Η συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ

Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του για τα ελληνοτουρκικά, την πορεία της πανδημίας, της οικονομίας αλλά και τα εθνικά ζητήματα.

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, που καλύφθηκε ζωντανά από το newpost.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι μια διαρκής πολιτική απάτη. Στη συνέχεια έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τεράστια λάθη ειδικά στον τουρισμό και για μη αξιοποίηση του χρόνου που έδωσαν με τη στάση τους οι πολίτες στην πρώτη φάση της πανδημίας. «Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια από άποψη» είπε χαρακτηριστικά για την ανεπαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ. «Ενδιαφέρθηκαν μόνο για μπίζνες απευθείας αναθέσεις ψευτοκατάρτιση κτλ. κι όχι για να προσθέσουν κλίνες ΜΕΘ και να κάνουν αναγκαίες προσλήψεις», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη διαφαινόμενη επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου μέσω των διερευνητικών επαφών είπε ότι χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή ωστόσο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως στο ζήτημα των εθνικών θεμάτων κινείται χωρίς πυξίδα.

Επέμεινε επίσης πως η κυβερνητική πολιτική είναι αδιέξοδη ωστόσο λόγω της πανδημίας δεν θα μπορούσε να ζητήσει εκλογές. Αποκάλυψε μάλιστα πως αν δεν υπήρχε αυτή η «ειδική συνθήκη» θα είχε ήδη ζητήσει εκλογές.

To Oruc Reis παραβίασε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Θα ήταν πολύ ανεύθυνο σε συνθήκες πανδημίας να ζητήσω εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη και εξήγησε: «Αν δεν ήμασταν σε συνθήκες πανδημίας, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι συνθήκες, μπορεί και να ζητούσα. Ωστόσο δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματός μας σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητήσω εκλογές. Οι αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν…Είμαστε εδώ καταθέτω τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας αλλά έχω μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στην χώρα».

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι «έγιναν έρευνες από το Oruc Reis στην περιοχή που εμείς θεωρούμε ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου που θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Τουρκία θα βγάλει ξανά ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να βάλλει στο τραπέζι του διαλόγου κυριαρχικά της δικαιώματα.

Διγλωσσία Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, είπε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα, και έτσι έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω». «Δεν προτρέπουμε εμείς σε πολεμικές επιχειρήσεις, εμείς λέμε: πείτε την αλήθεια στον λαό και ελάτε να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι σε ένα άρθρο πρωθυπουργού πάντα είναι διπλοτσεκαρισμένη και τριπλοτσεκαρισμένη η κάθε λέξη. Είπε ότι στο μεν άρθρο του στον διεθνή Τύπο μίλησε για «διαφορές», ενώ στη ΔΕΘ μίλησε για «μείζονα διαφορά». «Να μας πει λοιπόν ποιες είναι οι άλλες ‘διαφορές’, οι ελάσσονες», τόνισε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη επίσης να πει αν αυτά που έχουν ακουστεί περί αποστρατικοποίησης νησιών εντάσσονται μέσα σε αυτές τις ελάσσονες «διαφορές» κι αν είναι προς συζήτηση. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε έναν διάλογο ζητήματα κυριαρχίας».

Ο Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ακόμα: Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές. Είχαμε κι εμείς πολλές δυσκολίες με την τουρκική κυβέρνηση. Δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Με δύσκολες συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Πήγα τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες, καλέσαμε για πρώτη φορά Τούρκο Πρόεδρο στην χώρα μετά από δεκαετίες. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς στην εξωτερική πολιτική είναι να μην έχει ανοικτούς διαύλους…Λένε ότι είναι απρόβλεπτος ο Ερντογάν και απομονωμένος. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Η πολιτική του είναι προβλέψιμη, δημιουργεί τετελεσμένα, βάζει ζητήματα που είναι λυμένα…Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Έχουμε. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ και εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λυθεί με διάλογο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία θα πρέπει να πιεστεί και από την ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί μία τακτική βλέποντας και κάνοντας, κινείται χωρίς πυξίδα. Αν ο κ. Μητσοτάκης κινείται επάνω στην εθνική γραμμή τότε δεν πίεσε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης…Συναντούσε τον Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και δεν μιλούσε για επίλυσης της διαφορά στο Αιγαίο με διάλογο. Γιατί; Γιατί ήταν εγκλωβισμένος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Γιατί δεν ζήτησε κυρώσεις για την Τουρκία στην ΕΕ; Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα. Η ανησυχία μου είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειψη στρατηγικής και με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια.

Για την στάση της ΕΕ είπε ότι το κρίσιμο είναι να διαπιστώσουν ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, άρα η μία σοβαρή στρατηγική είναι του καρότου και του μαστίγιου.

Θετικό βήμα η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

«Αν είναι αληθές ότι επίκειται η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, να το χαιρετίσω, είναι θετικό να υπάρξει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν να πάμε στο διεθνές δικαστήριο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «όμως η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση». Έθεσε το ερώτημα αν υπήρξαν ανταλλάγματα για την απόσυρση του Ορουτς Ρεις και έναρξη των διερευνητικών, σχολιάζοντας ότι μακάρι αυτό να το έκανε από μόνος του ο Ερντογάν. Ρώτησε τι περιλαμβάνει τελικά αυτή η «συμφωνία» στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το μείζον ερώτημα είναι: «Αν η ατζέντα των διερευνητικών -που καλώς να ξεκινήσουν-, θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι «πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό με το οποίο θα πάμε στη Χάγη» εφόσον δεν υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές. Υπογράμμισε ότι όμως δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματα σου πριν προσφύγεις στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. «Πας σε διαπραγμάτευση έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις σου;», σχολίασε.

Σε σχέση με τον νόμο Μανιάτη θύμισε ότι αυτός ήταν «σημαία» της ΝΔ και πως ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση αυτό το νόμο «ως κυβέρνηση εμείς υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση. Αν όμως πιστεύει ότι ισχύει, οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να λέει την αλήθεια και όχι να έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκκαλιά της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκκαλιά της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης – θέση που καταλαμβάνει με βάση την απήχηση στην κοινωνία και τα ποσοστά του στις εκλογές εδώ και περίπου μια δεκαετία, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Επεσήμανε ωστόσο, ότι υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, τόσο πολιτικές, όσο και κοινωνικές.

«Δεν έχω ούτε αριστερόμετρο ούτε προοδευτικόμετρο», σχολίασε, προσθέτοντας ότι εφόσον το ΚΙΝΑΛ αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα του προοδευτικού χώρου, δεν θα μπορούσε ο ίδιος να πει ότι αυτό δεν ισχύει. Σημείωσε ωστόσο, ότι «αυτό θα πρέπει να το αποδεικνύει και να το αποδείξει το ΚΙΝΑΛ και το επόμενο διάστημα, στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας». Ανέφερε ότι η βασική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές «στήριξε την ΝΔ, σε ακραίες μάλιστα πολιτικές επιλογές, και στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά και μετά, υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα: Η απόφαση του να μην υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρώπη, η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για την απλή αναλογική και η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα βαθιά αντιδημοκρατικό νόμο που βάζει γύψο στο δικαίωμα των διαδηλώσεων».

«Η κοινωνία κρίνει και κατατάσσει τις δυνάμεις, όχι με βάση όσα δηλώνουν, αλλά και με βάση όσα πράττουν», τόνισε.

Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του

«Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξήγησε: «δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας… Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας είπε: «Υπάρχουν διαφόρων ειδών δημοσκοπήσεις, υπάρχουν εκείνες που θέλουν να διαπιστώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία και εκείνες που θέλουν να διαμορφώσουν τις τάσεις. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πόσο οι πολίτες συσπειρώθηκαν γύρω από την κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας και σήμερα οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα νούμερα αποδοχής αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα». Παραφράζοντας είπε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι όσο δυστυχεί η χώρα τόσο ευημερούν κάποιοι αριθμοί. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32 να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να περάσει μετά από μία ήττα δίχως μία περίοδο αναστοχασμού και ανασυγκρότησης.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι οι εξελίξεις είναι πιο σοβαρές και πιο μεγάλες από όσο νομίζουν κάποιοι…Μας αναγκάζουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι…Δεν θα είναι αιφνιδιασμός ενδεχόμενη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές. Θα προκύψει από την δική του αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που διογκώνονται.

Θα στηρίξουμε ότι προτείνουν οι ειδικοί για τον κορωνοϊό

«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, αν θα υποστηρίξει ενδεχόμενο δεύτερο lockdown.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «το ουσιαστικό ερώτημα» δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό. «Αυτό θα είναι η απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού», τόνισε και μίλησε για σχεδιασμό χωρίς αρχή, μέση και τέλος και για «τρομακτικές αντιφάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική, είπε.

Σημείωσε ότι «πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι σήμερα, βρήκαμε άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και τους εταίρους μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ερωτηθείς γιατί κάποια από τα μέτρα που παρουσίασε χτες, δεν έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια ακολουθήθηκε διαφορετική πολιτική και σε λίγους μήνες έφερε σειρά μεταρρυθμίσεων που αναιρούσαν άλλα που είχε επιβάλει και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα και το ΔΝΤ. Μίλησε για αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά και όσον αφορά σε φορολογικές ελαφρύνσεις, στα αναδρομικά που δόθηκαν στο σύνολο τους «και όχι όπως ο κ. Μητσοτάκης που κάνει κούρεμα πάνω από 60% στους συνταξιούχους».

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε», σημείωσε. Ειδικότερα, είπε ότι 3 δισ είναι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν κόστος περίπου 8 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης «είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».

Τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση δεν τα υλοποιήσει το κάνει επειδή δεν θέλει, όχι επειδή δεν μπορεί».

Δείτε πώς μετέδοσε το Newpost τη συνέντευξη Τύπου:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε την χώρα κάτω από διαφορετικές συνθήκες που κυβερνά σήμερα η ΝΔ – Εμείς βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία και χωρίς πρόσβαση στις αγορές.
  • Καταφέραμε να πιάσουμε τους στόχους και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε σκληρές μεταρρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί εκείνη την εποχή στη χώρα.
  • Καταργήσαμε μέτρο που ήταν ψηφισμένο και αφορούσε την περικοπή των συντάξεων και δώσαμε τα αναδρομικά σε ένστολους και Πανεπιστημιακούς – Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τους κανόνες προσαρμογής.
  • Δώσαμε αναδρομικά στους Ένστολους, Δικαστικούς, Πανεπιστημιακούς στο σύνολο αυτών που χρωστούσαμε σε αυτούς και όχι όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης που κάνει κούρεμα πάνω από 60%.
  • Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ. 3 δισ. τα μόνιμα μέτρα, πολλά από αυτά τα είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά, είναι απολύτως απαραίτητα ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα
  • Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην πάμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας. Και θέλουμε και μπορούμε.
  • Σήμερα η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό. Δεν δικαιολογείται.
  • Απαντώντας σε ερώτημα αν θα στηρίξει ένα δεύτερο lockdown: Αντιλαμβάνεστε ότι θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί για εμάς αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία. Και αυτό ήταν και το σκεπτικό μας στην πρώτη φάση της πανδημίας όταν στηρίξαμε την απόφαση της κυβέρνησης μετά την προτροπή της επιστημονικής κοινότητας παρά το γεγονός ότι βλέπαμε πάρα πολλά στραβά και αβλεψίες.
  • Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τα μέτρα προστασίας για την πανδημία – Το ερώτημα είναι όμως τι δεν έκανε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε πάλι σε αυτό το σημείο.
  • Τώρα που τα πράγματα πάνε εξαιρετικά άσχημα η κυβέρνηση μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες – Έγινε όμως άνοιγμα του τουρισμού χωρίς κανόνες
  • Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας – Το ΕΣΥ και σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν μόνο 22 κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική – Είναι εγκληματική αυτή η ενέργεια
  • Στόχος της κυβέρνησης ήταν οι μπίζνες με τα ιδιωτικά νοσοκομεία
  • (Ο κ. Μητσοτάκης) έταξε προεκλογικά περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη – γιατί δεν μας έφτανε το 4% – και μόλις, πριν έρθει η πανδημία, ανέλαβε το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχαμε ύφεση.
  • Είναι μία διαρκής πολιτική απάτη
  • Εγώ ως πρωθυπουργός συγκάλεσα τρεις φορές το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όταν είχα να αντιμετωπίσω πολλά και κρίσιμα θέματα. Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικά θέματα αποφεύγει να συγκαλέσει το Συμβούλιο. Ο Μητσοτάκης ήταν αντίθετος με το Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα συναντά τον Ζόραν Ζάεφ.
  • Για δημοσκοπήσεις: Και έχουμε βέβαια και κάποιες μετρήσεις που μου θυμίζουν το παλαιό ρητό του Γεώργιου Παπανδρέου «όσο δυστυχεί η χώρα τόσο περισσότερο ευημερούν οι αριθμοί και τα νούμερα κάποιων δημοσκοπήσεων». Πρέπει να είναι κανείς κριτικός απέναντι στις μετρήσεις και να ξέρει να τις διαβάζει.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την αυτοκριτική του και είναι έτοιμος να προχωρήσει μπροστά – Μας αναγκάζουν οι εξελίξεις, οπότε δεν θα εκπλαγούμε εάν ο Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές – Η επιλογή αυτή όμως θα είναι αποτέλεσμα των δικών του δυσκολιών
  • Δεν θα αποτελέσει κανένα αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του κ. Μητσοτάκη, αν την κάνει αυτή την επιλογή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Δεν θα αποτελέσει αιφνιδιασμό, θα προκύψει – αν αυτό συμβεί – όχι από τη θέλησή του να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό και την αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων.
  • Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Ερντογάν σε δύσκολες φάσεις, όπως εκείνη της μεταναστευτικής κρίσης και πολλά ακόμη, αλλά παρόλα αυτά δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας – Και με δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες με σκοπό να παίξει η Ελλάδα σημαντικό ρόλο
  • Ο Ερντογάν ήρθε στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια όπου Τούρκος πρόεδρος που είχε να έρθει στη χώρα – Ο Ερντογάν δεν είναι απομονωμένος ούτε απρόβλεπτος και το βλέπουμε όλοι.
  • Έχουμε μια και μόνη διαφορά με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα – Πρέπει να πειστεί η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου από την ΕΕ κι άλλους διεθνείς φορείς
  • ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ένα χρόνο τώρα ακολουθεί μία στρατηγική ‘βλέποντας και κάνοντας’. Κινείται χωρίς πυξίδα. Αν ο κ. Μητσοτάκης βαδίζει πάνω στην Εθνική Γραμμή, την εθνική στρατηγική δηλαδή να προχωρήσει μία στρατηγική που προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα με προοπτική τη Χάγη τότε γιατί από τον Ιούλιο που εξελέγη μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου που υπεγράφη το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν πίεσε την Τουρκία για διερευνητικές ή για ΜΟΕ;
  • Συναντούσε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) τον Ερντογάν και ούτε που ψέλλιζε για το Αιγαίο.
  • Η κυβέρνηση κινείται με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό – Οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν οτι δεν απειλεί και διεκδικεί μόνο την Ελλάδα – Έχει να κάνει και με τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της Δημοκρατικής παράταξης στην ελληνική κοινωνία – Υπάρχουν δυνάμεις που προσδιορίζονται ως δημοκρατικές κι έχουν κάθε δικαίωμα – Σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αποδείξει σε ποιο χώρο ανήκει γιατί σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη ΝΔ
  • Το ΚΙΝΑΛ δεν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στις Δημοκρατικές δυνάμεις – Καταψήφισε την πρόταση για την απλή αναλογική – Υπερψήφισε το νόμο των διαδηλώσεων ένα δικαίωμα Συνταγματικά κατοχυρωμένο.
  • Οι πολίτες κρίνουν κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το τι πράττει το κάθε κόμμα κι όχι το τι λέει
  • Ακούω ότι επίκειται η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, να χαιρετήσω αυτή την εξέλιξη αν είναι αληθής η είδηση. Είναι θετικό να υπάρξει επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Εμείς πιστεύουμε αταλάντευτα ότι πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές για τη υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο. (…) Η κυβέρνηση οφείλει μία επίσημη ενημέρωση. Ξαφνικά μετά από ένα μήνα όπου το Oruc Reis δεν άφησε σπιθαμή προς σπιθαμή τη νοτιανατολική μεσόγειο, νοτίως του Καστελορίζου, ξαφνικά αποσύρθηκε και ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές. Πολύ ευχάριστο. Υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό; Είναι ένα ερώτημα. Ή ήταν μία ξαφνική απόφαση του Τούρκου προέδρου. Μακάρι να είναι το δεύτερο. Υπήρξε κάποια συμφωνία ή συνεννόηση στο Βερολίνο η οποία επανεργοποιήθηκε και αν ναι ποια είναι αυτή; Ή δεν υπήρξε τίποτα εκεί; (…) Θα μας πουν τελικά τι ήταν αυτό; Το περιεχόμενο ποιο ήταν; Και το δεύτερο ερώτημα αν η ατζέντα των διερευνητικών – που καλώς να έρθουν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές – θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016.
  • Το ερώτημα είναι που θα καταλήξουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία ώστε να πάμε στη Χάγη.
  • Στην εξωτερική πολιτική οφείλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας – Αν ο Νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να πάρουμε μια κοινή απόφαση διαφορετικά πρέπει να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δικαιώματα.
  • Όταν το Barbaros παραβίασε τα δικαιώματα μας στείλαμε το Νικηφόρος Φωκάς – Τώρα η κυβέρνηση τι ακριβώς κάνει με το Oruc Reis.
  • Δεν πας σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις σου.
  • Δεν θέτω θέμα εθνικοποίησης των τραπεζών αλλά να ασκήσει το Δημόσιο τα δικαιώματα του με βάση τις μετοχές που κατέχει. Στις τράπεζες αλλάζουν σήμερα θέσεις όπως στις μουσικές καρέκλες. Τώρα που η χώρα έχει σταθεί στα πόδια της όλα αυτά τα κακώς κείμενα με τις τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν. Οι τράπεζες δεν παίζουν το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία – Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν – Οι τράπεζες έχουν λάβει 7 δισ ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στις μικρές επιχειρήσεις έχουν δώσει 2,5 δισ ευρώ. Δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας χωρίς τα σωστά εργαλεία
  • Η κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας – Αυτή είναι η πάγια αρχή μας. Εμείς λέμε στο Μητσοτάκη να σταματήσει τη διγλωσσία εντός κι εκτός της χώρας – Δεν του λέμε να κάνει πόλεμο με την Τουρκία. Όμως το ακροατήριο του Μητσοτάκη θέλει να ακούει συγκριμένα πράγματα στα εθνικά θέματα. Πρέπει ο Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι διαφορές μας με την Τουρκία και να μην τις διαχωρίζει σε μείζονες και ελάσσονες διαφορές.
  • Όταν μία πολιτική δύναμη διαπιστώνει και εν προκειμένω μία δύναμη που βρίσκεται στην αντιπολίτευση ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί την κοινωνία σε αδιέξοδο οφείλει να διεκδικήσει κάθε τρόπο να αρθεί αυτό το αδιέξοδο. Αλλά κοιτάξτε. Θα ήταν πολύ ανεύθυνο με τη συνθήκη της πανδημίας και της κρίσης στα εθνικά μας θέματα να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη μπορεί να είχα ζητήσει ήδη. Όμως δεν μπορώ, δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και δεν το επιτρέπουν οι αρχές της παράταξής μου. Είμαστε μία δύναμη ευθύνης απέναντι στο λαό, απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στη χώρα. Σε μία στιγμή εθνικής κρίσης δεν μπορώ να κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης.
  • ΓΙΑ ORUC REIS: Είναι σαφές για εμάς ότι υπήρξε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει ερώτημα. Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ακόμα και αν ισχύει η άποψη που λέει ότι οι έρευνες που διεξήχθησαν δεν ήταν ποιοτικά άριστες λόγω του ότι υπήρχαν παρακείμενα πλοία αυτό που μας αφορά δεν είναι το ποιοτικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι το γεγονός ότι έγιναν έρευνες εντός της περιοχής που εμείς θεωρούμε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έγιναν χωρίς καμία συννενοηση και καμία άδεια. Άρα αυτό είναι παραβίαση – επαναλαμβάνω, όχι κυριαρχίας, αλλά κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  • Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα κάποιας ρήτρας καλής θέλησης και καλής γειτονίας που πρέπει να ζητηθεί και επειδή δεν γνωρίζω δεν μπορώ να φανταστώ βέβαια ότι απλά δεχόμαστε να μη θέσουμε θέμα κυρώσεων επειδή η Τουρκία απέσυρε το πλοίο χωρίς εγγυήσεις. Δεν μπορώ να το φανταστώ. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις. Αν υπάρχει γραπτή εγγύηση από την Τουρκία ότι δεν θα βγάλει το Oruc Reis όλα καλά. Αν δεν υπάρχει νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ελληνική κυβέρνηση από το να διεκδικήσει κυρώσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
  • Εδώ ισχύει η παλιά διαπίστωση του Νίτσε, όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει κι αυτή. Η κυβέρνηση όχι απλώς την κοίταζε, τη μεγάλωσε. Η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το μίσος, η ξενοφοβία, το να στέλνεις τα ΜΑΤ είναι άβυσσος. Δεν αποποιούμαι των ευθυνών. Είχαμε στη Μόρια 2.500 και αφήσαμε 5680. Άλλο αυτό το νούμερο όμως και άλλο οι 20.000 που έφτασαν επί των ημερών της ΝΔ. Πήγαινε προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης και υποσχόταν αποσυμφόρηση, ότι δεν θα υπάρχει Μόρια. Πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα έλεγε δεν θα πατήσει κανείς πρόσφυγας. Το έκανε συνειδητά. Το να λες ψέματα σε όλους για μεγάλο διάστημα κάποια στιγμή η πραγματικότητα σε προσπερνάει. Και σε αυτό το θέμα στερείται στρατηγικής. Ας πάνε να δουν τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας.
 newpost.gr