Χορός των Ρίχτερ στην Ελασσόνα- Ανησυχούν οι σεισμολόγοι

Ο «χορός» των Ρίχτερ στην Ελασσόνα έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους όλων των γύρω περιοχών που παραμένουν εκτός των σπιτιών τους και διαμένουν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε σκηνές που έχουν στηθεί σε τοπικά γήπεδα, κυρίως στην περιοχή Δαμάσι.

Ακόμη και στην Λάρισα αρκετοί κάτοικοι ανησυχούν από τους συνεχόμενους μετασεισμούς και γι’ αυτό αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι έναν νέο μεγάλο σεισμό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για όσους διέμεναν σε σκηνές για δεύτερη νύχτα ήταν η αγωνία των δυνατών μετασεισμών, που συνέχισαν να σημειώνονται στην περιοχή με αυτόν των 5,9 ρίχτερ, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης.

Η στιγμή του σεισμού

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Μετά τον χθεσινό νέο σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα, ενώ ακολούθησαν τουλάχιστον 10 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι εντάσεως 5,1 Ρίχτερ.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας και τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μετασεισμό, υποστήριξε ο κ. Λέκκας και εξήγησε πως είναι ένας σεισμός που προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ζώνης που ενεργοποιήθηκε. Είναι ένα νέο ρήγμα που έδωσε το σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο.

Όπως είπε, ο μεγάλος μετασεισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Η περιοχή θα χαρτογραφηθεί ώστε να εντοπιστεί και να μελετηθεί το ρήγμα.

«Έχουμε μια ανακατανομή δυνάμεων στο εσωτερικό της γης», είπε ο κ. Λέκκας.

Ακόμα δήλωσε καθησυχαστικά πως η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται προς τα βορειοδυτικά, σε περιοχή ορεινή χωρίς μεγάλους οικισμούς.

Σύστησε στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους το βράδυ και δήλωσε πως η εκτίμηση για τον σεισμό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» προειδοποίηση για μια δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας.

«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό. 

Εντούτοις, υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, π.χ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε καλά, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός σπιτιού του».

Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρός μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις». 

Πρόσθεσε δε ότι όταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής ερευνών Αθάνασιος Γκανάς μιλώντας στο protothema.gr τόνισε ότι ο σεισμός της Τετάρτης με μέγεθος 6 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως έδειχναν τα αρχικά στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο δυτικά από το Δαμάσι.

«Όσον αφορά τα 5,9 Ρίχτερ που είχαμε χθες το βράδυ ήταν ένας νέος σεισμός που εκδηλώθηκε βορειότερα από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Τετάρτης.

Αυτό που διαπιστώνουμε από τα στοιχεία που πήραμε από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων είναι ότι ο σεισμός της Τετάρτης δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως αρχικά έδειχναν τα πρώτα στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα που είναι πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο του Δαμασίου. 

Και αυτό το ρήγμα έχει μήκος 15 χιλιόμετρα με κλίση προς βορρά. Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο προέκυψε από ανάλυση δεδομένων GPS είναι ότι ο γεωδαιτικός σταθμός GPS του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Κλοκωτό Τρικάλων, στον οικίσκο του Σεισμολογικού Σταθμού «Θεσσαλία», μετακινήθηκε 4 εκατοστά νοτιοδυτικά. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης». 

Στον νέο σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr τόνισε: «Ήταν ένας νέος σεισμός , είναι προέκταση του προηγούμενου ρήγματος προς την Ελασσόνα και συγκεκριμένα στο Κεφαλόβρυσο. Μιλάμε για ένα νέο ρήγμα και μια καινούργια κατάσταση, το οποίο επιδείνωσε τις ίδιες υπάρχουσες ζημιές δηλαδή έπεσαν κάποια σπίτια τα οποία ήταν χαρακτηρισμένα κόκκινα και δεν μπορούσαν να κατοικηθούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα στο Μεσοχώρι , στη Μαγούλα και στο Αμούρι δεν υπάρχει ρεύμα και η ΔΕΗ επιχειρεί να το φτιάξει. Υπάρχει μια έντονη αγωνία του κόσμου, μια αναστάτωση γιατί για δεύτερο βράδυ ο κόσμος κοιμήθηκε σε σκηνές, φιλικά σπίτια και ξενοδοχεία. Υπάρχουν άτομα που κοιμήθηκαν έξω διότι δεν ήθελαν να μπουν στις σκηνές και τους πήγαμε σόμπες και υπνόσακους για να περάσουν τις νύχτες τους έξω από τα σπίτια τους. Μέχρι χθες είχαν γίνει 294 αυτοψίες στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στο Ζάρκο, στη Μαγούλα, στο Τύρναβο , στη Ραχούλα, Μάνδρα και Αμυγδαλέα από τις οποίες προέκυψαν ότι 176 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα ενώ τα 88 κατοικήσιμα . Σήμερα πρόκειται να έρθει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και άλλοι πενήντα μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών». 

Ευρεία σύσκεψη σήμερα για την διαχείριση της κατάστασης

Συναγερμός σήμανε εκ νέου στην  Πολιτική Προστασία και σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Την ίδια ώρα, σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στέλνει εσπευσμένα στην περιοχή της Ελασσόνας τον γ.γ. Β. Παπαγεωργίου προκειμένου να είναι παρών στην σύσκεψη. Η Πολιτική Προστασία έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν ζημιές

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

Πηγή:in.gr