ΣΥΡΙΖΑ: απομακρύνουν τους κεντρώους

Το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο αποδεικνύεται για τον ΣΥΡΙΖΑ μια δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι μόνον πως στην Κουμουνδούρου ψάχνουν το ελιξίριο μετριοπάθειας και πειστικότητας που θα τους κάνει εκ νέου ελκυστικούς στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Είναι και το ύφος αλλά και η οξύτητα του λόγου και των επιχειρημάτων. Τελευταίο παράδειγμα οι αρμοί ή οι εκκαθαρίσεις πυρήνων στο κράτος δια στόματος του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο ίδιος επανήλθε στα λεγόμενά του αποσαφηνίζοντας τι ακριβώς εννοούσε, η ζημιά όμως σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές είχε γίνει. Γιατί το τελευταίο που θέλουν να ακούν οι ψηφοφόροι του ενδιάμεσου χώρου είναι ρεβανσισμούς και άλλα τέτοια. Μπορεί δε αρκετά στελέχη να υπερασπίστηκαν τα λεγόμενα Τζανακόπουλου και να επιχείρησαν να διευκρινίσουν το νόημά τους, υπήρξαν όμως κι εκείνοι εντός της Προοδευτικής Συμμαχίας ή και του βαθέος κόμματος που διαπιστώνουν πως αυτά τα επιχειρήματα δυναμιτίζουν μια συνολική στρατηγική μαζικού κόμματος.

Και ειδικότερα όταν έρχονται μετά από εκδήλωση για την επανεκκίνηση της  οικονομίας, κατεξοχήν πεδίου δηλαδή για προσέλκυση των μεσαίων τάξεων από το κόμμα. Είναι εξάλλου μια συγκυρία όπου μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανεβάσει στροφές στην κριτική του για την κυβέρνηση, με το ένα μάτι όμως έχει τον νου του στις παραγωγικές τάξεις που και μια σειρά επιτελών του Αλέξη Τσίπρα παραμένουν κομβικές για ηγεμονίες και εκλογικές επικρατήσεις. Οταν μάλιστα έχουν προηγηθεί επιχειρήματα για αρμούς της εξουσίας, από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα τύπου «τη 2η φορά θα είναι αλλιώς», δεν είναι λίγα τα στελέχη που υπενθυμίζουν τις λεπτές ισοροπίες και το πόσο κρίσιμος είναι σήμερα ένας μετριοπαθής λόγος. «Ας μην ξεχνούμε το μεγάλο κάδρο», σημειώνει πολύπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζει τη στρατηγική συμμαχιών του κόμματος στο ευρωπαϊκό τερέν και το φλερτ με σοσιαλιστές και λοιπές δυνάμεις – παραδοσιακές ενός μεταρρυθμιστικού και όχι απλώς πολεμικού λόγου.

Ημερίδα

Προθές εξάλλου μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέρος σε ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης που συνδιοργανώνουν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας. Στην εκδήλωση πραγματοποίησαν παρέμβαση μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο επίτροπος Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ, η επικεφαλής των S&D Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ και ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

«Για αυτόν τον λόγο πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την ειρήνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του. «Πρέπει να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους σε μια νέα – πιο ψηφιακή – αγορά εργασίας» συμπλήρωσε. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Οι συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα έτσι ώστε η Ευρώπη μετά την πανδημία να επιστρέψει στο παρελθόν αντί να κάνει βήματα στο μέλλον» είπε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορεί να μιλάς για ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή και αξίες και την ίδια ώρα να υπονοείς εκκαθαρίσεις στο κράτος που ονειρεύεσαι» σημείωνε χθες τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που συν τοις άλλοις εντοπίζει στην πολεμική στο δεξιό κράτος και τη μη αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα των τέως συντρόφων του…