Εθνική Ελλάδας νίκησε με 2-0 την Μολδαβία

Με κορυφαίους παίκτες και σκόρερ τους Κώστα Φορτούνη και Τάσο Μπακασέτα η Εθνική Ελλάδας νίκησε εύκολα με 2-0 την Μολδαβία στο Κισινάου και είναι έτοιμη αγωνιστικά και ψυχολογικά για το ματς της ερχόμενης Τετάρτης στο γήπεδο της Ριζούπολης με την Σλοβενία. Είναι ένα παιχνίδι που χαρακτηρίζεται ως τελικός για την «γαλανόλευκη» καθώς θέλει μόνο το «τρίποντο» για να τερματίσει πρώτη στον όμιλό της και να «ανέβει» στη δεύτερη κατηγορία του Nations League.

H Ελλάδα έδειξε διάθεση και θέληση σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης στο Κισινάου και επί της ουσίας δεν κινδύνευσε ούτε στιγμή από το αδύναμο συγκρότημα των Μολδαβών.

Οι Ελληνες παίκτες πήραν από το πρώτο λεπτό την κατοχή της μπάλας, αλλά δυσκολεύονταν να διασπάσουν τη διπλή ζώνη άμυνας των Μολδαβών. Τελικά η πρώτη ευκαιρία για την «γαλανόλευκη» ήρθε στο 10’ όταν ο Μπακασέτας πέρασε την κάθετη πάσα προς τον Φορτούνη που πλάσαρε από κοντά για να διώξει σε κόρνερ ο τερματοφύλακας Ναμάσκο.

Οι Μολδαβοί φάνηκαν για πρώτη φορά απειλητικοί στο 18’ με ένα αιφνιδιαστικό σουτ του Σπατάρου που πέρασε άουτ. Η Ελλάδα συνέχισε να υπερέχει όμως όσο κυλούσαν τα λεπτά οι Μολδαβοί άρχισαν να βγαίνουν από την περιοχή τους και να ψάχνουν μια καλή αντεπίθεση για να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Βλαχοδήμο. Τελικά η ανωτερότητα της Ελλάδα έφερε αποτέλεσμα στο 32’ με μια «φωτοβολίδα» του Κώστα Φορτούνη που έστειλε από τα 25 μέτρα την μπάλα να καρφωθεί στο «παραθυράκι» της εστίας του Ναμάσκο για το 0-1.

Στο 41’ η «γαλανόλευκη» άρχισε να απλοποιεί τα πράγματα για την υπόθεση νίκη όταν ο Φορτούνης τροφοδότησε τον Μπακασέτα κι αυτός με αριστερό σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή νίκησε τον Ναμάσκο για το 0-2. Δυο λεπτά αργότερα η Ελλάδα πλησίασε και σε τρίτο γκολ, αλλά το σουτ που εξαπέλυσε ο Τσιμίκας από καλή θέση, αποκρούσθηκε από τον γκολκίπερ των Μολδαβών.

Η κυριαρχία της Ελλάδας συνεχίστηκε και στο δεύτερο μέρος με τον Μπακασέτα να βγάζει στο 54’ σε θέση βολής τον Φορτούνη που πλάσαρε από κοντά για να αποκρούσει με το πόδι ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων.

Σταδιακά οι Ελληνες διεθνείς έριξαν τον ρυθμό τους και προσπάθησαν να διαχειριστούν το προβάδισμά τους απέναντι σε μια Μολδαβία που δεν μπορούσε να αντιδράσει. Πάντως στο 79’ οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να μειώσουν το σκορ από το… πουθενά όταν μετά από κόντρες η μπάλα στρώθηκε στο ύψος της μεγάλης περιοχής στον Τούρτσαν που σούταρε λίγο άουτ. Στο 81’ μετά από πάσα του Μπακασέτα ο Γιακουμάκης επιχείρησε να περάσει τον Ναμάσκο που πρόλαβε όμως και τον σταμάτησε. Ο Γιακουμάκης έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων όταν απέτυχε να νικήσει σε τετ α τετ τον Ναμάσκο.

Το παιχνίδι διαιτήτευσε ο Κροάτης, Φραν Γιόβιτς που «κιτρίνισε» τους Μαυρία, Γιαρντάν και Πόσματς.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Ναμάσκο, Πόσματς, Αρνάς, Γιαρντάν, Ρέαμπτσιουκ, Τσεμποτάρου (46’ Επουρεάνου), Ιονίτα (83’ Μπόιτσουκ), Ράτσα (62’ Τούρτσαν), Τσότσιουτς (46’ Καϊμάκοφ), Σπατάρου, Νταμασκάν (72’ Ντρος).

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Μαυρίας, Χατζηδιάκος, Τζαβέλας, Τσιμίκας (62’ Κυριακόπουλος), Ζέκα, Μπουχαλάκης, Λημνιός (78 ́Χατζηγιοβάνης), Μπακασέτας, Φορτούνης (65’ Τζόλης), Παυλίδης (78’ Γιακουμάκης).

*Στο άλλο παιχνίδι του τρίτου ομίλου για την τρίτη κατηγορία του Nations League η Σλοβενία νίκησε με ανατροπή με 2-1 το Κόσοβο στην Λιουμπλιάνα και παρέμενε μόνη πρώτη στον όμιλο. Το Κόσοβο προηγήθηκε στο 58’ με τον Μουρίτσι για να ισοφαρίσουν οι Σλοβένοι αρχικά με τον Κούρτιτς στο 63’ και να πάρουν τη νίκη στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με πέναλτι του Ιλισιτς.

Η βαθμολογία

1. Σλοβενία 13 (8-1)

2. Ελλάδα 11 (6-1)

3. Κόσοβο 3 (3-6)

4. Μολδαβία 1 (1-10)

Η τελευταία αγωνιστική (18/11):

Ελλάδα – Σλοβενία, Κόσοβο – Μολδαβία.