Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ, στο 90% η κάλυψη στην Αττική

Εντείνεται η πίεση της πανδημίας του κοροναϊού στα νοσοκομεία της Αττικής.

Τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά στην Ελλάδα αφού μπορεί να έπεσαν κάτω από τα 2.000, ωστόσο ο αριθμός των 1.913 μολύνσεων είναι τρομακτικός.

Όπως κάθε μέρα, έτσι και χθες τη θλιβερή πρωτιά συγκεντρώνει η Αττική, η οποία έχει τα μισά κρούσματα εκ του συνόλου της χώρας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δείχνει να έχει κλειδώσει η παράταση του καθολικού lockdown, για μια ή ακόμα και για δύο εβδομάδες. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με… νούμερα που προκαλούν πονοκέφαλο.

Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει 869 μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη… 200! Την ίδια στιγμή, μια… ανάσα από τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων βρίσκεται η Αχαΐα με 98 κρούσματα.

«Τα νούμερα είναι άσχημα και δεν αφήνουν καμία χαραμάδα ότι μπορεί να ανοίξει κάτι το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την επιδημία από το υπουργείο Υγείας, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», κ. Αναστασία Κοτανίδου, η οποία παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μείνουν λίγο ακόμη μέσα τηρώντας τα μέτρα. Τα στοιχεία από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ οδηγούν στην παράταση του lockdown, τουλάχιστον για μία, ενδεχομένως και για δύο, εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, «καμπανάκι» για την πίεση στο σύστημα υγείας της έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας καθώς όπως είπε η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει το 90%.

Ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική, λέγοντας πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι αυξημένες. Ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ, τόνισε πως έχουν 90% πληρότητα στην Αττική, αφού είναι γεμάτες οι 253 από 262!

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισηγηθεί την Παρασκευή στην Κυβέρνηση την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα καθώς η παράταση του lockdown που έχουμε τώρα από μόνη της δεν φαίνεται να επαρκεί.

Άλλωστε το στίγμα το έδωσε χθες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στάθηκε στην εικόνα της Αττικής αναφέροντας πως τα τελευταία δεδομένα δεν επιτρέπουν άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου.

«Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την παράταση στο lockdown.