Επενδύσεις 1,5 δις. για 12 νέα εργοστάσια και 17 ερευνητικά κέντρα από τις φαρμακευτικές στην Ελλάδα

Ανάδειξη της Ελλάδας σε hub της Ευρώπης για την παραγωγή φαρμάκων επιδιώκει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), με επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ ως το 2024. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι επενδύσεις των ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών στη χώρα υπολογίζονται περί το 1,5 δις. ευρώ.

Στις ελληνικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν με ίδια κεφάλαια, αλλά και κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, περιλαμβάνεται η δημιουργία 12 νέων παραγωγικών μονάδων με στόχο τα εργοστάσια παραγωγής να φτάσουν τα 52, αλλά και τη δημιουργία 17 νέων ερευνητικών τμημάτων που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση των επιπτώσεων του brain drain με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης.

Το πεδίο που θα επιλέξει κάθε εταιρία να ενισχύσει την παραγωγική ή ερευνητική της δυνατότητα εξαρτάται από τους τομείς όπου ήδη δραστηριοποιείται, ακολουθώντας παράλληλα και τις νέες τάσεις της βιοτεχνολογίας ή της οριακής καινοτομίας.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ.κ. Θεόδωρος Τρύφων και Δημήτρης Δέμος, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου για το αναπτυξιακό clawback, που προβλέπει τον συμψηφισμό επενδύσεων με τις υποχρεωτικές επιστροφές του clawback από τη φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο επενδυτικός σχεδιασμός της πενταετίας 2019-2014 προβλέπει επενδύσεις από ελληνικές φαρμακευτικές για παραγωγή φαρμάκων ύψους 485 εκατ. ευρώ και επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης άλλων 347 εκατ. ευρώ, καθώς και συνολικές επενδύσεις από πολυεθνικές φαρμακευτικές, ύψους 620 εκατ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, το σύνολο των επενδύσεων υπολογίζεται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ, με τα επενδυτικά πλάνα να εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, συνολικά.

Ως το τέλος του μηνός, οι φαρμακευτικές υποβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στη Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρύφων, η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση με 30 φαρμακευτικές να διαθέτουν 40 εργοστάσια παραγωγής και σημαντικά ερευνητικά κέντρα. Οι εταιρίες αυτές στερήθηκαν την τελευταία δεκαετία επενδύσεις άνω των 5 δις. ευρώ εξαιτίας του clawback, που από 13% κατά την πρώτη εφαρμογή του, έφτασε το 40% των πωλήσεων των εταιριών.

Με την απόφαση συμψηφισμού με τις επενδύσεις, απελευθερώνεται η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και μπαίνει η βάση για προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Ταυτόχρονα πρόκειται για τομέα με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς η χώρα χρειάζεται να ανακάμψει γρήγορα μετά και τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Στις επενδύσεις περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός νέων μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων με στόχο να αυξηθεί δραστικά η δυνατότητα των ογκολογικών ασθενών να παίρνουν εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στις επενδύσεις των πολυεθνικών φαρμακευτικών Boehringer Ingelheim με την παραγωγή καινοτόμων αντιδιαβητικών φαρμάκων στο εργοστάσιο στο Κορωπί, τη δημιουργία του hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και την Ακαδημία Κλινικών Μελετών από την Bayer, επισημαίνοντας ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο και για άλλες διεθνείς φαρμακευτικές να έρθουν στη χώρα να επενδύσουν.

Ελλειψη αγαθών

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημ. Δέμος υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε την έλλειψη βασικών αγαθών που δεν παράγονται πλέον στην Ευρώπη. Εξήγησε ότι με την απώλεια πατέντας των φαρμάκων, οι προμήθειες για λόγους δημοσιονομικούς, στόχευαν στη φθηνότερη τιμή, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες η παραγωγή πρώτων υλών και γενοσήμων φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις, κρίσιμων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε ΜΕΘ και βασικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων όπως μάσκες, γάζες κλπ. «Η Ευρώπη έφτασε να παράγει καινοτόμα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, όμως όταν έκλεισαν τα σύνορα λόγω πανδημίας, παρουσιάστηκαν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, όπως αναισθησιολογικά, για να δεχθεί ο ασθενής τον αναπνευστήρα…», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις επενδύσεις στη χώρα μας, σημείωσε ότι αν είχε ενισχυθεί η τοπική παραγωγή φαρμάκων την προηγούμενη 10ετία θα μιλούσαμε σήμερα «για το ελληνικό εμβόλιο και μονοκλωνικό αντίσωμα», αφού 8 στα 10 μεγαλύτερα «μυαλά» στη βιοτεχνολογία, είναι Έλληνες.

Χαιρετισμό στην συνέντευξη απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας την αναπτυξιακή δυναμική των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Από την πλευρά της ΠΕΦ, η γενική διευθύντρια Φαίη Κοσμοπούλου, παρουσίασε τα επενδυτικά πλάνα των ελληνικών φαρμακευτικών που είναι διαθέσιμα προς δημοσιοποίηση ως εξής:

  • Adelco επεκτείνει την παραγωγή και προχώρησε σε ανανέωση του εξοπλισμού του εργοστασίου της στο Μοσχάτο
  • Βennett, προχωρεί σε επενδύσεις για νέο εργοστάσιο 24.000 τ.μ. και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στη Μεταμόρφωση
  • Vianex επεκτείνει το πρώτο και τρίτο εργοστάσιό της με νέους εξοπλισμούς και δημιουργία εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα
  • Βιόκοσμος η πρώτη εταιρία ραδιοφαρμάκων στη χώρα, προχωρεί σε αδειοδότηση νέων κλινικών μελετών, επέκταση των εγκαταστάσεων στη Χαλκιδική και της διανομής της σε Κύπρο και Βαλκάνια.
  • Boehringer Ingelheim μοναδική οικογενειακή πολυεθνική που παράγει καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα από το 1975 προβλέπει νέα επέκταση του εργοστασίου στο Κορωπί στο πλαίσιο του επενδυτικού της σχεδίου για το 2020 – 2025.
  • DEMO Υλοποιεί επενδυτικό πλάνο να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της στην 5ετία με επέκταση του εργοστασίου στο Κρυονέρι και τη δημιουργία 4 νέων εργοστασίων φαρμάκων και πρώτων υλών στην Τρίπολη και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και την ίδρυση κέντρου Βιοτεχνολογίας στην Αθήνα.
  • ELPEN Διατηρεί ένα από τα 10 σημαντικότερα ερευνητικά – πειραματικά κέντρα της Ευρώπης στο Πικέρμι. Οι επενδύσεις αφορούν επέκταση της ερευνητικής δραστηριότητας με νέο κέντρο έρευνας στα Σπάτα, αλλά και νέα εργοστάσια στην Κερατέα και στο Κορωπί για φάρμακα πνευμονολογικά, ογκολογικά και οριακής καινοτομίας και επέκταση της παραγωγής στο εργοστάσιο στο Πικέρμι.
  • IASIS προβλέπεται η επένδυση σε οικόπεδο 45.000 τ.μ. στο Κορωπί και η ανάπτυξη μονάδας R&D.
  • Opus Materia, προβλέπει επέκταση παραγωγής σε ογκολογικά φάρμακα η ανάπτυξη πλατφόρμας για βιοτεχνολογικά, διατροφή και νεφρολογικά φάρμακα.
  • PHARMATHEN – οι επενδύσεις στοχεύον στις εξαγωγές με αιχμή νέων καινοτόμων ενέσιμων φαρμάκων βραδείας αποδέσμευσης στη μονάδα παραγωγής στις Σάπες Ροδόπης.
  • PHARMAZAC προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου 10.000 τ.μ. στο βιομηχανικό πάρκο Κερατέας και εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία.
  • RAFARM με 45 χρόνια ηγετική θέση στα στείρα οφθαλμικά ενέσιμα στην Ευρώπη ήταν η 1η με πιστοποίηση FDA. Τώρα δημιουργεί νέο ερευνητικό κέντρο υψηλής προστιθέμενης αξίας 2.500 τ.μ. στην Παιανία και με νέα πιστοποίηση του FDA.
  • SYN INNOVATION προβλέπει νέα παραγωγική μονάδα ραδοφαρμάκων στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας.

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι ακολουθούν με νέες προτάσεις μεταξύ άλλων , σύμφωνα με τον κ. Τρύφων οι φαρμακευτικές Anfarm, Uni-Pharma, Galenica, Help, Lavipharm, Rontis και Winmedica κλπ.

Πηγή:in.gr