Ερωτηματικά από δημοσίευμα του “Ελληνικού Κήρυκα” περί εκλογής του Γιάννη Πανταζόπουλου

Από την πρόσφατη επίσκεψη στο  Υπουργείο Άμυνας του Προέδρου της Πα.Δ.Ε.Ε. Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό  ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό κ. Κωνσταντίνο Φλώρο.

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ερωτηματικά προκάλεσε δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης ομογενειακής εφημερίδας  The Greek Herald (Ελληνικός Κήρυκας) της 26ης Απριλίου 2021 σύμφωνα με το οποίο «Τρεις ελληνο-Αυστραλοί εκλέχθηκαν» στο Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, εκλέχτηκαν οι: John Pantazopoulos, Steve Georganas καιleni Petinos. Κατά  το δημοσίευμα, «ο ομοσπονδιακός βουλευτής από την Αυστραλία, Steve Georganas, εξελέγη ως νέος 2ος αντιπρόεδρος του PADEE / WHIA, ενώ το μέλος της Miranda, Ελένη Πετίνος, έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου για πρώτη φορά και ο νυν πρόεδρος των πάρκων Victoria, John Pandazopoulos, εξελέγη στη θέση του Επίτιμου Γενικού Γραμματέα». («Federal MP from Australia, Steve Georganas, was elected to serve as the new 2nd Vice President of the PADEE/WHIA, while Member for Miranda, Eleni Petinos, became a first-time board member and the current Chairperson of Parks Victoria, John Pandazopoulos, was elected to the position of Honorary General Secretary»).

Η αναφορά στο πρόσωπο του John Pantazopoulos, ο οποίος αποτελούσε μέλος του προηγούμενου προεδρείου, και προσωπική επιλογή του απελθόντος προέδρου Παναγιώτη Κατσαμπάνη, στη θέση του επιτίμου Γενικού Γραμματέα, προκάλεσε ερωτήματα και απορία ως προς τα κίνητρα,  καθώς αφενός  η ¨εκλογή¨του κ. Πανταζόπουλου δεν αναφέρονταν στο Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει η Πα.Δ.Ε.Ε. και το οποίο είχε δημοσιεύσει η Panhellenic Post (April 9, 2021 ) και στο οποίο απλά αναφέρονταν κάτω-κάτω το όνομα του κ. Πανταζόπουλου ως εκ του προηγούμενου Δ.Σ. προσωρινά παραμένοντος “επίτιμου Γενικού Γραμματέως”. “Προσωρινά” καθόσον  από το εν ισχύ Καταστατικό δεν προβλέπεται η εκλογή Γενικού Γραμματέα!

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονταν, μετά άλλων, και τα ονόματα των νέων μελών του ΔΣ που συμπλήρωσαν τα κενά που προέκυψαν μετά την σύμφωνα με το Καταστατικό άνοδο του μέχρι τότε Α’ Αντιπροέδρου Λεωνίδα Ραπτάκη- ΗΠΑ (Leonidas Raptakis) στη θέση του Προέδρου και της Έφης Τριανταφυλλοπούλου (Efi Triantafyllopoulos) ως 1ης Αντιπροέδρου (Καναδάς).

Η ανέλιξη του Λεωνίδα Ραπτάκη στην Προεδρία και της Έφης Τριανταφυλλοπούλου στην 1η Αντιπροεδρία άφησε «χηρεύουσες» τις θέσεις του Β΄Αντιπροέδρου και ενός μέλους του ΔΣ. Το γεγονός αυτό  προκάλεσε την εκλογή του Steve Georganas, ως νέου 2ου Αντιπροέδρου και της Ελένης Πετίνος, ως μέλους του Δ.Σ.

Προκειμένου να διαλευκάνει τα σχετικά με την «εκλογή» του κ. Γιάννη Πανταζόπουλου, η Panhellenic Post ζήτησε την άποψη του Νομικού Συμβούλου της Πα.Δ.Ε.Ε. Δικηγόρου Αθηνών  κ. Γιώργου Νούλα.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Νούλας, ο Γενικός Γραμματέας ΔΕΝ προβλέπεται από το Καταστατικό. Γι αυτό και αποκαλείται «επίτιμος». Ο επίτιμος Γενικός Γραμματέας  ορίζεται από τον Πρόεδρο με βάση το Καταστατικό που υπάρχει. Σε αντίθεση τα άλλα μέλη του Προεδρείου που είναι όλα εκλεγμένα.  Ο κ. Πανατζόπουλος  είχε διοριστεί από τον απελθόντα Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Κατσαμπάνη.  Είναι, επομένως, υπό κρίση τις επόμενες ημέρες εάν θα διατηρηθεί στη θέση του.

Να σημειωθεί ότι εάν θα προταθεί εκ νέου ή όχι ο κ. Πανταζόπουλος  θα το αποφασίσει  ο νέος  μεταβατικός Πρόεδρος  κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, ενδεχομένως και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Panhellenic Post, υπάρχει πρόταση  στην επικείμενη Γενική Συνέλευση να αλλάξει  ο Εσωτερικός Κανονισμός και του λοιπού να προβλεφθεί  θέση Γενικού Γραμματέα, πράγμα που εάν γίνει, τότε ο Γενικός Γραμματέας θα εκλέγεται και αυτός και η θητεία του θα λήγει ταυτόχρονα με εκείνη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι η παρούσα νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου θα παραμείνει ίσως μέχρι τις επικείμενες  εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου.

Παραμένει αδιευκρίνιστο μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τι προκάλεσε την αναφορά στο δημοσίευμα του “Ελληνικού Κήρυκα” των περί “εκλογής” του κ. Γιάννη Πανταζόπουλου.