Η Τουρκία αυξάνει την ένταση σε Αιγαίο

Με επαναφορά της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επιλέγει να πάει η τουρκική κυβέρνηση στην Πενταμερή Σύνοδο της Γενεύης για το Κυπριακό, που έχει ως στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Την Παρασκευή ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμές ανακοίνωσε την επιστροφή των ερευνητικών πλοίων και του γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Α Χαμπέρ», ανέφερε ότι «το Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες στα ανοιχτά της Αττάλειας και το Μπαρμπαρός μπήκε για μακράς διάρκειας συντήρηση στα ναυπηγεία της Τούζλα. Το Γιαβούζ ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή τη διαδικασία ανεφοδιασμού του. Πρώτα ο Αλλάχ, θα επιστρέψουν το συντομότερο για να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωσή του ο Ντονμέζ δεν διευκρίνισε εάν θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στην τουρκική ή στην κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένο πάντως ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής μόνο τυχαία δεν είναι.

Μικρό το καλάθι ενόψει της Πενταμερούς

Τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα δεν επιτρέπουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να έχει πολλές προσδοκίες από την άτυπη Πενταμερή Σύνοδο. Η Λευκωσία αναμένει από τις επαφές του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ξεκαθαρίσει και το θέμα της συμμετοχής της ΕΕ στην Πενταμερή της Γενεύης. Η συμπεριφορά της Άγκυρας, πάντως, συνιστά έμμεσο χαστούκι στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος με κείμενό του στο προσωπικό μπλογκ του ισχυρίζεται ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει βελτιωθεί.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, η συζήτηση έγινε ενόψει των επισκέψεων του Ευρωπαίου αξιωματούχου την ερχόμενη εβδομάδα στη Λιβύη και στην Τουρκία, καθώς και της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη την Τρίτη 6 Απριλίου.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η Τουρκία να στέλνει μετανάστες στην Ελλάδα. Ο Νότης Μηταράκης ενημέρωσε από την πλευρά του τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον. Πριν τις συνομιλίες τους είχε ήδη στείλει βίντεο με τις τουρκικές προκλήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ τη Δευτέρα θα σταλεί και επίσημη επιστολή.

Άλλωστε, η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τορπιλίσει την άτυπη Πενταμερή, προκειμένου να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, ώστε να έχει το πρόσχημα να προχωρήσει στον αληθινό και διακηρυγμένο στόχο της που δεν είναι άλλος από την αναγνώριση του Ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Μπαράζ προκλήσεων

Γεγονός είναι πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Τουρκία επιδίδεται σε μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει ξανά το μεταναστευτικό.

Αποκορύφωμα των προκλήσεων ήταν τα περιστατικά με τις τουρκικές ακταιωρούς βορειοανατολικά της Λέσβου. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, μόνο χθες Παρασκευή, μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν έξι περιστατικά απόπειρας εισόδου λέμβων με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τρία ανατολικά της Λέσβου, δύο βόρεια και ένα στο νότιο τμήμα.

Στις λέμβους επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες. Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ισχυρούς βοριάδες, ωστόσο η βελτίωση του καιρού από χθες ευνόησε την αύξηση των ροών.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, έξι τουρκικές ακταιωροί που βρίσκονταν στο σημείο δεν προέβησαν σε κάποια κίνηση προκειμένου να παρεμποδίσουν τις λέμβους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις «συνόδευαν».

Πηγή: in.gr