Παραίτηση υπουργού για τη δολοφονία 25χρονου

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας για τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα από αστυνομικό, καθώς αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσουν ένα πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ένας 25χρονος άνδρας, που αναγνωρίστηκε από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ως ο Χλοντιάν Ράσα, σκοτώθηκε νωρίς την Τρίτη σε ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης βίας από έναν αστυνομικό, όπως το χαρακτήρισε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ο Ράσα δεν τήρησε εντολή να σταματήσει και ότι έφερε όπλο. Αλλά αργότερα οι αστυνομικές αρχές τόνισαν ότι ο νεαρός άνδρας ήταν άοπλος.

Η δολοφονία πυροδότησε βίαιες διαμαρτυρίες χθες Τετάρτη στις οποίες τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί.

Κύμα οργής για δεύτερη μέρα

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στην Αλβανία για τον θάνατο του 25χρονου Klodian Rasha από αστυνομικό.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για άλλη μια μέρα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στην πλατεία «Skëndrebej» όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

Το κτίριο του υπουργείο προστάτευαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες διέλυσαν με ρίψη δακρυγόνων το πλήθος.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αυλώνα στην πλατεία Flag, ζητώντας δικαιοσύνη για την δολοφονία του 25χρονου.

Από τα βίντεο των αλβανικών μέσων ενημέρωσης φαίνεται η αστυνομία να ψεκάζει στην κυριολεξία με χημικά έναν διαδηλωτή στο πρόσωπο, ενώ φαίνεται πως έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι.

«Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών. Ένας μάρτυρας του Reuters είδε αστυνομικούς να κυνηγούν διαδηλωτές σε πλατείες των Τιράνων.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί η ίδια έκταση βίαιων επεισοδίων.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η αντίδραση του αστυνομικού ήταν παράλογη και ότι ενήργησε με υπερβολική χρήση βίας.

«Ο δράστης θα ερευνηθεί και θα δικαστεί από τις δικαστικές αρχές» δήλωσε ο Ράμα σε τηλεοπτική ομιλία.

«Σήμερα έθαψα τον γιο μου»

Τραγική φιγούρα ο πατέρα του ο οποίος ζητάει δικαιοσύνη, ζητώντας από το κράτος να κάνει το καθήκον του.

«Έθαψα τον γιο μου. Εύχομαι αυτό που μας συνέβη να μην συμβεί σε κανέναν άλλον. Το κράτος πρέπει να κάνει το καθήκον του. Ως λαός απαιτούμε δικαιοσύνη. Επιδιώκουμε να βρούμε ελπίδα στο νόμο. Όπως και ο γιος μου έτσι είστε και όλοι εσείς. Όσοι είναι γονείς, γνωρίζουν καλύτερα τον πόνο μου» είπε στους δημοσιογράφους προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Δεν υπηρετώ καμία πολιτική ιδέα, παρά μόνο την οικογένειά μου. Για την οικογένεια μου είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω για χάρη του γιου μου, τον οποίο έθαψα σήμερα. Ο δικαστής, το κράτος πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Ο ένοχος να πάει εκεί που του αξίζει» κατέληξε.

Ερωτήματα για την απενεργοποιημένη κάμερα

Πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει ο αστυνομικός δολοφόνος προκαλούν οι τελευταίες πληροφορίες που θέλουν την ενσωματωμένη στη στολή του κάμερα να ήταν απενεργοποιημένη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές περίπου 40 με 65 κάμερες αστυνομικών βρίσκονται εκτός λειτουργίας, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι αρχές, δεν έχουν επισκευαστεί επειδή έχει λήξει η σύμβαση με την προμηθευτική εταιρεία.

Οι συγκεκριμένες συσκευές πρωτοεντάχθηκαν στο σώμα με σκοπό την αποτροπή υποθέσεων διαφθοράς και χρήσης υπερβολικής βίας από τους αστυνομικούς.

Ο 31χρονος αξιωματικός έγινε μέλος της Κρατικής Αστυνομίας πριν από πέντε χρόνια και εντάχθηκε στη μονάδα των ειδικών δυνάμεων, γνωστή ως «Οι αετοί», πριν από ένα μήνα περίπου. Αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο την Πέμπτη όπου θα γίνουν γνωστές και οι κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, η αστυνομία δήλωσε πως «ο νεαρός προσπάθησε να ξεφύγει κρατώντας ένα αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο», ενώ εμφάνισε ως αποδεικτικό στοιχείο ένα πυροβόλο μετά από έρευνα στη γύρω περιοχή. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (ShCBA) ανέτρεψε τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, ενώ ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Rasha συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία.