Ομογενής CEO της Pfizer: Ανοικτό για εμβόλιο πριν το τέλος του χρόνου

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ομογενούς διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, Αλμπερτ Μπούρλα (Albert Bourla) στο «CBS», σχετικά με το ενδεχόμενο το εμβόλιο για την Covid-19 να διατεθεί στην αγορά πριν το τέλος του 2020.

Ειδικότερα, ο κ. Μπούρλας, για πρώτη φορά, επιβεβαίωσε δημόσια τις εκτιμήσεις ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει σοβαρές πιθανότητες να πάρει το «πράσινο φως» από την FDA αρκετά νωρίτερα από την εκπνοή της χρονιάς, με ένα σενάριο ευνοϊκών συγκυριών να κάνει λόγο για το τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου. Ολα αυτά σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου Μάργκαρετ Μπρέναν (Margaret Brennan), η οποία υπενθύμισε την κοινή επιστολή των φαρμακευτικών εταιρειών -μεταξύ των οποίων και της Pfizer- πως «δεν θα κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια», όπως επίσης και δηλώσεις επιστημονικού προσωπικού της FDA.

«Δεν ξέρω εάν ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2021 διότι, όπως είπα, οι μελέτες μας προχωράνε και έχουμε καλές πιθανότητες να γνωρίζουμε κατά πόσον αυτό το προϊόν δουλεύει, στα τέλη Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς είναι δουλειά του αρμόδιου φορέα θα εκδώσει άδεια ή όχι», ήταν τα λόγια του Αλμπερτ Μπούρλα.

Στη συνέχεια, η Μπρέναν επέμεινε, ρωτώντας τον ομογενή διευθύνοντα σύμβουλο κατά πόσον είναι σίγουρος πως σε αυτήν την περίπτωση η FDA θα προχωρούσε, με την σειρά της, την διαδικασία για την κυκλοφορία και διάθεση του εμβολίου, με τον κ. Μπούρλα να απαντά, ουσιαστικά, πως δεν μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις της FDA, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η Pfizer προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης μαζικής κυκλοφορίας.

«Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει η FDA. Αλλά νομίζω ότι είναι ένα πιθανό σενάριο (σ.σ. να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει το εμβόλιο πριν το τέλος του χρόνου) και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Για παράδειγμα, ήδη ξεκινήσαμε να παράγουμε και έχουμε ήδη ετοιμάσει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, ούτως ώστε σε περίπτωση που έχουμε καλά αποτελέσματα στην έρευνα και η FDA με την Συμβουλευτική Επιτροπή είναι θετικές, να είμαστε έτοιμοι», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως, σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τα κριτήρια και την διαδικασία διάθεσης του εμβολίου, όπως επίσης και το θέμα της προτεραιότητας, ο κ. Μπούρλα απάντησε πως στο διαδικαστικό κομμάτι θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις και την Pfizer, αλλά οι κοινωνικές ομάδες που θα εμβολιαστούν πρώτες και το πώς θα γίνει, είναι απόφαση των κυβερνητικών Αρχών και όχι των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Λογικά, θα συνεργαστούν μαζί μας διότι η εκφόρτωση και μεταφορά των φαρμάκων είναι πολύπλοκη, ιδίως όταν απαιτούνται ειδικές συνθήκες αποθήκευσης. Ομως γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε πολύ καλά. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτό θα είναι θέμα συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις των χωρών και εμάς. Ομως το ποιος θα πάρει το εμβόλιο, είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι Αρχές. Εν προκειμένω, στις ΗΠΑ, το CDC», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

ekirikas.com