Athens Photo World: Οι φωτογραφίες που βραβεύθηκαν

Το Athens Photo World ανακοίνωσε τους νικητές των φετινών διαγωνισμών για το Διεθνές Βραβείο Φωτορεπορτάζ «Yannis Behrakis» και το Βραβείο Athens Photo World.

Νικητές -μεταξύ 300 φωτογράφων- αναδείχθηκαν ο Ιταλός φωτογράφος Φάμπιο Μπουτσιαρέλι, ο οποίος κάλυψε την πανδημία στην Ιταλία, πρώτο επίκεντρο επί ευρωπαϊκού εδάφους, για τη δουλειά του «Μαζεύουμε τους νεκρούς από το πρωί μέχρι το βράδυ» και ο Δημήτρης Μιχαλάκης, ο οποίος κατέγραψε μέσα από τον φακό του εικόνες της Αθήνας την περίοδο της καραντίνας -από τους άδειους δρόμους μέχρι τα νοσοκομεία- στις «42 ημέρες».

Ο Κλαούντιο Τραβέλι...

Fabio Bucciarelli Ο Κλαούντιο Τραβέλι (61), ασθενής με Covid-19, αναπαύεται στο κρεβάτι του μετά από την εξέταση από τους εθελοντές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, 15 Μαρτίου 2020, στο Κάτω Τσενάτε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας. Μετά την εξέτασή του ο Travelli αποφασίζει να παραμείνει σπίτι. Την επόμενη μέρα η οικογένειά του αποφασίζει να καλέσει ασθενοφόρο επειδή η κατάστασή του χειροτερεύει. Ο Claudio εισήχθη στο νοσοκομείο και παρέμεινε στην ΜΕΘ και ΜΑΦ για τρεις εβδομάδες και πήρε εξιτήριο στις 3 Απριλίου.

Αμφότεροι οι νικητές μίλησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ -και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming στην Ελλάδα και στο εξωτερικό-  για τη σημασία της βράβευσής τους, τόσο τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη και την σπουδαία κληρονομιά που άφησε στο διεθνές και Ελληνικό φωτορεπορτάζ, όσο και αναφερόμενοι στις αναπάντεχες συνθήκες κάτω από τις οποίες χρειάστηκε να εργαστούν μέσα στην φετινή χρονιά.

Ο Φάμπιο Μπουτσiαρέλι, ο οποίος κάλυψε την πανδημία στην Ιταλία για τους New York Times, δήλωσε υπερήφανος για το διεθνές βραβείο «Yannis Behrakis». «Το να καταγράφουμε τον κόσμο γύρω μας προσπαθώντας να γράψουμε αυτή την ιστορία και να δημιουργήσουμε εμβληματικές και εμφατικές εικόνες είναι αυτό που έκανε ο Γιάννης σε όλη του την καριέρα. Το να τιμηθώ με ένα βραβείο που φέρει το όνομά του είναι πελώρια τιμή για μένα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα των New York Times. Από τους αρχισυντάκτες μου, Γκάια Τρίπολι και Ντέιβιντ Φουρστ μέχρι τους προγραμματιστές, γραφίστες και δημοσιογράφους που δούλεψαν πάνω σ′ αυτό το σημαντικό θέμα. Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους όσους γνώρισα στο Μπέργκαμο από γιατρούς μέχρι νοσοκόμες, μέχρι τις οικογένειες ασθενών που μου άνοιξαν τις πόρτες τους και με άφησαν να μπω για να προσπαθήσω να δω αυτόν το δύσκολο και αόρατο εχθρό», σημείωσε.

Στο Νοσοκομείο «Πάπας Ιωάννης XXIII» στο Μπέργκαμο, κάποιοι ασθενείς φορούν διαφανείς πλαστικές κάσκες...

Fabio Bucciarelli Στο Νοσοκομείο «Πάπας Ιωάννης XXIII» στο Μπέργκαμο, κάποιοι ασθενείς φορούν διαφανείς πλαστικές κάσκες με οξυγόνο ώστε να αναπνέουν καλύτερα, 3 Μαρτίου 2020 ©Fabio Bucciarelli for NYT

Η Τερεζίνα Κόρια (88), ύποπτο...

Fabio Bucciarelli Η Τερεζίνα Κόρια (88), ύποπτο κρούσμα Covid-19 καθώς τη βοηθάει ο γιός της Ezio και οι Ιταλοί εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού να ξαπλώσει στο σπίτι της στην Πρανταλούνγκα στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, στις 15 Μαρτίου 2020. Ο Ezio αποφάσισε να καλέσει τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό επειδή η μητέρα του εμφάνιζε τυπικά συμπτώματα Covid-19 – πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα – για αρκετές ημέρες ©Fabio Bucciarelli for NYT

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης δήλωσε για τη βράβευσή του «Μου δίνει μεγάλη χαρά αυτό το βραβείο καθώς αποτελεί επιβράβευση μιας δουλειάς που ξεκίνησα να την κάνω από την προσωπική μου ανάγκη να καταλάβω τι ήταν αυτό που είχε ξεκινήσει να συμβαίνει και πώς επηρέαζε τόσο γρήγορα και τόσο βαθιά τις ζωές όλων μας. Για εμένα το να φωτογραφίσω την κατάσταση που δημιούργησε ο Covid τόσο μέσα στα νοσοκομεία όσο και έξω στον άδειο πια δρόμο, ήταν ο ένας τρόπος να κατανοήσω αυτό που συνέβαινε και να επικοινωνήσω με τον κόσμο γύρω μου σε μια περίοδο υποχρεωτικής απομόνωσης. Επιπλέον είναι εξαιρετικά τιμητικό για εμένα αυτό το βραβείο καθώς έρχεται από τη διοργάνωση που τιμά πάντα το έργο του Γιάννη Μπεχράκη. Ο Μπεχράκης για εμένα υπήρξε σημαντικός φίλος και πέρα από το σπουδαίο έργο του στο δικό μου το μυαλό είναι πάντα ζωντανές οι κουβέντες μας για πολλά πράγματα εκτός από τη φωτογραφία και το ρεπορτάζ…».

Οι δύο φωτογράφοι θα λάβουν  το χρηματικό ποσό των 15.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

©Δημήτρης Μιχαλάκης
Διασώστης του ΕΚΑΒ μεταφέρει ασθενή με Covid-19 σε νοσοκομείο αναφοράς, ©Δημήτρης Μιχαλάκης

©Δημήτρης Μιχαλάκης
Πλατεία Ομονοίας

©Δημήτρης Μιχαλάκης
Οδός Αχιλλέως, Σάββατο βράδυ στο κέντρο της πόλης

Εκτός από τους δύο μεγάλους νικητές, φιναλίστ του βραβείου “Yannis Behrakis” ήταν οι Chery Dieu Nalio με τη δουλειά του ”Αϊτή, ένα έθνος στα όρια” και η Nariman Ayman El-Mofty  με τη δουλειά της ”Αποβιβαζόμενοι στην Κόλαση” και φιναλίστ του βραβείου Athens Photo World ήταν οι Αντώνης Πασβάντης με τη δουλειά του “Sombre Caste” και ο Byron Smith, Aμερικανός φωτογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα με τη δουλειά του “The Backstop”.

πηγή: Huffingtonpost.gr