Βροχές, τοπικές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σήμερα

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις υπόλοιπες περιοχές, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στα κεντρικά και νότια, θερμοκρασία σε άνοδο στα κεντρικά, δυτικά και νότια.

Πιο αναλυτικά, για σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου 2021 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα είναι κατά τόπους έντονα και υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες στα ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 5 βαθμούς), 9 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 11 έως 25 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 9 έως 18 βαθμούς), 13 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 26 βαθμούς στην Κρήτη, 10 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Νότιο Ιόνιο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και πρόσκαιρα μετά το απόγευμα στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση .

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση και στα νότια τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας όπου από τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, οι οποίες στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες.

Στη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο, νεφώσεις με παροδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 7 μποφόρ στρεφόμενοι τη νύχτα στο Ιόνιο σε δυτικούς. Στα νότια νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 20 και στα βόρεια έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες βροχές κατά διαστήματα ισχυρές, μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια θαλάσσια 6 τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι τη νύχτα σε νοτιοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 και στα βόρεια έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το απόγευμα.

Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με ισχυρές βροχές κατά διαστήματα και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 09 έως 12 βαθμούς Κελσίου.