Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησε το Ηράκλειο της Κρήτης

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε το Ηράκλειο της Κρήτης το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ και το επίκεντρό του βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης.

Το εστιακό του βάθος είναι 25,8 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα της Κρήτης, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός στην πόλη του Ηρακλείου.

To Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναφέρει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ.

 

Τι εκτιμούν σεισμολόγοι

Μιλώντας στο in.gr ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη συνέχεια του φαινομένου.

Όπως εκτίμησε, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, γιατί το βάθος είναι στα 50 χλμ. «Δεν νομίζω να έχουμε πλούσια ακολουθία μετασεισμών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός, ενώ έχουν αναφερθεί μικρές καταπτώσεις.

Ο ίδιος τόνισε δε πως η περιοχή είναι αρκετά σεισμογενής.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο in.gr, υποστήριξε πως η σημερινή δόνηση ενδέχεται να αποτελεί ισχυρό μετασεισμό δόνησης που σημειώθηκε στην περιοχή στις 2 Μαϊου, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ.

Όπως είπε, τα τελευταία λεπτά έχουν γίνει δύο – τρεις μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,4 Ρίχτερ, ενώ χαρακτήρισε πολύ φυσιολογικό να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλη η περιοχή αυτή λέγεται «Ελληνική Τάφρος» και αποτελείται από ζώνη ενεργών ρηγμάτων που δίνουν ισχυρούς σεισμούς. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

in.gr