Ετοιμάζουμε την ατζέντα με Τσαβούσογλου

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα, ενώ ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημέρωσε τον Έλληνα πρεσβευτή, Μιχάλη Διάμεση, για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια.

Έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες στην Αθήνα ενόψει και της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μία επίσκεψη που όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Δένδιας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, δηλαδή εφόσον η Άγκυρα απέχει από προκλητικές ενέργειες και συμβάλλει στη διαρκή αποκλιμάκωση. Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα πρεσβευτή, Μιχάλη Διάμεση, με θέμα τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Πληροφορίες των ΝΕΩΝ αναφέρουν πως ο Νίκος Δένδιας θα συνοδεύεται στο ταξίδι του στην Άγκυρα και από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, αλλά και τον γγ του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Ο ΥΠΕΞ κατά το σύνηθες και παρά το γεγονός ότι η συνάντηση με τον Τσαβούσογλου θα γίνει στην Άγκυρα, αναμένεται να επισκεφθεί και το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το βράδυ η ελληνική αποστολή είναι – σύμφωνα πάντα με πληροφορίες – προσκεκλημένη από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, στο «Ιφτάρ», το τραπέζι του Ραμαζανιού, που για τους μουσουλμάνους έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

Χαμηλοί τόνοι στην Αθήνα

Στην Αθήνα κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν φέρονται διατεθειμένοι να αρνηθούν τον διάλογο, παρά τις όποιες προκλήσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες, εκτός και αν υπάρξει εκτός ορίων κλιμάκωση. Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε διάβημα τόσο για το περιστατικό με τις τουρκικές ακταιωρούς και τους μετανάστες στα ανοιχτά της Λέσβου, την περασμένη εβδομάδα, όσο και για τις υπερπτήσεις. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν στην εφημερίδα τη σημασία του να υπάρξει ηρεμία μέχρι την επίσκεψη, χωρίς «εκπλήξεις», κάτι που είχε επισημάνει και ο Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρεσβευτή, Μπουράκ Οζούγκεργκιν την περασμένη εβδομάδα.

Το «μενού»

Στη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά οι προκλήσεις με αιχμή το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Μεταναστευτικό. Θα τεθεί το ζήτημα της αποκλιμάκωσης και της ανάγκης ενεργειών που θα διαλύσουν το κλίμα καχυποψίας, καθώς και το Κυπριακό, ενόψει της πενταμερούς. Στο τραπέζι θα μπει και η συνέχιση των διερευνητικών, Ελλάδας – Τουρκίας. Η Τουρκία εκτιμάται ότι θα βάλει στο τραπέζι τις δικές της διεκδικήσεις, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των «γκιουλενιστών», αλλά και την αποστρατικοποίηση των νησιών, ένα θέμα που επανέφερε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, καλώντας την Αθήνα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Ο Ακάρ είπε επίσης ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή και «τη μεγαλύτερη ζημιά την κάνει στον ίδιο τον λαό της, δαπανώντας τα χρήματα για εξοπλισμούς» δείχνοντας για ακόμα μία φορά την ενόχληση της Αγκυρας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας. Κάλεσε τους Ελληνες «να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το μπόι τους και τα κιλά τους», τονίζοντας ότι η «είσοδός τους στην κούρσα των εξοπλισμών είναι μαθηματικά λάθος».

Οι Τούρκοι για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε του τουρκολιβυκού μνημονίου, λέγοντας ότι εξασφαλίζει τα συμφέροντα Τρίπολης – Αγκυρας στον φυσικό πλούτο της Μεσογείου. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη τράβηξε την προσοχή και των τουρκικών ΜΜΕ, κατά τα οποία «ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε να χαλάσει τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας και επέστρεψε με άδεια χέρια».

Πηγή:newpost.gr