Η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο

«Δεν έχει μεταβιβαστεί… »

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», αμφισβήτησε ακόμη και την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, χωρίς – προς το παρόν – να τα κατονομάσει.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εγείρεται από επίσημα κυβερνητικά τουρκικά χείλη αίτημα προς την Ελλάδα για συζήτηση επί της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο.

«Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ δυστυχώς, οι έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτήν την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας πρέπει να αναγνωριστούν», αξίωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας.

(Φωτογραφία trtworld.com)

Ο Ακάρ βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στα Κατεχόμενα μαζί με τους αρχηγούς των τριών όπλων προκειμένου να παρακολουθήσει την άσκηση «Μεσογειακή Θύελλα – 2020», που πραγματοποιείται στο ψευδοκράτος από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και τις δυνάμεις των Κατεχομένων.

«Το Καστελόριζο το… ακουμπάμε»

Ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε παράλληλα στη συνέντευξή του την «ενόχλησή» του από την επίσκεψη της ελληνίδας Προέδρου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

«Να, πόσο κοντά είναι σε εμάς τα νησιά. Αν απλώσουμε το χέρι μας, το Καστελόριζο – που λέει ο λόγος – το ακουμπάμε. Σαν να μην υπάρχει άλλο νησί για να γιορτάσουν, έρχονται συνέχεια στο Καστελόριζο και φυσικά η τουρκική κοινή γνώμη ενοχλείται και όλα αυτά τα βλέπουμε ως προκλητικά.

»Υπάρχουν πολλά νησιά που ανήκουν στους έλληνες γείτονές μας. Ολο εδώ έρχονται, για να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Αυτά, φυσικά, μας ενοχλούν, την τουρκική κοινή γνώμη μας. Τα βλέπουμε ως προκλητικά και θρασεία. Δεν υπάρχει ανάγκη να γίνονται αυτά, δεν επιθυμούμε να γίνονται αυτά τα πράγματα», δήλωσε.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα με προκλητικές επισκέψεις και ασκήσεις βλάπτει τη γαλήνη και τη σταθερότητα. Θέλουμε τα προβλήματά μας εδώ να επιλυθούν ειρηνικά. Αν κι εμείς το λέμε, δυστυχώς η ελληνική πλευρά συνεχίζει να φέρνει στρατιώτες από και προς τα νησιά».

Για τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελόριζου, ο τούρκος υπουργός Αμυνας επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί το συγκεκριμένο νησί να αποκτήσει ΑΟΖ 40 χιλιάδων χλμ. «Καλούμε όλους να σκέφτονται λογικά», συνέστησε.

Αποστρατικοποίηση και διάλογος

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέφερε και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης 18 – αυτήν τη φορά (πριν ήταν 16 από 23) – νησιών του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει ακολουθεί τις συνθήκες και τα νομικά δεδικασμένα και να μην επιφέρει τετελεσμένα.

«Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών 18 νησιά. Η Ελλάδα με αυτά τα βήματα κλιμακώνει την ένταση και καταστρέφει τον αμοιβαίο διάλογο. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει στην άκρη τις εντάσεις και τις προκλητικές συμπεριφορές.

»Πρέπει να ανοίξουμε το κανάλι του διαλόγου ‘προτού αρχίσει να χιονίζει στα βουνά’. Ολοι πρέπει να δουν ότι αυτός είναι ένας πολύ πιο υγιής και λογικός τρόπος», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι «κατ’ εμάς η ένταση δεν βοηθά κανέναν», και απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο με την Ελλάδα: «Τα προβλήματα πρέπει να συζητηθούν με ειλικρίνεια και χωρίς όρους».

Για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «είμαστε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στα προβλήματά μας μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε κάθε είδους πρωτοβουλίες».

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας επέμεινε επίσης στην πραγματοποίηση νέας, τέταρτης, απευθείας συνάντησης μεταξύ ελλήνων και τούρκων στρατιωτικών, τονίζοντας ωστόσο το δίκιο της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τέταρτη συνάντηση. Θέλουμε οι έλληνες γείτονές μας να έρχονται και να μιλάμε, όποτε θέλουν, και να τα βάζουμε όλα κάτω. Δεν διστάζουμε μπροστά στον διάλογο γιατί έχουμε δίκιο», είπε.

«Προγραμματισμένη… απόσυρση»

Τις εντυπώσεις για την απόσυρση του Ορούτς Ρέις από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς το λιμάνι της Αττάλειας προσπάθησε να διασκεδάσει ο τούρκος υπουργός Αμυνας, λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επιστροφή του ερευνητικού πλοίου.

«Το θέμα (με το Ορούτς Ρέις) έχει ως εξής θα μπορούσαμε να πούμε: Εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο πλαίσιο των σχεδιασμών των αρμόδιων υπουργείων, βρίσκεται σε μία προγραμματισμένη δραστηριότητα. Και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, θα γίνονται μπρος πίσω κινήσεις.

»Επ’ ουδενί δεν τίθεται θέμα παραίτησης από τα δικαιώματά μας και του δίκιου μας εκεί. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη δραστηριότητα», εξήγησε, και αμέσως μετά αναφέρθηκε και στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Αγκυρα τις τελευταίες 15 ημέρες.

Επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο

Ο Χουλουσί Ακάρ απέφυγε πάντως να σχολιάσει την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο και τη γενικότερη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου.

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρκέστηκε να πει ότι «είμαστε αρκετοί από μόνοι μας», θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η Αγκυρα δεν έχει ανάγκη τη στήριξη ενός διεθνούς παράγοντα.

Για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, ο τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι «δεν θα μας οδηγήσει σε ειρήνη και λύση αλλά σε μη λύση. Δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας».

Μακρόν: Επικεφαλής των προκλήσεων

Στο στόχαστρο της επιθετικής ρητορικής του Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε για άλλη μια φορά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι υποκινεί την Ελλάδα, η οποία γίνεται το… μεζεδάκι του για την εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών.

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας κατονόμασε τον Μακρόν ως «επικεφαλής των προκλήσεων» στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ο Μακρόν κατευθύνει την Ελλάδα στις προκλήσεις. Οι έλληνες γείτονές μας δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στην προκλητικότητα του Μακρόν. Είναι σαφές ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται υπό την ηγεσία του Μακρόν δεν έχουν αποτελέσματα.

»Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ο μεζές στις επιχειρήσεις αυτοδιάσωσης του Μακρόν. Είναι πλέον σαφές ότι οι κινήσεις του γάλλου προέδρου Μακρόν έχουν σκοπό το εμπορικό κέρδος. Τον εαυτό του βοηθά με τα χρήματα που θα λάβει από την Ελλάδα», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας την αγορά γαλλικών μαχητικών από την Αθήνα.

«Πρόσφατα η Ελλάδα ξεκίνησε έναν αγώνα εξοπλισμών με την πρόκληση και την ενθάρρυνση της Γαλλίας», ανέφερε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Μακρόν για τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο Χουλουσί Ακάρ προσέδωσε και πάλι τακτικές… αυτο-προβολής του γάλλου προέδρου.

«Οι δηλώσεις Μακρόν σχετικά με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν διαβάλλουν τον πρόεδρό μας. Αυτές οι προσπάθειες διαβολής δεν έχουν καμία επίδραση ή αξία για το ευγενές μας έθνος. Υπάρχει μια προσπάθεια να αποκτήσει ρόλο ο Μακρόν.

»Δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης εδώ. Μιλάτε για εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ και την επόμενη μέρα ελπίζετε ότι το ΝΑΤΟ θα σας βοηθήσει. Εχει περάσει πολύ νερό κάτω από τη γέφυρα. Είναι σαφές ότι οι πολιτικές Μακρόν έχουν χρεοκοπήσει», ανέφερε.

Τουρκία και Λιβύη

Στο ζήτημα της Λιβύης, ο τούρκος υπουργός Αμυνας επέκρινε τον ρόλο της Γαλλίας, ενώ όσον αφορά στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Αγκυρας – Τρίπολης δεν επιβεβαίωσε αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στην εγκαθίδρυση αεροπορικής και ναυτικής βάσης. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι συνεχίζεται η παροχή εκπαίδευσης στους Λίβυους για συγκρότηση τακτικού στρατού.

«Οπως σε όλα τα άλλα ζητήματα, η Τουρκία πάντοτε ενεργεί με βάση το δίκαιο. Επί του παρόντος, η μόνη πολιτική δύναμη που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, είναι η κυβέρνηση Σαράζ, με την οποία τηρούμε σχέσεις. Δεν υπάρχει καμία κρυφή πτυχή σε αυτό. Η Γαλλία και το Αμπού Ντάμπι παρείχαν σημαντική υποστήριξη στον Χαφτάρ.

»Προσπαθήσαμε να σταματήσουμε τις επιθέσεις εκεί. Βρέθηκαν 20 μαζικοί τάφοι στα μέρη από όπου έφυγε ο Χαφτάρ. Παλεύουμε εναντίον τους. Είμαστε εκεί κατόπιν προσκλήσεως, για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Ολοι πρέπει να καταλάβουν πολύ καλά τι κάνουμε εκεί. Πολλές χώρες και τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν σιωπηλοί ενάντια στις επιθέσεις των δυνάμεων του Χαφτάρ.

»Εδώ, υπάρχει μία σειρά οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Είναι απαραίτητο να το γνωρίζουμε και να τα εξετάζουμε όλα υπό αυτό το πρίσμα. Βλέπουμε ότι τα λάθη που έγιναν στην Συρία από το 2011, γίνονται τώρα τα ίδια ακριβώς και στη Λιβύη. Βοηθάμε τους λίβυους αδελφούς μας να δημιουργήσουν έναν τακτικό στρατό και τους παρέχουμε εκπαίδευση», ανέφερε.

Πηγή: sigmalive.com/in.gr