25η Μαρτίου: Η ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Εθνική Πινακοθήκη

Αθήνα.- Η Ελλάδα τιμά την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, με λαμπρούς εορτασμούς που έχουν “προσαρμοστεί” στις ειδικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, και οι οποίοι θα κορυφωθούν την Πέμπτη με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων. Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να απλώσουν ένα “δίχτυ ασφαλείας” πάνω από την Αθήνα, η οποία έχει μετατραπεί σε “φρούριο”, ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την Πέμπτη θα κλείσουν σταθμοί του Μετρό. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου, ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε ταράτσες κτιρίων, ενώ drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Ήδη, στην Αθήνα βρίσκονται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κύπριος Πρόεδρος και η σύζυγός του, ‘Αντρη, έφτασαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” αργά το απόγευμα της Τρίτης. Τους υποδέχθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές. Το μεσημέρι, σήμερα, έφτασε στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, τον οποίο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 17:40 έφτασαν στην Αθήνα ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα που θα συμμετέχουν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης. Τον πρίγκιπα της Ουαλίας και τη Δούκισσα της Κορνουάλης υποδέχτηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η Βρετανίδα πρέσβυς στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, ενώ στην υποδοχή υπήρχε τιμητικό άγημα. Το πριγκιπικό ζεύγος της Βρετανίας αποχώρησε από το αεροδρόμιο με προορισμό την Εθνική Πινακοθήκη για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη υποδέχτηκαν στη συνέχεια τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Παρευρίσκονται επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, η Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτινέζ.

Αυτή την ώρα, γίνεται ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στις 19.05 αναμένεται η άφιξη της υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Στις 20.30 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων. Το δείπνο θα έχει “άρωμα” Ελλάδας, καθώς το ψάρι θα έχει την τιμητική του. Το μενού έχει αναλάβει ο Λευτέρης Λαζάρου, ο πρώτος Έλληνας σεφ με αστέρι Michelin.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το πρώτο πιάτο θα περιλαμβάνει ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού. Στη συνέχεια θα σερβιριστεί η σούπα, που θα είναι κακαβιά πεσκανδρίτσας από την Εύβοια, με σέλινο, μυρώνια καυκαλήθρες και λάδι Καλαμάτας. Ακολουθεί το δεύτερο πιάτο: κιμάς γαρίδας σε ζωμό και φύλλο λάχανο με κρόκο Κοζάνης, ενώ στη συνέχεια θα σερβιριστεί φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης. Σε ό,τι αφορά στο επιδόρπιο λέγεται ότι θα είναι λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και κρέμα αρωματισμένη με μπαχαρικά και φιστίκια Αιγίνης. Τα κρασιά θα είναι λευκά, ενώ το δείπνο θα κλείσει με γλυκό κόκκινο «Αποσπερίτη» από την Οινοποιητική Λειψών.

Με τη στρατιωτική παρέλαση θα κορυφωθούν οι εορτασμοί

Οι εορτασμοί για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση θα κορυφωθούν την Πέμπτη, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων οι οποίοι θα βρίσκονται στις ειδικές εξέδρες που έχουν στηθεί.