«Συναγερμός» για την επιδημιολογική εικόνα-Παράταση του lockdown

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου προανήγγειλε επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός, όταν χθες σε δηλώσεις του ζήτησε από τους πολίτες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή, μετά και την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ωστόσο οι αριθμοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως χθες περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του lockdown, η Αττική είχε 553 κρούσματα, δηλαδή σταθερά περίπου τα μισά κρούσματα του συνόλου της χώρας. Μάλιστα, ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τη Δευτέρα, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες, αφού πρόκειται για αποτελέσματα τεστ που διενεργήθηκαν Κυριακή, όταν τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Την ίδια στιγμή, και ο αριθμός των 406 διασωληνωμένων με επιπλοκές της λοίμωξης covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παρέπεμψε χθες στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όταν στο ΕΣΥ βρίσκονταν και πάλι 407 διασωληνωμένοι και η χώρα έμπαινε σε σύντομο, αυστηρό lockdown για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές (όπως και έγινε στις 11 Ιανουαρίου).

Παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου

Τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλωστε δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Ο Φεβρουάριος είχε προετοιμάσει το έδαφος για το ρεκόρ Δευτέρας με 1.176 νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους πάνω από το φράγμα των 400 για την πρώτη ημέρα του Μαρτίου.

Παράλληλα, αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι βλέπουν τις εστίες να πολλαπλασιάζονται και ετοιμάζονται για νέες εντάξεις στο καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου για περιφερειακές ενότητες.

Έτσι, τη νέα παράταση του lockdown στην Αττική έως και την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός.

Για κρίσιμο 15ημερο έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ και σημείωσε ότι μπορεί να χρειαστεί παράταση μια εβδομάδα το lockdown.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα άφησε από την πλευρά του και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 χαρακτήρισε «δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε».

Με το βλέμμα στο… λιανεμπόριο

Όλα δείχνουν ότι στόχος της κυβέρνησης για την παράταση του lockdown είναι αφενός να δώσει ανάσα στο σύστημα υγείας, αφετέρου να «σηκώσει ρολά» στο λιανεμπόριο μετά τα μέσα του μήνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ήδη έτοιμο προς χρήση ο νέος 5ψήφιος αριθμός (13032) που θα δέχεται την αποστολή SMS μόνο για τα ψώνια στα καταστήματα.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν μόνο ένα μήνυμα την ημέρα στο νέο πενταψήφιο με τη λέξη μετακίνηση και το ονοματεπώνυμο ώστε να επισκεφθούν εμπορικά καταστήματα.

Κατά τις πληροφορίες, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους έως τρεις ώρες για τα ψώνια τους, ενώ δεν θα γίνεται αποδεκτή η αποστολή δεύτερου SMS στο 13032.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, το εμπόριο αναμένεται να ανοίξει χωρίς click away, αλλά και click in shop, αλλά με συγκεκριμένο αριθμό πελατών αναλόγως τα τετραγωνικά μέτρα του εκάστοτε καταστήματος.

Ωστόσο, σε αυτό το νέο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση, μαζί με τους επιστήμονες, έχουν πέσει στο τραπέζι ακόμα πιο αυστηρά μέτρα κατά την παραμονή των πελατών στα καταστήματα.

Ένα από αυτά τα μέτρα ενδέχεται να είναι η διπλή μάσκα, ή η διεύρυνση του ωραρίου.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, φαίνεται πως αυτή τη φορά ειδικοί και κυβέρνηση τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των Λυκείων και συγκεκριμένα να γίνουν δια ζώσης μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η επιδημιολογική κατάσταση

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95.7% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.