Δήμαρχος Λονδίνου ξανά ο Σαντίκ Καν – Στέρτζιον

Δήμαρχος Λονδίνου για την επόμενη τριετία παραμένει ο υποστηριζόμενος από το Εργατικό Κόμμα Σαντίκ Καν, καθώς αργά τη νύχτα του Σαββάτου ανακηρύχθηκε νικητής της εξ αναβολής λόγω Covid εκλογικής διαδικασίας που έγινε την Πέμπτη.

Ο κ. Καν επικράτησε με 55,2% των ψήφων έναντι 44,8% του υποψηφίου των Συντηρητικών Σον Μπέιλι μετά από την καταμέτρηση και των ψήφων δεύτερης προτίμησης.

Από τα αποτελέσματα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων της Πέμπτης ξεχωρίζει η άνετη επικράτηση του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) στις σκωτσέζικες βουλευτικές εκλογές,

Αν και με 64 έδρες το SNP υπολείπεται μίας έδρας από την αυτοδυναμία στο τοπικό κοινοβούλιο Χόλιρουντ των 129 εδρών, η ηγέτιδα του κόμματος και τοπική πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά από εκείνο του 2014 είναι «η βούληση της χώρας».

Απαντώντας σε παρέμβαση του Μπόρις Τζόνσον που μπροστά στην προδιαγραφόμενη μεγάλη νίκη του SNP είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη Σκωτία μέσω της Telegraph, η κα Στέρτζιον είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «θα επιζητά καυγά με τις δημοκρατικές επιθυμίες του σκωτσέζικου λαού» αν πράγματι εμποδίσει το δημοψήφισμα.

«Δε θα επιτύχεις. Οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν το μέλλον της Σκωτίας είναι ο σκωτσέζικος λαός», προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον η Νίκολα Στέρτζιον.

Στις βουλευτικές εκλογές στην Ουαλία επανεξελέγη το Εργατικό Κόμμα με ηγέτη τον Μαρκ Ντρέικφορντ, με 30 από τις 60 έδρες έναντι 16 εδρών των Συντηρητικών.

Το Εργατικό Κόμμα κατάφερε επίσης να επανεκλέξει τον Άντι Μπέρναμ μητροπολιτικό δήμαρχο στο ευρύτερο Μάντσεστερ και τον Στιβ Ρόδεραμ στην περιοχή του Λίβερπουλ, ενώ κέρδισε από τους Συντηρητικούς την υπερδημαρχία Δυτικής Αγγλίας με τον Νταν Νόρις.

Πέρα από αυτές τις νίκες των Εργατικών, ωστόσο, οι εκλογές της «σούπερ Πέμπτης» έχουν σημαδευτεί από την ιστορική νίκη της υποψήφιας των Συντηρητικών Τζιλ Μόρτιμερ στην εμβόλιμη εκλογική διαδικασία για ανάδειξη βουλευτή στην περιφέρεια του Χάρτλιπουλ στη ΒΑ Αγγλία.

Είναι η πρώτη φορά από τη σύσταση της περιφέρειας το 1974 και ακόμα παλαιότερα από το 1964 που η έδρα δεν κερδίζεται από το Εργατικό Κόμμα.

Το Χάρτλιπουλ έγινε έτσι μία ακόμα εκλογική περιφέρεια στο λεγόμενο «κόκκινο τείχος» των παραδοσιακών προπυργίων των Εργατικών που πέφτει στον έλεγχο των Τόρις. Πρόκειται για περιφέρειες πολιτών κυρίως από την εργατική τάξη που διαφώνησαν με την αντίθεση του Εργατικού Κόμματος στο Brexit και ψήφισαν μαζικά Συντηρητικούς στις εκλογές του 2019.

Το αποτέλεσμα αυτό καθώς και η απώλεια 301 θέσεων δημοτικών συμβούλων με βάση τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σε 143 δήμους και κομητείες της Βρετανίας έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (και ενώ η καταμέτρηση συνεχιζόταν), θέτουν υπό πίεση τον ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ.

Στελέχη των Εργατικών από διάφορες πτέρυγες, κυρίως από την αριστερή που εκπροσωπούσε ο προηγούμενος ηγέτης Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητούν αλλαγή κατεύθυνσης. Η πρώτη κίνηση του κ. Στάρμερ πάντως ήταν να καθαιρέσει την προερχόμενη από την αριστερή πτέρυγα αναπληρώτρια ηγέτιδα του κόμματος Άντζελα Ρέινερ από τη θέση της συντονίστριας εκλογικής εκστρατείας.

Στον αντίποδα, η ιστορική νίκη στο Χάρτλιπουλ, το κέρδος των 239 δημοτικών συμβούλων (με την καταμέτρηση ως τα μεσάνυχτα) αλλά και η δεύτερη θέση στη Σκωτία με 31 έδρες έναντι των 22 των Εργατικών που περιορίστηκαν στην τρίτη θέση, καθιστούν την «σούπερ Πέμπτη» σημαντική επιτυχία για το Συντηρητικό Κόμμα και τον Μπόρις Τζόνσον προσωπικά, σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές στη Βρετανία.

Πηγή: skai.gr