«Η Ομογένεια, το Κράτος και το μέλλον του ελληνισμού» – Μέρος  V

ΑΠΟΨΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).  Ένα, ακόμα, μνημείο  ανερμάτιστης πολιτικής από το εθνικό κέντρο, που τραυμάτισε την Ομογένεια, έβλαψε τους δεσμούς  της με τη γενέτειρα και εντέλει οδήγησε παρακμιακά σε αναστολή λειτουργίας του,  κάτω από ψίθυρους και υπονοούμενα ημι- επισήμων κύκλων,  για «σκάνδαλα οικονομικά», «σπατάλες» και άλλες «ατασθαλίες». Όλα λόγια, όλα ασαφή και όλα αναπόδεικτα,  σιγο-μουρμουρίσματα πίσω από κλειστές πόρτες!

Αργότερα,  επί υφυπουργίας Κώστα Τσιάρα (του μόνου ΥΦΥΠΕΞ μετά το 2010, που συνέταξε και παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2012 ολοκληρωμένο Σχέδιο Νόμου για την επαναλειτουργία του ΣΑΕ και όρισε και οργανωτική Επιτροπή) ακούστηκε πως διετάχθη έρευνα για τα οικονομικά του ΣΑΕ, αλλά ποτέ δεν μάθαμε εάν όντως πραγματοποιήθηκε αυτή και, αν ναι, τα αποτελέσματά της.

Μετά από δύο ετήσιες προσχηματικές αναβολές της σύγκλησης της Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ΣΑΕ (2010 και 2011) και, μάλιστα, επί περιόδου  αρμοδίου υφυπουργού,  ομογενή από την Αυστραλία (!) και διετή παράταση της θητείας του προεδρείου του που έληγε το 2010, και εξαγγελθείσης, αλλά μηδέποτε πραγματοποιηθείσης τροποποίησης  του Νόμου 3480/2006, το ΣΑΕ μοιραία περιέπεσε σε λειτουργική αδράνεια,  που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα,  και μαζί  του έπαψε υφιστάμενο και το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού, μέσω του οποίου γινόταν η χρηματοδότηση του ΣΑΕ το οποίο –κακώς-  δεν αποτέλεσε στην Ελλάδα Νομικό πρόσωπο…

Στο διατρέξαν πολύμηνο διάστημα, ο τότε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εκδίωξε το ΣΑΕ από τα γραφεία του –Δωρεά Μακρίδη- οι δύο κυρίες διοικητικοί υπάλληλοι έμεναν απλήρωτες, το Διοικητικό Συμβούλιο, παραιτηθέντος του τότε προέδρου του Στέφανου Ταμβάκη, διαλύεται  εις τα εξ ων συνετέθη, και το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, αποφάσιζε αργότερα, διορισμό ως προσωρινής διοίκησης την τελευταία διοίκηση του ΣΑΕ, στο  Ίδρυμα Αποδήμου Ελληνισμού, απόφαση που έμεινε και αυτή  ανεκτέλεστη αφού ουδείς αρμόδιος  ενήργησε προς αυτή την κατεύθυνση…

Φτάσαμε έτσι στον προθάλαμο του 2021 να μην είμαστε ακόμη βέβαιοι εάν θέλουμε  ΣΑΕ, τι ΣΑΕ θέλουμε και ποιους θα αντιπροσωπεύει… Για να θυμίζει έντονα το λαϊκό: «ένα σκουλήκι ψόφιο, να το σκοτώσω δεν μπορώ. Να φύγω δεν μ’ αφήνει»!

Έτσι, κάποιοι ομογενείς αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι τους στη δημιουργία των συνθηκών που θα επέτρεπαν τη σύσταση  σε μέλλοντα χρόνο μιας αυτοδύναμης παγκόσμιας εκπροσώπησης της ομογένειας. Ευγενής ο σκοπός, αλλά από τη μια μεριά η επιφυλακτικότητα και, από την άλλη, η πατροπαράδοτη «πληγή» των Ελλήνων, η διχόνοια, δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την ύπαρξη ουσιώδους αποτελέσματος.  Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις,  αρνητικά συμβάλει και ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο ορισμένοι επιχειρούν να προσεγγίσουν το μέγα θέμα της εκπροσώπησης των Αποδήμων.

Ωστόσο, το ΣΑΕ λειτουργεί κανονικά στην Περιφέρεια της Ωκεανίας-Απω Ανατολής. Γιατί κάποιοι είχαν την πρόνοια να το δηλώσουν στην Εφορία ως νομική οντότητα. Κάνει τα Συνέδριά του, κάνει τις εκλογές του διοργανώνει και ομογενειακούς αθλητικούς αγώνες!

Θα συνεχίσουμε αύριο