Αλλάζουν τα καθιερωμένα στην προώθηση θεμάτων της ομογένειας

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ελληνοαμερικανική Οργάνωση Hellenic Congress of America, (HECA) ανακοίνωσε την απόφασή της να πραγματοποιήσει στην Αθήνα, το Φθινόπωρο,  Επιστημονικό Συνέδριο με συμμετοχή αντιπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, έθεσε και την ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν σήμερα την Ομογένεια και τα οποία θα συζητηθούν στο επικείμενο συνέδριο. Με την πρακτική αυτή που εγκαινιάζει  το Hellenic Congress of America, αλλάζουν τα μέχρι σήμερα μονόδρομα καθιερωμένα στην προβολή, διεκδίκηση και θεσμοθέτηση ζητημάτων που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά και τις σχέσεις του με τη γενέτειρα.

Η ατζέντα συμπεριλαμβάνει πέντε «θέματα αιχμής» τα οποία είναι εστιασμένα στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων ή στην προώθηση πάγιων αιτημάτων της ομογένειας. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το όφελος για τις δύο συνιστώσες του Οικουμενικού Ελληνισμού, την πατρίδα και τους απόδημους, είναι δεδομένο και είναι προφανές.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Hellenic Congress of America, αν και σχετικά νέα Οργάνωση ( Ιδρύθηκε το 2016 στη Νέα Υόρκη) καταπιάνεται με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό, θέματα που αφενός βοηθούν και προάγουν τις ελληνικές Κοινότητες, αφετέρου συμβάλουν στη σύσφιξη των δεσμών τους με την μητέρα-πατρίδα.  Το HECA έχει μέλη του τόσο άλλες οργανώσεις όσο και φυσικά πρόσωπα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Hellenic Congress of America, με πρόεδρο τον Νίκο Αποστολόπουλο, και αντιπρόεδρους Α’ και Β’ τους Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, και Νίκο Ταβάντζη, συμπληρωμένου από τους  Δημήτρη Φίλιο, Γενικό Γραμματέα και Δρ. Γεώργιο Μελικόκη, Ταμία,  της πανδημίας επιτρεπούσης, θα πραγματοποιήσει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,  την πρώτη του επίσημη κάθοδο στην γενέτειρα το προσεχές Φθινόπωρο προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές με την ελληνική Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία.  Παράλληλα, θα προωθήσει με διαβήματα και μέσω του συνεδρίου, την υλοποίηση των πέντε “σημείων αιχμής».  Να σημειωθεί ότι τα θέματα αυτά, με κύριο το Νόμο 4648/2019 για τη «Διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος», συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σε μεγάλη εκδήλωση του HECA που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 3 Οκτωβρίου 2019 με θέμα την ψήφο των αποδήμων.

Η Ομογένεια, της Αμερικής τουλάχιστον, αν και ακόμη την απασχολούν πολλά και σοβαρά προβλήματα κυρίως στα διοικητικά πολλών οργανώσεών της,  δείχνει σιγά σιγά να συνέρχεται από τον λήθαργο στον οποίο είχε βυθιστεί τα τελευταία χρόνια. Το συνέδριο της HECA στην Αθήνα,  αλλά και εκείνο των Εθνικοτοπικών Οργανώσεων που επίσης προγραμματίζεται να γίνει στην πρωτεύουσα της Ελλάδος  το καλοκαίρι, αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα που απασχολούν την ομογένεια είναι πολλά και οι σχέσεις της με τη γενέτειρα περνάνε από κρίση με αφορμή τόσο το νόμο για την ψήφο των αποδήμων όσο και με μια σειρά άλλα θέματα, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με τη Δημόσια Διπλωματία όσο και η «επαναλειτουργία» του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Το Hellenic Congress of America, στην πρωτοπορία του αγώνα επιδιώκει να συμβάλει στον ήρεμο διάλογο με ελληνική Πολιτεία ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις στα διάφορα θέματα τα οποία θα πρέπει επιτέλους η εγωκεντρική Αθήνα να αρχίσει να τα συζητάει με την οργανωμένη Ομογένεια και όχι να τα ανακυκλώνει σε «εσωτερικό» επίπεδο «τιμώντας» τους Απόδημους μόνον την γνωστοποίηση των αποφάσεών της! Αυτό έκανε με την ψήφο των Αποδήμων, αυτό έκανε με την συγχώνευση της ΓΓΑΕ, αυτό προτίθεται να κάνει και τώρα με την «επαναλειτουργία» του ΣΑΕ. «Τι  έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα»…

Με το επιστημονικό Συνέδριο που θα πραγματοποιήσει το Φθινόπωρο του 2021 στην Αθήνα το Hellenic Congress of America, φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό, καθώς οι εμπεριστατωμένες συζητήσεις που θα διεξαχθούν γύρω από θέματα όπως Η «Καθιέρωση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού» και Βράβευση Αποδήμων», η «Τακτοποίηση Φορολογικών θεμάτων και Κίνητρα», η  «Ίδρυση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού» αλλά και «η Στράτευση για τους γεννημένους στο εξωτερικό Έλληνες», με εισηγήσεις και αναλύσεις ειδικών επιστημόνων, και εκπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο,  αλλά και οι εμπεριστατωμένες προτάσεις και τα σχέδια δράσης που θα υποβληθούν από το  Hellenic Congress of America,  προς τους αρμόδιους υπουργούς και λοιπούς πολιτικούς παράγοντες της γενέτειρας,  δεν θα αφήσουν έδαφος για νέες μονομερείς συζητήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης ερήμην της Ομογένειας…

Ειδικότερα για το θέμα της καθιέρωσης «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού», όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Panhellenic Post, έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται σε καλό κλίμα προκαταρκτικές συζητήσεις εκπροσώπων της οργάνωσης με κυβερνητικά στελέχη με την προσδοκία η “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού” να έχει θεσμοθετηθεί πριν την έναρξη του Συνεδρίου της HECA.

Σύντομα δε θα ξεκινήσουν και οι επαφές τόσο με τον Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την «Στράτευση για τους γεννημένους στο εξωτερικό Έλληνες» όσο και με το υπουργείο Οικονομικών για την «Τακτοποίηση Φορολογικών θεμάτων και Κίνητρα».

Εκτός από τα πέντε «θέματα αιχμής» πολύ σημαντική είναι και η πρωτοβουλία του Hellenic Congress of America αναφορικά με την συγκέντρωση στοιχείων και αρχειακού υλικού για την συγγραφή της Ιστορίας του Αποδήμου Ελληνισμού, ξεκινώντας από τον Ελληνισμό της Αμερικής. Γι’ αυτό το σκοπό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον ομογενή εκπαιδευτικό κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου η οποία θα πλαισιωθεί από ειδικούς ομογενείς επιστήμονες,  καθηγητές και ιστορικούς.