Tα τέσσερα μέτρα – βόμβα μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Σε κόκκινο συναγερμό, μετά τη «έκρηξη» κρουσμάτων βρίσκεται τόσο το επιστημονικό, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, παρά το ότι βρίσκονται σε ισχύ αυστηρά μέτρα, τα οποία όμως φαίνεται να μην αποδίδουν αρκετά.

Η Τετάρτη 21/10 επεφύλασσε μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας, αφού ο σημερινός αριθμός των 865 κρουσμάτων σε 24 μόλις ώρες σμπαράλιασε το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 667 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του φονικού ιού, όπου με τη σειρά του είχε συντρίψει το προηγούμενο ρεκόρ των 508, το οποίο μοιάζει πλέον πολύ μακρινό…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κύπρο, το απόγευμα, όπου μαζί με το επιστημονικό επιτελείο θα αποφασίσουν τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα που εξετάζονται είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την ώρα που κλείνει η εστίαση σε κάθε περιοχή έως τις 06:00. Για παράδειγμα, με τα υπάρχοντα μέτρα, στην Αττική, όπου η εστίαση κλείνει τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 00:00 έως τις 06:00. Σε περιοχές που βρίσκονται στο «κίτρινο» και η εστίαση κλείνει στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας για ισχύσει από εκείνη την ώρα, έως τις 06:00. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η εστίαση να κλείνει νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, το ίδιο θα γίνει και με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις του πλανήτη με πιο πρόσφατη το Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 06:00 δεν… κινείται τίποτα. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θα «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω αναφορικά με την εστίαση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα νωρίτερα απ’ ότι συμβαίνει τώρα.

Ακόμα, εξετάζεται η ευρύτερη χρήση μάσκας, δηλαδή το να γίνει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές χαμηλότερου επιπέδου κινδύνου.

Ένα επιπλέον μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300, καθώς και η αυστηροποίηση των ελέγχων από τις αρχές για την τήρηση όλων των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ίσως να ανακοινωθούν νωρίτερα από την Παρασκευή που είναι η επόμενη επίσημη τηλεοπτική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Ανακατατάξεις στον υγειονομικό χάρτη – Οι επικίνδυνες περιοχές

Οι αρνητικές ειδήσεις για τη χώρα δεν σταματούν εδώ, αφού σήμερα σημειώθηκαν και ανακατατάξεις στον υγειονομικό χάρτη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Καστοριά ανέβηκε στο «κόκκινο» επίπεδο και έγινε η δεύτερη περιοχή που βρίσκεται στο μεγαλύτερο επίπεδο κινδύνου μαζί με την Κοζάνη.

Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες θα βρεθούν στο επίπεδο 3, δηλαδή το «κίτρινο».

Τέλος, δεν θα υπάρξει, προς το παρόν, αλλαγή στο επίπεδο των Ιωαννίνων, τα οποία θα μείνουν στο «πορτοκαλί» μέχρι το Σάββατο, όταν και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

«Επιθετική» έξαρση του ιού στην Καστοριά

«Έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Καστοριά, με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η Καστοριά έχει σήμερα 113 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη», αλλά αυτό που προβληματίζει τον ίδιο και τους επιδημιολόγους που παρακολουθούν την περιοχή είναι ότι «τα ενεργά κρούσματα συσχετίζονται με clusters που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης».

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σοκ και δέος με 865 νέα κρούσματα

Με το χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα, γεγονός που σηματοδοτεί τη διεύρυνση του πλέγματος των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, με ανακοινώσεις να αναμένονται μάλιστα εντός των επόμενων ημερών.

Ειδικότερα, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, με 865 νέα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 534 συνολικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Από αυτά, 3.672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

86 διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή, 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.

Από αυτούς, 28 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

6 νέοι θάνατοι

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.