ΑΠΟΨΗ: Ελλάδα, Τουρκία και οι διερευνητικές επαφές

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η αιφνίδια απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στις 25 Ιανουαρίου 2021, δημιουργεί περισσότερη απορία και ανησυχία παρά αισιοδοξία για την έκβασή τους. Έτσι όπως στήθηκε το σκηνικό, με τις τηλεδιασκέψεις του Ταγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους ηγέτες, την “εν κενώ” πρόσκληση που απεύθυνε δυο μέρες αργότερα ο Μεσούτ Νταβούσογλου για επανέναρξη των διερευνητικών (61η συνάντηση) η αποστροφή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πορτογαλία προς την Τουρκία «να μην παίζουμε τις κουμπάρες» και η επακολουθήσασα μετά από λίγες ώρες ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι δέχθηκε επίσημη πρόταση από την Άγκυρα και ότι συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν οι διακοπείσες το 2016 διερευνητικές συνομιλίες, και, μάλιστα, εν μέσω Πανδημίας, προκάλεσαν σύγχυση στους Έλληνες.

Η σύγχυση επιτείνεται καθώς οι διερευνητικές ξεκινούν χωρίς ατζέντα! Ή τουλάχιστον, δεν ανακοινώθηκε καμία ατζέντα. Κι όμως, από τη μία μεριά το γεγονός ότι οι διακοπείσες συνομιλίες του 2016 είχαν καταλάβει έκταση 5.000 σελίδων και, από την άλλη, το δεδομένο ότι οι διερευνητικές ξεκινούν χωρίς ατζέντα την ώρα που ο Ταγίτ Ερντοφγάν δήλωνε στην ‘Αγκυρα «ανοικτός» να συζητήσει ΟΛΑ τα θέματα με την Ελλάδα, αγνοώντας την επισήμανση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι το ΜΟΝΟ θέμα που υπάρχει είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προσδίδουν χαρακτήρα θρίλερ στο όλο εγχείρημα.

Εντύπωση προκάλεσε η ταχύτητα με την οποία ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο έσπευσε να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας καίτοι, όπως παραδέχθηκε, «η Ε.Ε. δεν έχει ενημερωθεί επισήμως».  Τόνισε, ωστόσο,  ότι είναι κάτι το οποίο αναμένει, καθώς «ζητήματα που ερεθίζουν» τις σχέσεις της Τουρκίας με οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ένωσης «αποτελούν ερεθιστικά ζητήματα για ολόκληρη την Ε.Ε.».

Δεν μένει καμιά αμφιβολία σε κάθε καλοπροαίρετο, ότι το  σκηνικό στήθηκε τα τελευταία 24ωρα από την Άγκυρα, με τη συνεργεία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και με ενδεχόμενη διαμεσολάβηση της Άγγελα Μέρκελ,  με προφανή στόχο να αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις της Ε.Ε. για την αντιευρωπαϊκή και αντίθετη με Δίκαιο της θάλασσας δράση της τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.  Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επιβεβαιωθείσα από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες στις 21 1ανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Ζοσέπ Μπορέλ. Τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη…

Η Ομογένεια παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, παρά και τα προβλήματα που βιώνει με την Πανδημία. Το βλέμμα της είναι στραμμένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και στο Κυπριακό, έχοντας καταγράψει ήδη μία βαθιά απογοήτευση από την εξέλιξη των Πρεσπών και του Μακεδονικού,  και δεν θέλει να βιώσει άλλη μία τέτοια  «περήφανη νίκη», αλά ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ακόμη εθνικό μας θέμα.