Τα επιδημιολογικά στοιχεία -Τι λένε οι ειδικοί

Αθήνα.– Σε μια πρώτη διαδικτυακή συνάντησή τους το απόγευμα της Τρίτης (3/3), οι επιδημιολόγοι διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα της Αττικής δεν είναι τελικά το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει η χώρα. Εστίες διασποράς έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός το οποίο δημιουργεί την ανάγκη ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας, τον οποίο θα κληθούν να βρουν σήμερα στη νέα κρίσιμη συνεδρίασή τους.

Η ανησυχία εστιάζεται, όχι μόνο στην Αττική, όπου το Σύστημα Υγείας πιέζεται προοδευτικά από την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, και η οποία κρατά σε εγρήγορση τις υγειονομικές αρχές, αλλά και σε άλλες περιοχές του χάρτη.

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη, 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού (σε 61 χιλιάδες τεστ) και 23 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 422, από 406 την προηγούμενη ημέρα.

“Η διασπορά είναι πλέον γενικευμένη σε όλη την Ελλάδα”, τονίζουν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που μίλησαν στο iatropedia.gr. Αυτό, όπως λένε, εγκυμονεί τον κίνδυνο σε λίγο καιρό να μην υπάρχει περιοχή, που να μπορεί να υποστηρίξει τις άλλες σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης.

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει, ότι εάν υπάρξει επιβάρυνση με εισαγωγές και νοσηλείες στην Περιφέρεια, η Αθήνα με γεμάτα νοσοκομεία, δεν θα μπορεί να διαθέσει κλίνες και προσωπικό για την περίθαλψη ασθενών με Covid στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, σε μεγάλη άνοδο του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα και επιβάρυνση στο υγειονομικό σύστημα βρίσκονται, εκτός από την Αττική: η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά.

Πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε τις περιοχές, στα σχετικά διαγράμματα του ΕΟΔΥ:

4ο κύμα κορονοϊού λόγω των μεταλλάξεων βλέπουν στην Ευρώπη

Όσο τα εμβόλια έρχονται με το “σταγονόμετρο” και οι εμβολιασμοί αδυνατούν να φέρουν γρήγορα την πολυπόθητη θωράκιση στον πληθυσμό, η αναγκαιότητα να περιοριστεί ο ιός με μη φαρμακευτικά μέτρα είναι επιτακτική.

Η επικράτηση του βρετανικού πιο “επιθετικού” στελέχους σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, απαιτεί “άμυνα” για τους επόμενους 2 με 3 μήνες, λένε οι ειδικοί. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες κάνουν λόγο για 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο φέρνουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Το πρόβλημα, λένε οι επιδημιολόγοι, είναι περισσότερο πολιτικό παρά επιστημονικό. Αν δεν υπήρχαν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία το “όσο πιο κλειστά τόσο πιο καλά” των ειδικών, θα είχε λύσει το πρόβλημα του κορονοϊού μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.

Η κόπωση και πίεση της κοινωνίας για λύσεις, όμως, αναγκάζουν την κυβέρνηση να εφεύρει νέους τρόπους, που για μία ακόμη φορά αναμένεται να είναι επίπονοι.

Απέδωσε ή δεν απέδωσε το τετράμηνο “χαλαρό” lockdown;

Πολλοί επιστήμονες εκφράστηκαν δημόσια τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας λόγο για “μειωμένης απόδοσης χαλαρό lockdown”, το οποίο δεν τηρήθηκε από τους πολίτες και δεν απέφερε τα αναμενόμενα.

Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι με την άποψη αυτή. Μια άλλη μερίδα των επιστημόνων θεωρεί ότι αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα αυτά και με το αγγλικό στέλεχος σε διασπορά, θα είχαμε γίνει εδώ και καιρό… Πορτογαλία.

Στην Αττική, λένε οι ίδιοι, συγκριτικά με τον πληθυσμό της υπάρχει μια σταθερότητα στα ημερήσια κρούσματα. Το γεγονός ότι αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -κατά μέσο όρο στα 800- έχει φέρει μια σταθερά αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, η οποία όμως, δεν αιφνιδιάζει και είναι διαχειρίσιμη.

Να σημειωθεί ότι 800 ημερήσια κρούσματα κατέγραφε στα τέλη Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, με σύστημα Υγείας πολύ μικρότερης δυναμικότητας από αυτό της Αθήνας.

Με συνεχείς νέες παρεμβάσεις και αναπροσαρμογές στα νοσοκομεία -κάποιες από τις οποίες θα ανακοινωθούν και σήμερα το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια- το ΕΣΥ στην Αττική θα μπορούσε να ξεπεράσει τον “σκόπελο” του τρίτου κύματος και να αντέξει τη δοκιμασία, υποστηρίζουν λοιμωξιολόγοι.

Όμως, στην εξίσωση προστέθηκε από εχθές η επιδημιολογική επιβάρυνση στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας κι αυτή είναι που αλλάζει τα δεδομένα.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει, για παράδειγμα, για τη Θεσσαλονίκη, που χθες κατέγραψε περισσότερα από 300 νέα κρούσματα, την Πάτρα με 112 και τη Λάρισα με 90.

Στην Πάτρα, μάλιστα, η πίεση στις ΜΕΘ αρχίζει να γίνεται πλέον ασφυκτική, καθώς η πληρότητα αγγίζει πλέον το 70 με 80%. Έτσι, οι λύσεις σε επίπεδο Επικράτειας κρίνονται πλέον επιβεβλημένες.

“Είχαμε μια έγκαιρη και σωστή απόφαση για το lockdown στην Αττική, που δούλεψε ικανοποιητικά, όμως, η απόφαση αυτή αφορούσε στη μισή Ελλάδα και περάσαμε μια τρομερή ταλαιπωρία, γιατί δεν το κάνουμε σωστά. Όπως το κάναμε πέρυσι, οριζόντια σε όλη τη χώρα”, λέει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο iatropedia.gr.

Πηγή: iatropedia.gr.