Ομογενείς υποψήφιοι στις εκλογές των ΗΠΑ

ΗΠΑ.– Ενας μεγάλος αριθμός ομογενών υποψηφίων μπαίνει στη μάχη της κάλπης την προσεχή Τρίτη, διεκδικώντας μια θέση στη Βουλή ή τη Γερουσία, τόσο σε Ομοσπονδιακό όσο και σε Πολιτειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με την καταγραφή του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο συνολικός αριθμός των Ελληνοαμερικανών που συμμετέχουν στις εκλογές πλησιάζει τους 20, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πολύ καλές πιθανότητες προκειμένου να βγουν νικητές.

Ασφαλώς, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται στο Κογκρέσο και τις σημαντικές ελληνοαμερικανικές υποψηφιότητες για την Ομοσπονδιακή Βουλή, προερχόμενοι και από τα δυο κόμματα.

Παράλληλα, σημαντικοί για τις ελληνοαμερικανικές κοινότητες των Πολιτειών στις οποίες δραστηριοποιούνται είναι και οι υποψήφιοι Πολιτειακοί αντιπρόσωποι, με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών να εντοπίζεται στην Βορειοανατολική Ακτή.

Ομοσπονδιακή Βουλή: Προοπτική ενίσχυσης

Ισχυρότερη από τα προηγούμενα χρόνια, εφόσον το ποσοστό επιτυχίας αγγίξει το απόλυτο, ενδέχεται να είναι η ελληνοαμερικανική εκπροσώπηση στην Ομοσπονδιακή Βουλή, αφού, πέρα από τους σημερινούς Βουλευτές που ζητούν εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών τους, προστίθενται δυο ακόμα σημαντικές υποψηφιότητες.

Στην Περιφέρεια 11 της Νέας Υόρκης, η επί χρόνια Πολιτειακή Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) επιχειρεί να αξιοποιήσει την εκλογική δυναμική που «έχτισε» μέσα από την παρουσία της στα έδρανα της Νέας Υόρκης και να κερδίσει τη θέση στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

 

Αssociated Press Η Ρεπουμπλικανή υποψήφια για το Κογκρέσο Νικόλ Μαλλιωτάκη με τον πατέρα της Γιώργο στο δρόμο για εκλογικό κέντρο του Στάτεν Αϊλαντ, Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020. (AP Photo/Mark Lennihan)

 

Αντίπαλος της 39χρονης πολιτικού είναι ο εκλεγμένος Δημοκρατικός Μαξ Ρόουζ (Max Rose), ο οποίος, πριν από δυο χρόνια, «έσπασε» μια μακρά παράδοση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Πάντως, η ομογενής υποψήφια προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έστω και οριακά, ενώ η επανειλημμένη υποστήριξη που έχει λάβει από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ίσως μετρήσει αποφασιστικά στην, ούτως ή άλλως, διαχρονικά συντηρητική πλειοψηφία της περιοχής.

Στο Νιου Χαμσάιρ και την 1η Περιφέρεια, ο Βουλευτής Κρις Πάππας (Chris Pappas) από το Δημοκρατικό Κόμμα θα βρει απέναντί του ένα από τα «αγαπημένα παιδιά» του Ντόναλντ Τραμπ, το πρώην στέλεχος του Λευκού Οίκου, Ματ Μάουερς (Matt Mowers).

Στις προεκλογικές εκτιμήσεις, ο Πάππας φαίνεται πως διατηρεί προβάδισμα από τον Μάουερς, όμως δεν εφησυχάζει, με δεδομένο το ιστορικό των ψηφοφόρων της 1ης Περιφέρειας να μην δίνουν δεύτερη θητεία σε εκλεγμένο τα τελευταία χρόνια.

Στην 12η Περιφέρεια της Φλόριδας, ο έμπειρος Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) κατεβαίνει για μια νέα θητεία, έχοντας ως αντίπαλο την Δημοκρατική Κίμπερλυ Ουόκερ (Kimberly Walker). Παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει διατεθειμένο «να διεκδικήσει κάθε θέση στην Φλόριδα», τα μοντέλα της εκλογικής ιστοσελίδας Five Thirty Eight θεωρούν ότι το σενάριο της ήττας Μπιλιράκη έγκειται στα όρια του αδύνατου. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του ομογενούς Βουλευτή, Μιχάλης Μπιλιράκης, αντιπροσώπευσε την 9η Περιφέρεια της Φλόριδα στην Ομοσπονδιακή Βουλή από το 1983 έως και το 2007.

 

Εθνικός Κήρυξ Archive Ο κ. Γκας Μπιλιράκης. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Στην 13η Περιφέρεια της Φλόριδα, ο ελληνο-κυπριακής καταγωγής Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist) -από το ελληνικής προέλευσης Χριστοδούλου- εκτός απροόπτου θα ανανεώσει τη θητεία του στο Κογκρέσο, απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, Άννα Παουλίνα Λούνα (Anna Paulina Louna). Ο Κριστ είναι ένας έμπειρος πολιτικός που έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, και Κυβερνήτης της Φλόριδα.

Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης αναμένεται να σημειώσει ξεκάθαρη και συντριπτική νίκη απέναντι στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τσαρλς Άντονυ. Όπως και ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, ο Τζον Σαρμπάνης επίσης είναι απόγονος ενός ιστορικού πολιτικού στελέχους της ομογένειας, του άλλοτε Γερουσιαστή Παύλου – Σπύρου Σαρμπάνη (Paul Sarbanes).

Στην 1η Περιφέρεια της Νεβάδα, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) από το Δημοκρατικό Κόμμα προσβλέπει σε μια άνετη πλειοψηφία απέναντι στην Ρεπουμπλικανή Τζόις Μπέντλεϊ (Joyce Bentley). Εφ’ όσον επανεκλεγεί, η Τάιτους θα μπει στο 13ο έτος της θητείας της στην Ομοσπονδιακή Βουλή και το 9ο στην συγκεκριμένη Περιφέρεια, καθώς είχε πρωτοεκλεγεί στην 3η.

Στην 4η Περιφέρεια του Όρεγκον, ο ομογενής Άλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos), ένας από τους τρεις Αμερικανούς που έσωσαν την αμαξοστοιχία στο Παρίσι από μια αιματηρή τρομοκρατική επίθεση το 2015, κατέρχεται στις εκλογές με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με αντίπαλο τον επί χρόνια Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Πήτερ Ντε Φάζιο (Peter De Fazio). Τόσο τα δημογραφικά στοιχεία της Περιφέρειας, όσο και η μακρά θητεία του Ντε Φάζιο δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες στον Σκαρλάτο, αφενός όμως η ευρεία αποδοχή που απολαμβάνει και αφετέρου οι μεγάλες δωρεές που έχει συγκεντρώσει, αφήνουν ανοικτό παράθυρο για την έκπληξη.

 

Εθνικός Κήρυξ Archive Ο κ. Γκας Μπιλιράκης. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Πολιτειακοί: Νέα πρόσωπα και απουσίες

Στους υποψηφίους για τα Πολιτειακά Κοινοβούλια και Γερουσίες, η φετινή λίστα χαρακτηρίζεται από ορισμένα νέα πρόσωπα, αλλά και από την απουσία εκλεγμένων επί χρόνια ομογενών, για διαφορετικούς λόγους.

Στη Νέα Υόρκη, η αναπάντεχη εσωκομματική ήττα της Αραβέλας Σιμωτά (Aravela Simotas) τον Ιούνιο αφαίρεσε μια σημαντική εκπροσώπηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας από την κάλπη, σε μια Περιφέρεια της Πολιτειακής Βουλής (36η) που εξέλεγε ομογενή επί 20 χρόνια. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, η Νικόλ Μαλλιωτάκη δεν θα βρίσκεται πια στα πολιτειακά έδρανα, καθώς επέλεξε να κάνει το βήμα για το Κογκρέσο.

Αντίθετα με την Αραβέλα Σιμωτά, τη Νικόλ Μαλλιωτάκη ίσως διαδεχθεί ένας ομογενής, ο οποίος φαίνεται ότι καρπώνεται το εκλογικό σώμα που την στήριξε χρόνια στην Περιφέρεια 64. Ο λόγος για τον Μιχάλη Ταννούση (Michael Tannousis) που θα έχει αντίπαλο τον άλλοτε συνεργάτη του Ομοσπονδιακού Βουλευτή Μάικλ Μακμάον (Michael Macmahon), Μπράτον Πάτερσον (Brandon Patterson). Ο Ταννούσης, που έχει διατελέσει Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στο Μπρονξ, κέρδισε την αποδοχή των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων τον Ιούνιο, επικρατώντας του Αλβανοαμερικανού Μάρκο Κέπι (Marko Kepi).

Εθνικός Κήρυξ O Μιχάλης Ταννούσης. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Χωρίς αντίπαλο κατεβαίνει στην 12η Περιφέρεια της Πολιτειακής Γερουσίας ο έμπειρος Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris), καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν υποστήριξε κάποιον υποψήφιο. Ουσιαστικά, ο Γιάνναρης επανεξελέγη στην Πολιτειακή Γερουσία τον Ιούνιο, όταν και επικράτησε του Ιταλο-Αμερικανού Ιγκυ Τερρανόβα (Iggy Terranova) στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών.

Πιο δύσκολα ενδεχομένως να είναι τα πράγματα για τον Ανδρέα Γουνάρδη (Andrew Gounardes) στην 22η Περιφέρεια της Πολιτειακής Γερουσίας (σ.σ. ευρύτερη περιοχή Νοτίου Μπρούκλιν), ο οποίος καλείται να διατηρήσει την οριακή πλειοψηφία του 2018 απέναντι στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Βίτο Μπρούνο (Vitto Bruno). Οι οικονομικοί δωρητές των Ρεπουμπλικανών έχουν «κυκλώσει», μεταξύ άλλων, την 22η Περιφέρεια, χρηματοδοτώντας γενναία την καμπάνια του αντιπάλου του Γουνάρδη, ο οποίος, ωστόσο, αισιοδοξεί για την επανεκλογή του.

Στην Περιφέρεια 2 της Πολιτειακής Γερουσίας, στην κομητεία του Σάφολκ, ο Δημοκρατικός Μιχάλης Σιδεράκης (Mike Siderakis) θα έχει ως αντίπαλο τον Ρεπουμπλικανό Μάριο Ματτέρα (Mario Mattera), που διαδέχθηκε στην υποστήριξη του κόμματος τον επί χρόνια κάτοχο της θέσης, Τζον Φλάναγκαν (John J. Flanagan). Την περασμένη εβδομάδα, ο Σιδεράκης έλαβε υποστήριξη από την τοπική εφημερίδα «Newsday».

 

Εθνικός Κήρυξ Ο Μιχάλης Γιάνναρης κατά την συγκέντρωση των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Αστόρια (Φωτογραφία: Γραφείο Μιχάλη Γιάνναρη)

Στην Περιφέρεια 39 της Πολιτειακής Γερουσίας, στο Οραντζ Κάουντυ, ο Τζέιμς Σκουφής (James Skoufis) διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Ρεπουμπλικανό από το Μοντγκόμερυ Στηβ Μπρέσια (Steve Brescia). Οπως ο Γουνάρδης, έτσι και ο Σκουφής το 2018 έριξε ένα «ρεπουμπλικανικό κάστρο», με τον αντίπαλό του να προσβλέπει στην ανάκτηση της έδρας για το κόμμα του.

Στην Περιφέρεια 26 της Πολιτειακής Βουλής (Ουάιτστόουν και ευρύτερη περιοχή) ο Ρεπουμπλικανός Ιωάννης – Αλέξανδρος Σακέλος (John Alexander Sakelos) διεκδικεί την θέση απέναντι στον επί χρόνια Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Εντουαρντ Μπραουνστιν (Edward Braunstein).

Στο Ρόουντ Αϊλαντ και την Περιφέρεια 33 της Πολιτειακής Γερουσίας, ο γνωστός ομογενής Λεωνίδας Ραπτάκης (Lou Raptakis) δεν θα έχει αντίπαλο στην κάλπη, διασφαλίζοντας την επανεκλογή του σε μια θέση που διατηρεί από το 2003, με εξαίρεση την διετία 2011 – 2013, όταν είχε διεκδικήσει, ανεπιτυχώς, τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Πολιτείας. Νωρίτερα, από το 1997 έως το 2003, είχε αντιπροσωπεύσει την 20ή Περιφέρεια.

 

Εθνικός Κήρυξ Ο Μιχάλης Γιάνναρης κατά την συγκέντρωση των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Αστόρια (Φωτογραφία: Γραφείο Μιχάλη Γιάνναρη)

Τέλος, στο Κονέκτικατ και την Περιφέρεια 17 της Πολιτειακής Βουλής, η ομογενής Ελένη Κάβρος Ντε Γκρο (Eleni Kavros DeGraw) από το Δημοκρατικό Κόμμα διεκδικεί τη θέση απέναντι στην εκλεγμένη Ρεπουμπλικανή Λέσλι Χιλ (Leslie Hill). Πρόκειται για επανάληψη της αμφίρροπης μάχης του 2018, όπου η Ντε Γκρο ηττήθηκε από την Χιλ για μόλις 119 ψήφους και ποσοστά 50,5 – 49,5%.

Πηγή άρθρου: ekirikas.com