ΗΠΑ: Πόσο πιθανή είναι μια νέα «έκπληξη» όπως το 2016

Στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μπαίνουν Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο άντρες έχουν ξεκινήσει έναν μαραθώνιο ωρών δίνοντας τη μάχη της ζωής τους για να κερδίσουν τους αναποφάσιστους και οι αναλυτές διερωτώνται εάν πρόκειται να βρεθούμε και πάλι ενώπιον «εκπλήξεων».

Σύμφωνα με το BBC, οι εθνικές δημοσκοπήσεις μπορεί να αποτελούν έναν καλό οδηγό για το ποιος υποψήφιος μπορεί να διοικήσει τη χώρα, ωστόσο, δεν αντανακλούν απαραίτητα το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Το 2016, για παράδειγμα, η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις και πράγματι απέσπασε περίπου τρία εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλνα Τραμπ, ωστόσο έχασε τις εκλογές, εξαιτίας του πολύπλοκου αμερικανικού συστήματος.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι τελικά θα καταφέρουν να κερδίσουν σε ορισμένες μεγάλες πολιτείες οι οποίες «δίνουν» περισσότερους εκλέκτορες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στις τέσσερις πιο σημαντικές «αμφίρροπες» πολιτείες, ήτοι το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια, τη Φλόριντα και την Αριζόνα, τις οποίες είχε κερδίσει με μικρή διαφορά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Η διαφορά υπέρ του Μπάιντεν είναι μεγαλύτερη στο Ουισκόνσιν και φτάνει τις 11 μονάδες, με ποσοστό 52% έναντι 41% για τον Τραμπ. Στην ίδια πολιτεία ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016 με διαφορά μικρότερη από μία μονάδα.

Αντίστοιχα, στην Πενσυλβάνια, ο Μπάιντεν προηγείται σήμερα με 6 μονάδες, ενώ το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει την Χίλαρι Κλίντον και εκεί με διαφορά μικρότερη της μονάδας.

Στη Φλόριντα ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα τριών μονάδων (οι Δημοκρατικοί είχαν χάσει εκεί με μία μονάδα διαφορά το 2016) ενώ στην Αριζόνα προηγείται με 6 μονάδες (το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει με 4 μονάδες διαφορά).

Σε καμ

ία από τις 4 αυτές κρίσιμες πολιτείες οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν πάνω από 44% στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις είχε κερδίσει με μικρή διαφορά το 2016, αλλά σήμερα βρίσκεται πίσω από τα ποσοστά που είχε συγκεντρώσει τότε.

Στο πλευρό του Μπάιντεν ο Ομπάμα

Την ενεργητικότητα και το χιούμορ του ρίχνει ο Μπαράκ Ομπάμα στη ζυγαριά υπέρ του Τζο Μπάιντεν, για να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς στην τελική ευθεία για την κάλπη.

Περιοδεύοντας στο Ντιτρόιτ μαζί με τον Μπάιντεν, ο Ομπάμα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και τους φίλους του ενώ αδιαφορεί για τον αμερικανικό λαό.

«Αυτός ο πρόεδρος θέλει να πιστωθεί όλη την οικονομία που κληρονόμησε και να αποφύγει τις ευθύνες του για την πανδημία που αγνόησε. Αλλά δεν πάει έτσι. Με το twitter δε λύνεις προβλήματα» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

 

πηγή:in.gr