Οι δηλώσεις Μπερνς, οι φιλέλληνες, η ομογένεια και η Ελλάδα

Ο κ. Νίκολας Μπερνς (δεξιά) την εποχή που ήταν Πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα, με τον νυν εκδότη-διευθυντή της Panhellenic Post Χρήστο Μαλασπίνα. Το στιγμιότυπο είναι από εκδήλωση στην Αμερικανική Πρεσβεία.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκολας Μπερνς (Nicholas Burns), από όταν αφίππευσε από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα,  στην οποία επιτυχώς υπηρέτησε (1997-2000), τάσσεται με το μέρος της Ελλάδος σε ό,τι αφορά την γενικότερη κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γνώστης του τοπίου, αλλά και των εκβιαστικών μεθόδων των Τούρκων, έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει δημόσια ότι ήδη η Αμερική όφειλε να έχει εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Από όταν υπηρετούσε στην Πρεσβεία, είχε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τους εν Αμερική Έλληνες ομογενείς οι οποίοι έβρισκαν πάντα ανοικτές τις πόρτες της Πρεσβείας και τον ίδιο να τους υποδέχεται στο Γραφείο του. Τον είχαμε ρωτήσει τότε (με την ιδιότητα του δημοσιογράφου- διευθυντή των Γραφείων Αθηνών του Εθνικού Κήρυκα) για τη σχέση του αυτή με τους ομογενείς,  και μας είχε πει ότι οι Ελληνοαμερικανοί είναι η φυσική γέφυρα η οποία ενώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα και πως είναι οι βασικοί συντελεστές του καλού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες. «Δεν θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου με επιτυχία στην Ελλάδα χωρίς τη βοήθεια της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας» είχε πει.

Κατόπιν πήγε πρέσβης της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και αναρριχήθηκε μέχρι το αξίωμα του υφυπουργού Εξωτερικών, ενώ εδώ και χρόνια είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.  Σε κάθε φάση της καριέρας του, μέχρι και σήμερα, δεν έπαψε να δηλώνει φιλέλληνας. Αλλά και ούτε ποτέ στη διάρκεια της παρουσίας του στην Πρεσβεία της Αμερικής αρνήθηκε να τοποθετηθεί με ευθύτητα στα εθνικά μας θέματα. Μάλιστα είχε κάνει δηλώσεις του τύπου ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη Γαύδο και τους Καλογήρους ελληνικά νησιά.

Είχε άποψη ακόμη και για τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος και την οποία θαρρετά εξέθετε από επίσημα φόρα, χαρακτηρίζοντας τους ελληνικούς εργατικούς νόμους άκαμπτους ζητώντας την αλλαγή τους, «αν θέλει η Ελλάδα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις»… Θυμίζουμε το «ξέσπασμα» τότε προέδρου του Κοινοβουλίου Απόστολου Κακλαμάνη που είπε από τη Βουλή: «Είναι Αμερικανός πρέσβης και συμπεριφέρεται ως ανθύπατος. Και πρέπει να τον μαζέψετε». Αυτό γιατί ο κ. Μπερνς επεδείκνυε μία έντονη, ασυνήθιστη έως τότε, διπλωματική δραστηριότητα.

Ασφαλώς και δεν ήταν πάντα ρόδινες οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον και με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ο κ. Μπέρνς, όμως, έδειχνε πάντα τα φιλικά του αισθήματα προς την Ομογένεια και την Ελλάδα. Και όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 σε συνέντευξή του σε ομογενειακή εφημερίδα ρωτήθηκε σχετικά,  έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας της Αμερικής, αλλά και της Ελλάδας. Έφθασε, μάλιστα, μέχρι την κορωνίδα: «τι θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα»;  Και τόνισε πως «είμαι φιλέλληνας».

Τον Αύγουστο του 2020 υποστήριξε την ομογενή καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Δρ. Ναταλία Λινού, στην εσωκομματική μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου Ομοσπονδιακού Βουλευτή στην Περιφέρεια 4 της Μασαχουσέτης, από το Δημοκρατικό Κόμμα. Και τώρα δήλωσε ότι η Αμερική έπρεπε να έχει εγγυηθεί την ασφάλεια της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος, εννοώντας, προφανώς, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. ««Προσωπικά και ως πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα έπρεπε να προασπιστεί και να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα σημειώνουμε όλα αυτά, για να υποστηρίξουμε το, κατά την άποψή μας, αυτονόητο. Ότι η Ελλάδα όφειλε να εργάζεται μεθοδικά για την διατήρηση και ενίσχυση των φιλελληνικών αισθημάτων επιφανών Αμερικανών (και πολιτών άλλων εθνοτήτων) που διαδηλώνουν την καλή τους διάθεση απέναντι στην χώρα μας. Και σ΄ αυτή την κατεύθυνση οι δυνατότητες της ομογένειας να συνδράμει, είναι πράγματι τεράστιες.

Άλλωστε,  ευνόητο είναι ότι οι φιλέλληνες αποτελούν πηγή δύναμης και επιρροής υπέρ της Ελλάδας σε κυβερνήσεις, πνευματικά ιδρύματα και διεθνή φόρα.  Και όπως έκανε ο αείμνηστος Πωλ Σαρμπάνης, που ήδη οδεύει προς την τελευταία του κατοικία, αλλά και όλοι οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί του κόσμου,  βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδος σε κάθε δύσκολη περίσταση. Και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του Ερντογάν, ο οποίος απερίσκεπτα με τις  ενέργειές  του και τις απειλές σωρεύει μαύρα επικίνδυνα σύννεφα πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μπορούν θαυμάσια να απαντηθούν τόσο από τους ομογενείς μας πολιτικούς όσο και από τους φιλέλληνες, που βρίσκονται σε πολλά κοινοβούλια και πολλά φόρα σε πολλές χώρες. Αρκεί η Ελλάδα να δράσει προς την κατεύθυνση αυτή.