ΣΧΟΛΙΟ: “…Για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας!”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Άρχισαν να καταφθάνουν στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο  ευχετήρια μηνύματα από οργανώσεις, φίλους και αναγνώστες μας για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος. Εν μέσω κορωναϊού, τα ΕΛ.ΤΑ. μοιραία διάγουν περίοδο ταμειακά δύσκολη. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, από το ένα μέρος και η πανδημία από το άλλο έχουν απομακρύνει τον κόσμο από τα ταχυδρομικά καταστήματα  και τον έχουν στρέψει στο λεγόμενο e mail.

Δεν είναι αυτό το μόνο πράγμα που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς  στην εποχή που ζούμε. Η πανδημία έχει μεταβάλει την κοινωνική, οικονομική και εκπαιδευτική ζωή  σε βαθμό που θα ήταν ασύλληπτος και προ διετίας, ακόμη. Τι «σπίτι» καθίσταται πλέον, και λόγω καραντίνας, το κέντρο της ζωής μας. Από το σπίτι εργασία, από το σπίτι μαθήματα, από το σπίτι τηλε- συσκέψεις, από το σπίτι πληρωμές λογαριασμών, από το σπίτι τηλε-εκκλησιασμός.

Εξάλλου, η απαγόρευση πολυάνθρωπων συναθροίσεων μέσα και έξω από το σπίτι, μας έχουν στερήσει την ευχαρίστηση των συναναστροφών και των επισκέψεων. Κυριακές, γιορτές και σχόλες  γίνανε χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Ένα email ή ένα τηλεφώνημα αντικαθιστούν την προσωπική επαφή, την χειραψία, το δώρο. Τα λουλούδια. Το ποτό. Το κέφι. Την συντροφικότητα. Με μια κουβέντα, η ζωή μας άλλαξε άρδην. (ολοκληρωτικά, ριζικά και εντελώς).

Παρέμειναν οι εξ αποστάσεως ευχές. Η έγνοια και η αγωνία που δεν μπορούν να «βολευτούν» με μια επίσκεψη στον άρρωστο, με μία αγκαλιά στον δυστυχούντα, με ένα χτύπημα στην πλάτη στον αποθαρρυμένο. Μα ούτε και τη χαρά, τη γιορτή και το πάντρεμα μπορούμε πια να βιώσουμε, να αισθανθούμε και να  ευφρανθούμε.  Αν δε οι τολμηρότεροι, το … τολμήσουν,  τους αναμένουν τσουχτερά πρόστιμα!

Αλήθεια, τι μας έφερε το 2020; Σκέπτομαι με πόση ευφροσύνη το υποδεχθήκαμε, αποχαιρετώντας το 2019 και εισερχόμενοι σε μία νέα δεκαετία! Αυτό το 20-20 είχε γεννήσει πολλές προσδοκίες. Και τι μας αφήνει; ΜΕΘ υπερπλήρεις, θανάτους και καραντίνα!

Και τώρα; Δεν υπάρχει ελπίδα; Αν υπάρχει ελπίδα, αυτή κρύβεται στα εμβόλια που ο άνθρωπος μπόρεσε σε χρόνο ρεκόρ να παρασκευάσει προκειμένου να ανακόψει το θανατερό ράλι του Κορωναϊού. Αλλά καθώς όλα τα “σωτήρια” αμφισβητούνται από τους καχύποπτους και εξυπναδιστές, έτσι και τα εμβόλια προκάλεσαν ένα κύμα αντίδρασης με εφ ευρήματα πως τάχα περιέχουν «τσιπς» για να μας ελέγχουν τη ζωή!

Θα ήταν φαιδρά τα “επιχειρήματα” εάν δεν αντιμετωπίζαμε τραγικές καταστάσεις διαπλανητικά.  Σοβαροί δημοσιογραφικοί οργανισμοί ανέλαβαν να  παρουσιάσουν την αλήθεια ως το μόνο ισχυρό  αντίδοτο στην ανευθυνότητα όσων προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους επισείοντες ανύπαρκτα δεινά που τάχα αναμένουν όσους εμβολιασθούν! Δηλαδή όλους μας!

Διότι πράγματι όλοι μας πρέπει να εμβολιαστούμε, όπως μας έλεγε η οικογενειακή ιατρός μας (Παν. Π)  ότι πρέπει να κάνουμε δίχως σκέψη, χωρίς  φόβο:  «θα εμβολιαστούμε όλοι για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας»! Δεν είναι πρωτοειπωμένο το σλόγκαν, επενεργεί, όμως , θέλουμε να  πιστεύουμε, ως ελιξίριο. (σ.σ. φάρμακο το οποίο υποτίθεται ότι θεραπεύει όλες τις ασθένειες).