Διερευνητικές επαφές: Σήμερα στην Αθήνα ο νέος γύρος

ήμερα στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. Η προκλητική τουρκική ΝΟΤΑ λίγο πριν τον νέο γύρο συζητήσεων.

Έφτασε η ημέρα για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Άγκυρα ωστόσο μόλις μία ημέρα πριν να φροντίζει να διατηρεί την ένταση και με μια προκλητική ρηματική διακοίνωση.

Ο νέος γύρος συνομιλιών πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, με την ελληνική πλευρά να μην έχει ανακοινώσει για λόγους ασφαλείας τον τόπο της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών αλλά και το μέρος όπου θα καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπεία.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η μη συμμετοχή στην τουρκική αντιπροσωπεία του Ιμπραχίμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν συμμετείχε στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης προσδίδοντάς τους αυξημένο πολιτικό συμβολισμό. Επομένως, η μη συμμετοχή υποβαθμίζει τη σημασία των συζητήσεων.

Στις σημερινές διερευνητικές ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Την Τετάρτη θα λάβουν χώρα διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ονάλ και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου.

Το πλαίσιο των συνομιλιών

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές είναι συζητήσεις και όχι συνομιλίες. Κατά συνέπεια, δεν είναι δεσμευτικές για καμία πλευρά. Η ατζέντα των συζητήσεων αυτών είναι «γκρίζα». Κατά την ελληνική πλευρά συζητιέται μόνο η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Κατά την τουρκική, μπαίνουν και άλλα θέματα, όπως ο εναέριος χώρος και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Στην ουσία, η… διαφωνία για το τι ακριβώς συζητιέται, αντανακλά την πάγια αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταξύ τους υπάρχει μία ή πολλές.

Στον «πολιτικό διάλογο» της Τετάρτης είναι βέβαιο ότι η τουρκική θα θέσει τα ζητήματα των Τούρκων και Κούρδων αντιφρονούντων, με έμφαση στους γκιουλενιστές που φέρονται να είχαν συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας λίγο πριν τις διερευνητικές

Μία ημέρα πριν από τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα, η Άγκυρα φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα με ρηματική διακοίνωση, στη χώρα μας το Ισραήλ και την ΕΕ, αναφέροντας ότι πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της για έργα που αφορούν περιοχές που εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της.

Το θέμα για το οποίο εγείρει ενστάσεις η Τουρκία αφορά υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικών συστημάτων στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας περνά μέσα από την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αφορμή αυτό το έργο η Τουρκία διαμαρτύρεται αλλά και φτιάχνει κλίμα για τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο 62ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών λαμβάνει χώρα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου και το οποίο θα συζητήσει της ευρωτουρκικές σχέσεις.

Πάντως αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου την Κυριακή, το Βερολίνο δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να οδηγηθεί σε ρήξη με την Άγκυρα. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt που έκανε λόγο για διαπραγμάτευση του Βερολίνου με την Άγκυρα ερήμην της Αθήνας, ανέφερε ότι: «Η συμφωνία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας.

Η κεντρική ιδέα της είναι να εγγυηθεί στους πρόσφυγες στην Τουρκία κατάλληλη προστασία και να δημιουργηθούν εκεί προοπτικές ζωής ώστε να μην έχουν αφορμή να μεταναστεύουν παράνομα στην ΕΕ. Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης έχει νόημα η συνέχιση αυτής της και για τις δύο πλευρές πραγματικά σημαντικής συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, «είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα κράτη- μέλη και σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία».

Πηγή:newpost.gr