Προκλητικός Ακάρ για Oruc Reis

Μετά τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες κοντά στον Καστελλόριζο, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις τορπιλίζοντας περαιτέρω τις όποιες προσπάθειες διαλόγου με την Αθήνα είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται», τόνισε ο τούρκος υπουργός Άμυνας ρίχνοντας για μία ακόμη φορά λάδι στη φωτιά .

Το ερευνητικό πλοίο έχει ήδη αποπλεύσει από την Αττάλεια με κατεύθυνση προς Καστελλόριζο, μία εξέλιξη η οποία φαίνεται να βάζει φρένο στην έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

«Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για να «ακτινογραφήσει» τη Μεσόγειο.

Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ με ανάρτησή του στο Twitter.

Ελληνική αντι-navtex: Παράνομη η τουρκική Navtex, που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Αντι-navtex, με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική Navtex, εξέδωσε η ελληνική πλευρά σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα» και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Αναλυτικά, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Όρουτς Ρέις σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική ναυτική οδηγία αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Ορούτς Ρέις έχει αναχωρήσει από το ναύσταθμο της Αττάλειας, με κατεύθυνση πιθανότατα την περιοχή που έχει δεσμεύσει με τη Navtex, συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πλοία.