ΓΝΩΜΗ: Τα δύο πρόσωπα του Ιανού και η ομογένεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δύο διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους εκδηλώσεις, με κοινό παρονομαστή την Ομογένεια,  έρχονται να επιβεβαιώσουν, για μία ακόμη φορά, τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τα Απόδημα τέκνα της.

Η πρώτη εκδήλωση: Ο Διεθνής Παιδικός – Νεανικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής «κοντά ή μακριά ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι ΕΝΑ», που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, πριν νομοθετικά μεταλλαχθεί στο …σύμπλεγμα  Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας-Απόδημου Ελληνισμού». (σ.σ. Σύμπλεγμα: ενιαίο σύνολο ετερόκλητων στοιχείων συνδεομένων μεταξύ τους).

Στο Διαγωνισμό, που διοργανώθηκε εντός του 2020, υποβλήθηκαν συνολικά 3.520 έργα από 30 χώρες.  Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες νεανικές ελληνοπρεπείς καρδιές, για μέρες , μήνες,  χτυπούσαν σε ζωηρούς ρυθμούς δημιουργίας,  με αντικείμενο την Ελλάδα!

Και η δεύτερη εκδήλωση, αυτή τη φορά από την Αυστραλία, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Κολλεγίου «ΝΕΣΤΟΡΑΣ» της Μελβούρνης, έστειλαν το δικό τους μουσικό μήνυμα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη «μητέρα – πατρίδα». Στην Ελλάδα που δίνει τη μάχη της ενάντια στην πανδημία COVID-19, επιλέγοντας το τραγούδι «Υπομονή» μέχρι  «ο ουρανός να γίνει πιο γαλανός».

Τόσο η επαινετή πρωτοβουλία του Γ.Γ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, όσο και η συγκινητική παράσταση του κολλεγίου,  αν αντιπαρατεθούν με την άποψη που έχει ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης για την Ομογένεια και τα «εθνικιστικά ακροδεξιά δίκτυα» της  -όπως τα αποκάλεσε μέσα στη Βουλή-  αποτελούν τα δύο πρόσωπα του Ιανού (Janus bifrons). Το ένα κοιτάζει μπροστά ξανοίγοντας το μεγαλείο του Οικουμενικού Ελληνισμού. Και το άλλο, κοιτάζει πίσω,  στα σκοτάδια του πολιτικού αμοραλισμού.

Η …πολάκιος αυτή αντίληψη περί ομογένειας, απηχεί τη γνωστή (στην πιο λαϊκίστικη έκφανσή της) άποψη που έχει εν γένει ο χώρος της Αριστεράς για τους Απόδημους Έλληνες. Την συναντάς παντού όπου και για όποιον λόγο διαλέγεσαι με αριστερούς στην ιδεολογία και στο φρόνημα. Στα Πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, στα Πολιτικά γραφεία, στο χώρο του Πολιτισμού και του Πνεύματος. Είναι η ίδια αριστερή αντίληψη που επέβαλε (κακώς) στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τους επαχθείς όρους και τις άδικες προϋποθέσεις που αποκλείουν το 70% των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων, από τη διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.  Και που στέρησε το 100% των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού από την επιστολική ψήφο! Αυτήν τη σύγχρονη μορφή ψήφου,  που εν τη αγνοία του Νόμου, ο κ. Πολάκης νόμισε ότι θεσμοθετήθηκε ως τρόπος ψηφοφορίας από το εξωτερικό…

Είναι η ίδια αντίληψη που οδήγησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας αναπόδεικτα ότι έγινε νοθεία με τις επιστολικές ψήφους! ‘Ύψιστε Θεέ! Ο Τραμπ, υιοθετεί τα συνθήματα της Αριστεράς!!! Και ο Πολάκης την ρητορική του Τραμπ!!! <<… να για ετοιμάσετε τις επόμενες εκλογές με τη φιλοδοξία ότι κινητοποιώντας τα εθνικιστικά ακροδεξιά δίκτυα της Ομογένειας θα μπορέσετε να πετύχετε μία διαφορά επιστολικών ψήφων που θα επιτρέψει είτε την οριακή σας νίκη είτε όχι, τη συντηριτική σας ήττα>>!..

Αυτήν την αντίληψη της Αριστεράς, όπως και την διχαστική πρακτική του Τραμπ, η Ομογένεια τις καταδικάζει καθώς ούτε τα πιστεύω της αντιπροσωπεύουν ούτε την ιστορία της τιμούν. Γι αυτό και θα πρέπει περισσότερο προσεκτικοί να είναι όσοι αναφέρονται στον Απόδημο Ελληνισμό.  Η αρετή των ομογενών, η εργατικότης, η φιλονομία και η καλή τους προαίρεση, τους ανέβασαν στην κορυφή των σημερινών τους κατακτήσεων όπου κι αν ευρίσκονται. Από το ύψος αυτό, αντιλαμβάνονται και την αποστολή τους να είναι φύλακας και προβολέας πραγμάτων και ιδεών που συνθέτουν και εκφράζουν τον διαχρονικό ελληνικό Πολιτισμό.

Τον Πολιτισμό που αναδύεται μέσα και από τις δύο προαναφερθείσες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες απεικονίζουν το ένα, το καλό πρόσωπο του Ιανού. Αυτό που σε πείσμα των διαφόρων καλοθελητών,  διατηρεί άσβεστους τους δεσμούς της Ομογένειας με τη γενέτειρα. Και που προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον του Οικουμενικού Ελληνισμού.