, είναι αδιαπραγμάτευτο καθήκον, τιμή και χρέος για τους Έλληνες, όπου και εάν βρίσκονται, όσα παράπονα κι εάν έχουν μέσα τους και όσες απογοητεύεις και εάν έχουν «γευτεί».

Είναι, όμως, την ίδια ώρα, και μία «ευκαιρία» για την Κυβέρνηση να ξαναδεί θέματα που πικραίνουν τους Απόδημους και, μάλιστα, χωρίς ουσιώδη λόγο! Διότι ποιος ουσιαστικός λόγος επέβαλε, π.χ.  τη συγχώνευση της ΓΓΑΕ με την Δημόσια Διπλωματία; Ας βγουν να τον εξηγήσουν! Ουδείς! Συντεχνιακές, μόνον, μανούβρες!

Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες του εξωτερικού θα σπεύσουν να ενισχύσουν,  ακόμη και από το υστέρημά τους,  την μητέρα-Ελλάδα. Άλλο είναι η πατρίδα και άλλο η εκάστοτε κυβέρνησή της… Την πρώτη την λατρεύεις αδιαπραγμάτευτα και διαχρονικά. Τη δεύτερη, απλά την επιλέγεις!