Κοροναϊός: Όλα τα νέα μέτρα στην Αττική

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική αποφασίστηκε η ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με αυτά τα μέτρα είναι κατανοητό πως η κυβέρνηση απέφυγε να πει επίσημα τη φράση «μάσκες παντού», καθώς αυτό λίγο-πολύ εννοείται όταν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα πρέπει να φορούν μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τη στρατηγική της με στόχο οι πλατείες να γίνουν σημείο συγκέντρωσης για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και όχι για τους νέους.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, ενώ τα πρόστιμα θα πέφτουν «βροχή» όπου υπάρχουν συνωστισμοί. Στόχος είναι να αποθαρρυνθούν οι νέοι και να μη συγκεντρώνονται σε πλατείες, όπως έκαναν όλο το προηγούμενη διάστημα ειδικά μετά τα μεσάνυχτα.

Ως προς το παρασκήνιο της απόφασης για τα μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ των εισηγήσεων από τους συνεργάτες του είχε και αυτή για lockdown 15 ημερών στην Αττική, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περιοχή όπου ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας.

Στην κυβέρνηση αποφάσισαν ότι έπρεπε να ληφθούν οριζόντια μέτρα, τέτοια, που να μπορέσουμε να δούμε σε 15 ημέρες αν θα αποδώσουν, ή αν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε άλλα.

H ανησυχία κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων είναι φανερή: όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η πανδημία έχει δείξει εξαιρετική αντοχή παρά τα μέτρα ενώ στην Ελλάδα τα αστικά κέντρα έχουν γίνει εκκολαπτήρια του ιού.

Eνεργά κρούσματα στην Αττική

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση αυτή στην στιγμή στη χώρα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν 4.089 ενεργά κρούσματα, που είναι απομονωμένα μαζί με τις επαφές τους, εκ των οποίων τα 1.829 στην Αττική.

Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία, καθώς με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις).

Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Αττική είναι το γεγονός ότι την Τρίτη σε αυτήν εντοπίστηκαν 197 κρούσματα, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 από τα 310 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν συνολικά.

Τα έξι οριζόντια μέτρα για την Αττική

Συγκεκριμένα, από σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ισχύουν τα παρακάτω περιοριστικά μέτρα στην Περιφέρεια Αττικής:

1) Συναυλίες: Όριο 50% πληρότητας σε ανοιχτούς χώρους, χρήση μάσκας, απαγορεύεται αλκοόλ και κάπνισμα

2) Κέντρα υπηρεσιών εστίασης με ζωντανή μουσική: Αναστολή λειτουργίας για 14 μέρες

3) Θερινοί και κλειστοί κινηματογράφοι & θέατρα: Όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο των θεατών, καθώς και κατά τη διάρκεια της παράστασης

4) Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις  (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.

  • Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους από όλους τους πολίτες.

5) Λαϊκές αγορές: Λειτουργία στο 50%, χρήση μάσκας από όλους, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων

6) Όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης

Υπενθυμίζεται ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για γενική χρήση μάσκας στους άνω των 65.

«Μοντέλο Πόρου» στα Τρίκαλα

Επιπλέον, τα Τρίκαλα τίθενται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν για 14 ημέρες, από Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ. έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ., είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις – οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα στοιχεία

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση αυτή στην στιγμή στη χώρα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν 4.089 ενεργά κρούσματα, που είναι απομονωμένα μαζί με τις επαφές τους, εκ των οποίων τα 1.829 στην Αττική.

Στις πύλες εισόδου, από την 1η Ιουλίου που άνοιξε ο τουρισμός εντοπίστηκαν 1.093 κρούσματα, ενώ έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

  • Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 13.240 κρούσματα εκ των οποίων σήμερα τα 4.089 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’ οίκον τόσο εκείνα όσο και οι στενές επαφές τους. Επιπλέον, 1.573 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και 7.273 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.
  • Από την 1η Ιουλίου (την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός μας) έως τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί 1.093 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Οι έλεγχοι

Για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν επιβληθεί, από την 1η Ιουλίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς 280.538 έλεγχοι, κατά τους οποίους καταγράφηκαν 11.233 παραβάσεις (ποσοστό 4%) και επιβλήθηκαν 12.200 πρόστιμα συνολικού ύψους 4.806.940 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 3.945 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/ τ.μ. και 357 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, έμφαση δίνεται και στην προστασία όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί 56 έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 36.000 ευρώ.

Ειδικά σε περιοχές με έντονα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον δειγματοληπτικοί και όχι διοικητικοί έλεγχοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, από την 1 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί, 2.383 επιπλέον στοχευμένες δειγματοληψίες σε δεκάδες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε 10 Περιφέρειες της χώρας.

«Η πιστή εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς μια μεγάλη διασπορά του ιού στην Αττική αντιλαμβανόμαστε όλοι την έκταση του προβλήματος που θα δημιουργούσε» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε:

«Μέχρι να έχουμε το εμβόλιο, θα πορευόμαστε έτσι. Πρώτο μέλημα στις αποφάσεις είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής».