Εμβολιασμός : Ασυνεπείς στο ραντεβού με την… ανοσία οι 60+

Μια παράλληλη – με το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» – εκστρατεία εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, καθώς επιστήμονες και κυβέρνηση κρίνουν ότι το ποσοστό των πολιτών άνω των 60 ετών που έχουν κλείσει ραντεβού με την… ανοσία δεν είναι ικανοποιητικό. Η αγωνία που εκδηλώνουν προκύπτει από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός είναι ο πλέον ευάλωτος σε σοβαρές επιπλοκές από τη λοίμωξη Covid-19, για αυτό και επιμένουν ότι στόχος παραμένει το 100%.

Αυτός ήταν, άλλωστε, ο «πυρήνας» του επιχειρήματος βάσει του οποίου ξεδιπλώθηκε το σχέδιο προτεραιοποίησης, με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να ανοίγει πρώτα τον δρόμο στους πλέον ευπαθείς, σε μία προσπάθεια να συρρικνωθεί η μαύρη λίστα των θυμάτων της πανδημίας.

Εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 71% των Ευρωπαίων άνω των 80 ετών είχαν λάβει έως και χθες τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2. Μάλιστα, από αυτούς το 48% είχε επισκεφτεί εις διπλούν το εμβολιαστικό κέντρο. Στη χώρα μας, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά – σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα – το 55,4%, με τους ιθύνοντες του προγράμματος «Ελευθερία» να υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η πλατφόρμα των ραντεβού παραμένει ενεργή και συνεπώς όποιος το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να κλείσει ραντεβού ακόμη και σήμερα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα είχε τη δυνατότητα να ενταχθεί στο σύστημα, ήδη από τις 11 Ιανουαρίου. Αντιθέτως, στην Πορτογαλία (βάσει πάντα των στοιχείων του ECDC) το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 89,8%, στην Ιταλία το 73,2% και στη Γαλλία το 62%. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την άλλη κρίσιμη ηλικιακή κατηγορία, αυτή των ηλικιών 70-79, προκύπτει ότι μόλις τέσσερις στους δέκα (38%) πολίτες που ανήκουν σε αυτή έχουν κάνει ήδη τη μία δόση του εμβολίου – όταν στα τέλη Μαρτίου το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 18,2%.

Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στα συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ δεν συνυπολογίζεται η εξέλιξη στην πορεία της δέσμευσης ραντεβού. Εάν όμως λάβει κανείς υπόψη του και το δεδομένο των προγραμματισμένων ραντεβού, τότε στην ομάδα των 70-74 το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 57%, ενώ στους 75-79 σκαρφαλώνει στο 75%.
Η τρίτη ευάλωτη πληθυσμιακή κατηγορία, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εκείνη των πολιτών 60-69 ετών, εκ των οποίων εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τρεις (29,7%) έχει ήδη… τσιμπηθεί.

Θάνατοι και διασωληνώσεις

Σε κάθε περίπτωση, η βαρύτητα του στοιχήματος να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα «τείχος ανοσίας» στον ηλικιωμένο πληθυσμό αποτυπώνεται από τους «σκληρούς δείκτες» που αφορούν τους θανάτους και τις διασωληνώσεις. Πιο συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί ότι στη χώρα μας η συχνότητα θανάτου από λοίμωξη Covid-19 είναι 3.474 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ηλικίας 80 ετών και άνω, 1.272 έως και 1.754 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα 70-79 ετών και 510 έως και 915 ανά εκατομμύριο πληθυσμού ηλικίας 60-69 ετών. Αντιστρόφως ανάλογα, η θνησιμότητα πέφτει θεαματικά στις μικρότερες ηλικίες: Η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών και 46 ως 94 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι ήδη στη χώρα μας αποτυπώνεται το όφελος του εμβολιασμού στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ειδικότερα, από την ημέρα που ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» έως και τις αρχές Απριλίου, από τους 1.039 θανάτους που είχαν καταγραφεί στις ηλικίες 80 έως 89 ετών, οι 925 δεν είχαν λάβει το εμβόλιο (90%).
Εξάλλου, το ενδεχόμενο να εμβολιάζονται οι πολίτες και με μία τρίτη δόση εντός 12 μηνών από τη δεύτερη, άφησε ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά, ενώ πρόσθεσε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 θα πρέπει να είναι ετήσιος, μετέδωσε με το αμερικανικό δίκτυο CNBC. «Ένα σενάριο είναι η πιθανότητα μιας τρίτη δόσης, κάπου μεταξύ έξι και 12 μηνών μετά την δεύτερη και στη συνέχεια ετήσιος επανεμβολιασμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: in.gr